Strona 1 z 1

Test drożdży Alco Pro T48

: niedziela, 3 lip 2022, 12:29
autor: radius
Witajcie "cukrownicy" i nie tylko ;)
Dzięki uprzejmości sklepu aabratek.pl, otrzymałem do testów nowe drożdże szwedzkiego producenta, Alco Pro T48
alco-pro.jpg
Co prawda, cukru już przestałem używać, ale dla własnej ciekawości i satysfakcji innych, nastawiłem 8 kg "białej śmierci" na tych grzybkach 8-)
Nastaw to 8 kg cukru + 30 litrów wody, blg startowe ok. 23, temperatura otoczenia 24 stopnie, temperatura nastawu w chwili dodania drożdży to 29 stopni.
Woda prosto z kranu, dodane drożdże, zamieszanie w baniaku ręcznym mieszadłem (kij od szczotki :D ) i czekanie na efekty.
Pierwsze oznaki pracy grzybków zaczęły się pokazywać po ok. 3 godzinach. Nastaw ruszył spokojnie i tak też się rozpędzał. Bez gejzerów i co najważniejsze, nie przegrzewał się. to pierwszy plus dla tych drożdży. Drugi to zapach a właściwie prawie brak zapachu.
Nawet moja połowica, która przy wcześniejszych nastawach na innych drożdżach, zawsze kręciła nosem na drożdżowy "aromat", tym razem nawet się o nim nie zająknęła :love:
Po 48 godzinach pracy blg wynosiło 5 a po kolejnych 36, drożdże zakończyły pracę. Blg wyniosło -4
Nastaw zaczął się samoczynnie klarować, więc poczekam jeszcze kilka dni i na rurki. Pierwsze wrażenia i efekty pracy tych grzybków, są jak najbardziej pozytywne, fekt końcowy nie omieszkam opisać w następnej relacji :ok:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: niedziela, 3 lip 2022, 16:45
autor: Doody
Zapowiadają się niezłe grzybki :ok:
Nie używam cukru ale mógłbyby być dobre do skrobi.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: niedziela, 3 lip 2022, 20:05
autor: rozrywek
Nie, no brawo, wrócić do białej śmierci, w testowych celach?
To jest poświęcenie.

Naprawdę nie capią w ogóle?
Nic a nic?
Łagodny nastaw, ciekawe jaki efekt wyjdzie. Co to za szczep? Masz jakieś info o tym?

Ps: System mieszania cukru mnie dobił, to się bełta szczotką w dół czy samym kijem?
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
@radius, wybacz.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: poniedziałek, 4 lip 2022, 09:14
autor: radius
rozrywek pisze:Naprawdę nie capią w ogóle? Nic a nic?
No, jak wsadziłem nos do beczki to poczułem... szampana, a moja żona chodziła koło beczki i nic :D
rozrywek pisze:System mieszania cukru mnie dobił, to się bełta szczotką w dół czy samym kijem?
kij_1.jpg
Koniecznie, czerwony :mrgreen:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 07:18
autor: wolan
@radius ten kij to chyba na Gości co by nastaw chcieli wypić :freak: :freak: :pije: :lol:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 11:00
autor: wingrul
Mam taką paczuszke dostalem gratisa :D
Myslicie ze nada się do skrobi ziemniaczanej?
Docelowo na prawie czystą :) tzn robie 2 procesy w jakosci ok 94%

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 11:22
autor: rozrywek
Przyznaję, że mieszalnik RMK, to nowoczesna technologia, ( radiusowe mieszadło kijowe) :mrgreen:

@radius, właśnie, do czego docelowo zamierzasz te grzybki stosować?
Bo cukier to cię chyba nie interesuje zbytnio.

No i oczywiście czekamy na relację, jak to przepuścisz.

Antyturbowców ci u nas dostatek, ale kto wie co Szwedzi wymyślili w laboratorium?
Jaki będzie wynik końcowy, i przed i pogonów uzyskasz.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 11:37
autor: radius
W czwartek nastaw pójdzie na rurę, więc po rektyfikacji (nie żadnej rekcie :evil:) opiszę efekty.
Jeśli się sprawdzą, następnymi poszczuję skrobię :ok:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 15:10
autor: HalinaMalina
Cześć

kupiliśmy też z mężem te drożdże, wszystko zrobiliśmy zgodnie z instrukcją, ale nie przefermentowały cukru do końca. Zatrzymało się na 1.6Blg. Nie mamy zbytniego doświadczenia dlatego trzymaliśmy się kurczowo tego co było na opakowaniu. Czy u Was też cukier nie zszedł do zera?

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 21:32
autor: radius
A ja jestem bardzo ciekaw, jak zmierzyłaś to 1,6 blg :scratch:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 21:43
autor: jakis1234
HalinaMalina pisze:Cześć
Zatrzymało się na 1.6Blg. Nie mamy zbytniego doświadczenia dlatego trzymaliśmy się kurczowo tego co było na opakowaniu. Czy u Was też cukier nie zszedł do zera?
Blg powinno zejść poniżej zera (do około -4), mieszanina wody i alkoholu ma mniejszą gęstość niż sama woda.
Swoją drogą ja też chętnie zapoznam się z metodą tak dokładnego pomiaru Blg.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: wtorek, 5 lip 2022, 22:04
autor: rozrywek
A to nie literówka czyli 6 blg?
1,6 jest niemożliwe do zmierzenia praktycznie.

