Strona 1 z 1

Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 5 paź 2018, 00:31
autor: 09031984
Witam.
Robie nastawy w beczce 220l, 50kg cukru i wody tak około 155-170 litrów (na oko). Węgiel płynny aktywny na starcie i albo duo klar, albo grawitacyjne klarowanie około 3 tygodnie.
Troszeczkę juz doświadczenia zdobyłem na drożdżach JO SZLACHECKIE T48 (około 10-12 nastawów) daje 4 paczki tych drożdży do moich nastawów. (Mam też spory zapas JO T48)
Latem mam złą sytuację, bo pomieszczenie się nagrzewa. Nastawiam tak około 1/2, 2/3 beczki i z czasem dolewam zimnej wody jak nastaw się grzeje, aby go ochłodzić. Temperatura nastawu nie przekracza 28 st C. Drożdże kończą prace różnie, od 6 do 9 dni w zależności od temperatury startu i otoczenia.

1 PYTANIE: od jakiej minimalnej temperatury startować latem i ile drożdży dawać??

Jesień, zima i wiosna mogę dogrzewać i juz łatwiej regulować temperaturę otoczenia.
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też. Oczywiście czekam z 7-10 dni na przegryzanie woda + spiryt i na 20L 45% trunku dodaje 2x disti pur i nadal nie jestem zadowolony.

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie drożdże:

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 5 paź 2018, 13:16
autor: wawaldek11
Jakie drożdże kupiłeś do testów?
Jaki sprzęt posiadasz - daj fotkę lub chociaż linka. Jak prowadzisz proces?
Nastaw można chłodzić na kilka sposobów: zmrożoną wodą w petach, chłodnicą z karbowanki, dmuchając wentylatorem na beczkę owiniętą mokrym płótnem.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 5 paź 2018, 13:20
autor: Kamal
Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 5 paź 2018, 19:47
autor: JanOkowita
Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... owita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-d ... ystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... owita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... wita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 5 paź 2018, 20:20
autor: 09031984
Przepraszam ale albo ja niechcący skasowałem końcówkę, albo nie wiem .... (późna godzina).

Miało być tak dokładnie:

2 PYTANIE: z jaką temp startować jesien, zima wiosna i jaka ilość drożdży?

Kupiłem na testy i sprawdzenie:
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Skoro JO T48 wystarczaja 4 paczki a nawet myślę, że za dużo to czy tych na próbę zmniejszać, zwiększać ilość?

Ile ich dawać do mojego nastawu, jaka temp startu i jaka temp otoczenia, żeby mieć najlepszy produkt?
Czekam na podpowiedzi i dziękuję za pomoc, oraz za chęć pomocy.
Pozdrawiam

PS. Filtr węglowy jest.


Sprzęt na którym robie to dokładnie taki:

1. Supreme Ultra Automatic
2. Zestaw ogrzewany elektrycznie, kolumna i zbiornik posiada automatykę
sterującą pracą zestawu, płynną regulację mocy w zakresie 0-4500W/230V.
3. Filtr katalityczny FK20
4. automatyczna głowica odbioru przedgonów i destylatu właściwego
5. manualna głowica odbioru pogonów
6. Najwyższy poziom zabezpieczeń:
- zabezpieczenie przed wybuchem
- zabezpieczenie przed przegrzaniem grzałek
- zabezpieczenie przed przegrzaniem destylowanego wsadu
- zabezpieczenie przed przypadkowym opróżnieniem zbiornika
- zabezpieczenie przed odkryciem grzałek w czasie pracy
- zabezpieczenie przed włączeniem grzałek w pustym zbiorniku
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem przedgonów (frakcja
początkowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem pogonów (frakcja
końcowa)
- zabezpieczenie przed niezamierzonym wydestylowaniem wody
- zabezpieczenie przed następstwami braku lub niskiego ciśnienia wody w
układzie chłodzenia oraz automatyczne wyłączenie zestawu po zakończeniu
destylacji
5. Zbiornik standardowy o pojemności 50 L z zaworami do napełniania i
opróżniania
6. Czas pracy ok.5,5 godziny i średni uzysk 6,5-8L95%, przy zbiorniku 100L
czas pracy ok 8 godzin i średni uzysk 14-15L95%
7. W komplecie zestaw węży do wody, i destylatu, instrukcja obsługi z
gwarancją, uszczelnienia
7. Pakiet gwarancji obejmuje:
- gwarancja 3 lata na całe urządzenie w systemie door-too-door (na nasz
koszt)
- gwarancja 10 lat nowoczesności (możliwość rozbudowy i modernizacji
zestawu)
- gwarancja 2 lata na bezpłatną wymianę (w ciągu dwóch lat użytkownik może
wymienić posiada zestaw na inny wyższy model dopłacając jedynie różnicę
pomiędzy urządzeniami).
- serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
- wsparcie techniczne
- wartością dodaną jest dożywotni rabat nawet 10% w wybranych sklepach
współpracujących na wszelkie produkty i akcesoria potrzebne do
wytwarzania domowych alkoholi.


