Strona 1 z 1

Drożdże Browin torpedo

: sobota, 11 lip 2020, 12:23
autor: wodus
Witam! Jakiś czas temu pozamawiałem różne rodzaje drożdży w tym i browin torpedo. Wg instrukcji 25 l w tym 7 kg cukru, temperatura przed wsypaniem około 29. Woda napowietrzona, ładnie zaczęły pracę, temperaturę w piwnicy mam ok 19- 20 stopni. Po ok 2 dniach fermentacja zaprzestała, dałem drożdże na słońce temperatura wzrosła, po czym znów fermentacja ucichła, aktualnie jest
11 blg, nie wiem co z tym mam zrobić, w chłodniejszej temperaturze w piwnicy inne drożdże pracowały wyśmienicie.

Re: Browin torpedo

: sobota, 11 lip 2020, 16:54
autor: użytkownik usunięty
Spróbuj podgrzać ten nastaw. Może te "cholery", wolą jednak ciepełko. Wniosek nasuwa się jeden- zmień drożdże ;)

Re: Browin torpedo

: wtorek, 14 lip 2020, 09:00
autor: Major07
Miałem problem wielki z nimi. To są te w czerwonej paczce? Moje pracowały ponad dwa tygodnie w temperaturze pokojowej, strasznie opornie im to szło

Re: Drożdże Browin torpedo

: wtorek, 14 lip 2020, 13:03
autor: wodus
W złotej paczce

Re: Drożdże Browin torpedo

: wtorek, 14 lip 2020, 21:29
autor: rastro
Mi ostatnio wpadły w ręce chyba te (w każdym razie w złotej paczce) jako gratis do zamawianych bubli... podzieliłem na pół tak na oko w dwa wiadra woda z kranu (góra 20C, ale pewnie mniej) + 5kg cukru per wiadro - miało to 22-23blg zależy z jaką precyzją odczytałem pomiar. Nie spieszyło mi się ale po 1,5 tygodnia było -5blg i nastaw praktycznie klarowny. No ale nie mam pewności czy to dokładnie te grzyby... pamiętam tylko że paczka złota była - a w złotej inne chyba nie występują.