Strona 2 z 2
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: środa, 8 sty 2020, 06:45
autor: dzik8520
Widzę że temat umarł, jakiś czas temu widziałem film Malinowego o piekarniczych, ale jakoś nie dociągnął tematu do końca. Jakieś nowe doświadczenia koledzy mają z babunią ??? Bo czasami myślę czy te nasze super turbo drożdże nie są zwykłymi drożdżami z dodatkiem odpowiednich dopalaczy, bo to co dzieje się w przemyśle i stopień kantowania konsumenta osiągnął już chyba lewel max, a chęć zysku przez koncerny jest ponad wszystko, że może i na drożdżach kantuja
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: środa, 8 sty 2020, 08:55
autor: lesgo58
Temat przewałkowy tam i z powrotem. Zerknij tutaj:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=5634&hilit=DROŻDŻE+BABUNI
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=123&hilit=homogenizację+mechaniczną
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=4296
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 04:10
autor: kani82
Moi drodzy, jakoś w żadnym poście nie zauważyłem a interesuje mnie to bardzo.
Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?
Chodzi o zwykłą cukrówkę, żadne smakowe.
Z góry dzięki.
Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 10:07
autor: Kòpôcz
Raczej Ci nie pomogę, ale może zachęcę do testów.
Doświadczenie z instatntami mam z piwa. Od ok. 3 lat nie mam spiny na drożdże, nierzadko używam piekarskich. Weź tylko pod uwagę, że podejście do alkoholi mam zagrodowe, a nie mistrzowskie.
Kiedyś temat przerabiany wśród piwowarów nie tylko w Polsce. Doświadczenia zrobili bodaj Amerykanie: kilka warek pale ale w recepturze różniących się tylko drożdżami. Zadziwiające było, że zasadniczo różnic w smaku nie wyczuwano, z lekkim wskazaniem na piekarskie: określano takie piwa jako nieco słodkie (tak określały je głównie kobiety, które częściej wskazywały na warkę na piekarskich).
A skąd taki pomysł? Okazuje się, że kluczowym dawcą materiału dla producentów drożdży piekarskich są browary. Drożdże piekarskie to zazwyczaj nic innego, jak drożdże piwowarskie zamęczone już ilością pasaży w brzeczce. Gdybym miał używać barwnych porównań, to powiedział bym, że drożdże piekarskie to weterani wielu wojen: z jednej strony już nieco zmęczeni, nie tak szybcy, już nie z taką siłą bijący, z drugiej niejedno już przeszli, więc i niewiele je rusza (stąd ich zdolność do ratowania nastawów, które nie ruszyły na turbo).
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 10:30
autor: użytkownik usunięty
kani82 pisze:Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?
Owszem
Świetnie ciasto na nich wyrasta.
Teraz kolego kani82 wszystkie reflektory skierowane są na Ciebie. Nie musisz wstawiać od razu nastaw 25l ale warto byłoby zapamiętać proporcje i nie zapomnij o pożywce - pomidorki
Teoretycznie powinno się udać, tylko czy zechcesz przeprowadzić ten eksperyment?
Re: RE: Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 10:47
autor: kani82
@defacto Zachęciłeś mnie, zdecydowaniem i przaśnością w żarcie.
Dobrze że wstawiłeś ikonę uśmiechu bo już myślałem że chcesz mi nomen omen "dopiec".
@Kòpôcz, dzięki za rzeczową odpowiedź.
Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 12:03
autor: manowar
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 12:07
autor: kani82
@manowar, dzięki serdeczne. Lecę czytać.
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
: wtorek, 7 lip 2020, 13:30
autor: mat.82
Mój znajomy robi cukrówki na drożdżach instant Dr. Oetker. Po dwóch tygodniach cukromierz pokazuje - 4blg I nastaw zaczyna się klarować.