Ustalone opcje dodatkowe:

Zbiornik o pojemności 100 L w otulinie termoizolacyjnej zamiast
standardowego 50L
Pełna automatyczna głowica odbioru wszystkich frakcji destylatu (przedgon,
serce, pogon)
Rozbudowany układ chłodzenia i rozszerzony zespół sterujący kolumny
destylacyjnej i układu chłodzenia pozwalający uzyskiwać destylaty smakowe,
owocowe o dowolnym stężeniu alkoholu z bogatym smakiem i aromatem w
destylacie
Głowica myjąca kolumnę destylacyjną i układ odbioru destylatu
Zabezpieczenie napełnienia zbiornika z zaworem przelewowym
Lejek stalowy ułatwiający napełnianie zbiornika

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 11:03
autor: 09031984
Kamal pisze:Po pierwszej destylacji użyj węgla aktywnego, i później na rury. Alkohol już powinien być dużo czystszy z obcych smaków.
K.
Drożdże i inne zbędne zapachy są minimalnie wyczuwalne (prawie wcale).
Węgla w granulkach? ile go dawać?
Czy pozbędę się ostrej goryczy ze smaku alkoholu?? Czym jest spowodowana ta gorycz??
Alkohol 40-45% smakuje jak by miał z 70% gorycz, którą chciał bym bardzo zniwelować. Po zaprawieniu kawą, whisky, wiśnią (które mocno zabijają smak nie wyczuwa się tego), ale juz calvados, cogniac czy run nie zabiją tego smaku :cry:
Czy ktoś wie i podpowie co z tym zrobic???

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 11:08
autor: 09031984
JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie. Najlepiej do tego się nadają drożdże Szlacheckie Vodka lub AD Vodka Crystal:
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-vodka-jan-okowita-p899
https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-drozdze-vodka-crystal-p937

Zimą, gdy pomieszczenie w którym przebiega fermentacja jest chłodniejsze (ale nie poniżej 15 st.C) można stosować drożdże turbo do powiększonych nastawów - ale zmniejszając ich ilość na kg cukru. Dla drożdży typu Turbo48 jedną paczkę stosujemy na 8 kg, a dla drożdży Turbo24 na 9-10 kg.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-typu-turbo-48-jan-okowita-p897
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szlacheckie-turbo-24-jan-okowita-p1031

W każdym z przypadków należy zadbać o temperaturę startową nastawu 25-27 st.C oraz właściwe natlenienie wody- nigdy jej nie gotujemy a do nastawu najlepiej lać wodę słuchawką prysznicową, aby zapewnić wodzie maksymalnie dużo tlenu.
Czy zakup na testy drożdży w ilości po 4 szt na jeden nastaw wystarczy? dodawać coś dodatkowo?
Drożdże gorzelnicze Coobra PURE 4szt
Drożdże gorzelnicze T Vodka Star czysta destylacja 4szt

Może ty mi powiesz skąd się bierze w moim alkoholu taka gorycz, która powoduję, że alkohol wydaje się sporo mocniejszy niżeli jest faktycznie?? Jak się tego pozbyć?

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 11:57
autor: redhot
JanOkowita pisze:Latem, szczególnie gdy lato jest gorące lepiej stosować drożdże o łagodniejszej charakterystyce pracy - startują wolniej i fermentacja przebiega liniowo a nie sinusoidalnie.
Co to znaczy "sinusoidalnie"?
Ale niestety nie jestem zadowolony z mojego wytworu (kolumna przyzwoita i powinno wychodzić lepsze w/g mnie).
Troszeczkę, minimalnie czuć drożdże i taką gorycz nawet i po rozrobieniu z wodą na wódkę też
Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 12:28
autor: 09031984
Kupiłeś sprzęt 30 lat za murzynami, nie wiem jak się można nabierać na te "automaty" VSOP jeszcze za taką kasę. Oddaj tą wydumkę i kupisz w tej cenie pewnie za dwa lepsze sprzęty. Podstawowy aabratek albo bokakob do 1500 da lepszy rezultat.
To wrzuć linki konkretnych automatów, które będą 2x tańsze i jeszcze 2x lepsze.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 13:24
autor: Drupi
Gorycz to sprawa drożdży. Tak jak czarna Moskwa, gorzki produkt jak sklepową, a złota Moskwa, Vodka Star, produkt nigdy nie wyszedł mi gorzki, a wręcz delikatny, jeśli nie automat odbiera przedgony, a operator i blg nie wyższe niż 23. Niektóre drożdże na większej ilości wody niż pisze na paczce dają lepszy produkt niż według przepisu na paczce .

