Strona 1 z 1

Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.

: poniedziałek, 19 kwie 2010, 19:37
autor: szaler89
Tak jak w temacie opróżniłem po raz kolejny piwniczkę z dżemów kompotów soków itp. dosłownie mogę zrobić kilka dobrych smaków bimberku :D ale nie wiem do końca jakie drożdże kopic do tego zęby w miarę dobrze przefermentowały to co wrzucę (jest tego ponad 50 litrów a może i lepiej) z tego co wyczytałem to muszę zmniejszyć ilość cukru ale nie wiem czy zrobić z tego wino a po jakimś miesiącu wszytko przez pot stila czy jakiś zacier i po jakimś tygodniu do gara . I w tym jest problem potrzebuje pomocy jakich drożdży użyć jak do wina to raczej winiarskich a jak do zacieru to jakaś rada by się przydała jakie drożdże pożywka itp. w euro winie widziałem sporo drożdży ale nie wiem które zamówić.

Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.

: poniedziałek, 19 kwie 2010, 21:20
autor: czutka
Szaler89

Ja bym tak zrobił. Kup bajanus + pożywkę, zrób nastaw, na pewno wyjdzie super okowita. Wino to wyjdzie z tego marne w smaku. A bimber to bimber.

Pozdrawiam Czutka

Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.

: poniedziałek, 19 kwie 2010, 22:49
autor: szaler89
Jak bym zrobił wino to pewnie bym je przepędził :D Bo win nie pije, hej czutka a weź mi daj jakieś proporcje na nastaw (np na balon 10 litrowy) ile dać pożywki, drożdży(ale chodzi ci o ktore bajanusy zwykle czy te g-995) przetworów, cukru itp.

Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.

: poniedziałek, 19 kwie 2010, 23:35
autor: Maciej_K
Kol. czutka dobrze radzi, ale mimo wszystko pożywkę można pominąć, wszak w owocach jest wszystko, czego drożdżom potrzeba.

Jak ma to fermentować w cieple i jest przeznaczone na spirytus, to daj jakiekolwiek drożdże winne, bez rozdrabniania się. Zrobią swoje. Jak kupisz paczkę 7g, to na 10l możesz dać jej połowę.

Jeśli chodzi o dodanie cukru, to nie da się tego określić nie wiedząc, ile zawierają go te konfitury. Najlepiej zaopatrz się w cukromierz. Maksymalne stężenie cukru dla większości zwykłych drożdży (nie turbo) to 22*Blg, więc jeśli będzie trzeba, rozcieńcz nastaw. Jeśli będzie zdecydowanie mniej, powiedzmy 15*Blg, to zapuść drożdże od razu, a cukru dodaj po kilku dniach. Ułatwi to drożdżom pracę i przyspieszy fermentację.