Drożdże Johny Cotton 48h vs Cobra 8
: czwartek, 5 gru 2019, 23:21
Cześć wszystkim. Postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami w sprawie działania drożdży z tematu. Ciekaw jestem czy potwierdzicie moje spostrzeżenie czy nie, gdyż nie mogę znaleźć wiarygodnego info o tym w necie.
1. nastaw cukrowy (dobry czysty cukier dla pszczelarzy) 2 fermentatory po 25 litrów w tym po 8 kg cukru. Blg startowe pojazuje 28-30 (zależy który aerometr). temp startu 30 stopni. temp otoczenia 18-22 stopnie przez caky czas fermentacji. Drożdże Johnny Cotton 48h niebieskie. 8 dni fermentacji i blg ok -3.
2. identyczny nastaw jak powyżej ale drożdże Cobra 8. 14 dni fermentacji i blg ok. 5-6.
Powyższe nastawy popełniłem jeszcze raz w celu uprawnienia się że rzeczywiście jest różnica między drożdżami. Tym razem było trochę cieplej czyli temp otoczenia 20-22 stopni. Efekt podobny. Johnny Cotton przerobił do zera a Cobra 8 została na 6-7 blg. Przy wszystkich nastawach używam kranówki z perlatorem napowietrzającym na kranie.
Wyciągam z tego wniosek że albo Cobra 8 nie radzi sobie w takich temperaturach i wymaga wyższych, albo nie radzi sobie z taką ilością cukru. Wiem że zaleca się blg startowe 23-25, no ale skoro na opakowaniu jest napisane ile wody i cukru dodać to tak zrobiłem.
Drugi wniosek taki że Conny Cotton to dobre drożdże bo latem w wyższych temperaturach też sobie radziły.
Co myślicie?
1. nastaw cukrowy (dobry czysty cukier dla pszczelarzy) 2 fermentatory po 25 litrów w tym po 8 kg cukru. Blg startowe pojazuje 28-30 (zależy który aerometr). temp startu 30 stopni. temp otoczenia 18-22 stopnie przez caky czas fermentacji. Drożdże Johnny Cotton 48h niebieskie. 8 dni fermentacji i blg ok -3.
2. identyczny nastaw jak powyżej ale drożdże Cobra 8. 14 dni fermentacji i blg ok. 5-6.
Powyższe nastawy popełniłem jeszcze raz w celu uprawnienia się że rzeczywiście jest różnica między drożdżami. Tym razem było trochę cieplej czyli temp otoczenia 20-22 stopni. Efekt podobny. Johnny Cotton przerobił do zera a Cobra 8 została na 6-7 blg. Przy wszystkich nastawach używam kranówki z perlatorem napowietrzającym na kranie.
Wyciągam z tego wniosek że albo Cobra 8 nie radzi sobie w takich temperaturach i wymaga wyższych, albo nie radzi sobie z taką ilością cukru. Wiem że zaleca się blg startowe 23-25, no ale skoro na opakowaniu jest napisane ile wody i cukru dodać to tak zrobiłem.
Drugi wniosek taki że Conny Cotton to dobre drożdże bo latem w wyższych temperaturach też sobie radziły.
Co myślicie?