Strona 2 z 2

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: środa, 8 sty 2020, 06:45
autor: dzik8520
Widzę że temat umarł, jakiś czas temu widziałem film Malinowego o piekarniczych, ale jakoś nie dociągnął tematu do końca. Jakieś nowe doświadczenia koledzy mają z babunią ??? Bo czasami myślę czy te nasze super turbo drożdże nie są zwykłymi drożdżami z dodatkiem odpowiednich dopalaczy, bo to co dzieje się w przemyśle i stopień kantowania konsumenta osiągnął już chyba lewel max, a chęć zysku przez koncerny jest ponad wszystko, że może i na drożdżach kantuja

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: środa, 8 sty 2020, 08:55
autor: lesgo58
Temat przewałkowy tam i z powrotem. Zerknij tutaj:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=5634&hilit=DROŻDŻE+BABUNI
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=123&hilit=homogenizację+mechaniczną
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=25&t=4296

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 04:10
autor: kani82
Moi drodzy, jakoś w żadnym poście nie zauważyłem a interesuje mnie to bardzo.
Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?
Chodzi o zwykłą cukrówkę, żadne smakowe.
Z góry dzięki.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 10:07
autor: Kòpôcz
Raczej Ci nie pomogę, ale może zachęcę do testów.
Doświadczenie z instatntami mam z piwa. Od ok. 3 lat nie mam spiny na drożdże, nierzadko używam piekarskich. Weź tylko pod uwagę, że podejście do alkoholi mam zagrodowe, a nie mistrzowskie.
Kiedyś temat przerabiany wśród piwowarów nie tylko w Polsce. Doświadczenia zrobili bodaj Amerykanie: kilka warek pale ale w recepturze różniących się tylko drożdżami. Zadziwiające było, że zasadniczo różnic w smaku nie wyczuwano, z lekkim wskazaniem na piekarskie: określano takie piwa jako nieco słodkie (tak określały je głównie kobiety, które częściej wskazywały na warkę na piekarskich).
A skąd taki pomysł? Okazuje się, że kluczowym dawcą materiału dla producentów drożdży piekarskich są browary. Drożdże piekarskie to zazwyczaj nic innego, jak drożdże piwowarskie zamęczone już ilością pasaży w brzeczce. Gdybym miał używać barwnych porównań, to powiedział bym, że drożdże piekarskie to weterani wielu wojen: z jednej strony już nieco zmęczeni, nie tak szybcy, już nie z taką siłą bijący, z drugiej niejedno już przeszli, więc i niewiele je rusza (stąd ich zdolność do ratowania nastawów, które nie ruszyły na turbo).

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 10:30
autor: użytkownik usunięty
kani82 pisze:Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?
Owszem :D
Świetnie ciasto na nich wyrasta.
Teraz kolego kani82 wszystkie reflektory skierowane są na Ciebie. Nie musisz wstawiać od razu nastaw 25l ale warto byłoby zapamiętać proporcje i nie zapomnij o pożywce - pomidorki :D Teoretycznie powinno się udać, tylko czy zechcesz przeprowadzić ten eksperyment?

Re: RE: Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 10:47
autor: kani82
@defacto Zachęciłeś mnie, zdecydowaniem i przaśnością w żarcie.
Dobrze że wstawiłeś ikonę uśmiechu bo już myślałem że chcesz mi nomen omen "dopiec".
@Kòpôcz, dzięki za rzeczową odpowiedź.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 12:03
autor: manowar

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 12:07
autor: kani82
@manowar, dzięki serdeczne. Lecę czytać.

Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

: wtorek, 7 lip 2020, 13:30
autor: mat.82
Mój znajomy robi cukrówki na drożdżach instant Dr. Oetker. Po dwóch tygodniach cukromierz pokazuje - 4blg I nastaw zaczyna się klarować.