Halinamalina, czy jak wy się zwiecie, blg zawsze będzie przekłamane, poprzez zawartość alko.
Które obniża gęstość, dlatego właśnie występuje coś jak MINUS.

Coś ma gęstość zerową, coś minusową, dlatego wychodzi minus cztery.
To przecież jest proste, jak kalibrowany jest cukromierz, a jak alkoholomierz?

Opiszcie lepiej i konkretniej wyniki fermentacji, jak przebiegła, zapach, całość. Dobrze?

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: sobota, 16 lip 2022, 09:43
autor: radius
Z braku czasu zostawiłem nastaw na dłużej i oto efekt grawitacyjnego klarowania, po dwóch tygodniach :ok:
klar (1).jpg
Po lewej czysta woda, po prawej cukrówka :)

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: sobota, 16 lip 2022, 16:23
autor: rozrywek
:shock:
@radius, tak z ciekawości, w jakiej temperaturze to klarowałeś?
Masz przemysłową lodówkę w piwnicy?
Efekt rewelacyjny. :ok:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: sobota, 16 lip 2022, 21:10
autor: Góral bagienny
:hammer: Czytaj z zrozumieniem a nie pisz żeby posta zaliczyć :hammer:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: niedziela, 17 lip 2022, 06:56
autor: radius
@rozrywek, nastaw klarował się w temperaturze pokojowej (?). Tyle, ze stał na zimnych płytkach w pomieszczeniu gospodarczym :ok:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: niedziela, 17 lip 2022, 11:57
autor: Doody
U mnie tak się klaruje skrobia po około 5-6 dniach od zakończenia fermentacji. Też w temperaturze pokojowej.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: poniedziałek, 25 lip 2022, 15:36
autor: HalinaMalina
Przepraszam, za brak odpowiedzi ale trochę zaczeliśmy urlopować. Cukromierz wskazał między 1 a 2 stąd chodziło mi o 1,5 blg a kliknęło się 1,6 Tak czy inaczej czy u Was zeszły do zera?

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: poniedziałek, 25 lip 2022, 19:15
autor: wingrul
radius pisze: Nastaw zaczął się samoczynnie klarować, więc poczekam jeszcze kilka dni i na rurki. Pierwsze wrażenia i efekty pracy tych grzybków, są jak najbardziej pozytywne, fekt końcowy nie omieszkam opisać w następnej relacji :ok:
Z niecierpliwością czekam na relacje :)
Jeszcze Ci to wyparuje w te upały i będzie przekłamanie :D

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: poniedziałek, 25 lip 2022, 21:08
autor: radius
Nastaw poszedł na rurki już kilka dni temu :) Jak zwykle była to od razu pełna rektyfikacja i kolejna pozytywna opinia o tych drożdżach.
Nie wiem czy była to zasługa akurat grzybków czy też prawie idealnego sklarowania, ale było dużo mniej i mniej przedgonów a w dodatku nie capiły tak paskudnie rozpuszczalnikiem :ok:

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: poniedziałek, 25 lip 2022, 21:26
autor: Doody
To pełen sukces :ok:
Ciekawe jak sobie poradzą ze skrobią.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: środa, 27 lip 2022, 14:10
autor: HalinaMalina
radius pisze:Z braku czasu zostawiłem nastaw na dłużej i oto efekt grawitacyjnego klarowania, po dwóch tygodniach :ok:
klar (1).jpg
Po lewej czysta woda, po prawej cukrówka :)
Nastaw był zrobiony zgodnie z opakowaniem, czyli wlaliśmy do pojemnika 21 litrów letniej wody, a następnie rozpuściliśmy 9 kg cukru i wyszedł blg powyżej 25, bo pływak ze skalą do 25 był wynurzony. Fermentacja faktycznie zaczęła się dosyć szybko, bo po kilku godzinach, jednak dopiero po 2-3 dniach baling wynosił ok 20. Po pierwszym tygodniu było ok. 3, natomiast po 2 tygodniach było między 1-2. Fermentacja przebiegała spokojnie, zbytnio nie śmierdziało, tyle co to był mocno drożdżowy zapach. Nastaw nie był tak klarowny jak na zdjęciach w tym wątku.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: środa, 27 lip 2022, 16:34
autor: Doody
Za dużo cukru. Maksymalnie 7kg, da dobre stężenie. Drożdże się męczą, powstaje dużo niepożądanych substancji i istnieje ryzyko, że alkohol zabije drożdże zanim przerobią cukier do końca.

Re: Test drożdży Alco Pro T48

: środa, 27 lip 2022, 18:58
autor: rozrywek
@HalinaMalina.
Miałaś Blg startowe w granicach 30.
Nic dziwnego że ci do końca nie przerobiły.
Jak przeczytasz następnym razem przepis na opakowaniu grzybków, trzymaj się tej dolnej granicy.
Wsypałam minimum 2 kg za dużo, tak sobie to wytłumacz.

To jest najczęstrzy błąd popełniany.
Sypanie cukru, do maksymalnej wartości z instrukcji z opakowania.

Ps: @radius, sorki za drobny off top, ale trzeba koleżance pomóc przecież.
Halina...Blg startowe 22, nie więcej.