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 9 paź 2018, 15:48
autor: 09031984
Podejrzewam właśnie ze drożdże, i zastanawiam się czy za wysoka temperatura (startu, otoczenia, nastawu?) coś z drożdżami nie tak? może za dużo drożdży?
Czy 3 opakowania drożdży JO T48 przejedzą 50kg cukru w 200 litrach cukrówki? Nie chciał bym zostać z dodatnim BLG

Czy 4 paczki Coobra PURE oraz
4 paczki T Vodka Star
przerobią po 50kg cukru w nastawach 200 litrów?

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: środa, 10 paź 2018, 08:30
autor: arTii
3 opakowania JO na 200l nastawu? Według przepisu na paczce to tylko na 75l nastawu.
Wydaje mi się, że jeśli dadzą radę - to bardzo długo im zejdzie. Jeśłi już chcesz "przyżydzić" na grzybkach, to najpierw je rozmnóż w jakimś wiadrze z wodą i cukrem i dopiero potem dodawaj do dużego nastawu. Ale nie zapomnij o pożywce - tak naprawdę to ilość pożywki w paczce jest na 25l nastawu - drożdże się rozmnożą - pożywka nie.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: piątek, 12 paź 2018, 22:15
autor: 09031984
Albo ja taki sprytny i albo szybko znalazłem konkretne informacje czego ile używać:
https://www.vsop.com.pl/pliki/Drozdze%20turbo.pdf
Sprawdzone przez Marcina z VSOP.
4 Paczki JO T48 bez problemu przerabiają mi 50kg cukru w 180 litrach w 5-- 8/9 dni (zależy od temp).
Ale rezultat tej goryczy mnie irytuje, muszę to zniwelować.
Zrobię testy na nowych drożdżach i mam nadzieje, że będzie lepszy produkt. (Ogólnie ludzie chwalą specyfik, ale ja i teść mamy swoje zastrzeżenia i wiem, że uda mi się idealny produkt). W końcu człowiek się uczy całe życie, a umiera i tak głupim.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: sobota, 13 paź 2018, 09:41
autor: arTii
OK - Twoja sprawa. Jak chcesz, to ja też Ci taki poradnik napiszę :) Przeczytałeś go uważnie?
  • "Podstawowy przelicznik jedno opakowanie drożdży + 3 litry wody na każdy kilogram cukru" - to ja na beczkę 200l musiał bym dać 60 opakowań grzybków
  • "nie wolno szczelnie zamykać naczynia z zaczynem" - ciasto czy chleb robimy?
  • "Jeżeli temperatura nastawu spadnie poniżej 20 st. C. [...] wtedy drożdże umierają" - ciekawe... Moje doświadczenie mówi, że drożdże tylko przysypiają wtedy. Ogrzej nastaw a znów zacznie pracować. Zmartwychwstają?
  • "Instrukcja przygotowania nastawu fermentacyjnego (zacieru)" - zacier? A gdzie zboże - to tylko cukrówki
Trochę dużo błędów. Więc ilości drożdży do nastawów też niekoniecznie sprawdzone. Ale to Twoje drożdże i Twój cukier :)
Ja robiłem doświadczenia na grzybkach Alcotec i z nich wynika że jak chcesz dać mało drożdży, to musowo dać pożywkę.
Jeden z forumowiczów (@Kucyk) kiedyś tak napisał: "teoretycznie jedną paczką drożdży można zaszczepić i całe morze zacieru" i ma rację. Tylko jedna rzecz - paczką drożdży! Pożywka dla drożdży to zupełnie inna historia. I o ile na początku fermentacji drożdże będa pracowały jak szalone, to pod koniec będą "chorowały" z powodu braku mikroelementów.
"Drożdże, jak każda roślina, potrzebują do swego rozwoju pożywienia azotowego i soli mineralnych, zawierających fosfor, potas, wapień i siarkę"

Ale tak jak już napisałem - sam się przekonaj. To Twój cukier i Twoje grzybki.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: sobota, 13 paź 2018, 22:40
autor: 09031984
JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.
A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: niedziela, 14 paź 2018, 07:35
autor: lesgo58
@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: niedziela, 14 paź 2018, 09:07
autor: arTii
09031984 pisze:JO T48 przerabiaja mi bo sprawdziłem.
No to znaczy że porządne ma pożywki :) Ale dla mnie to była by mimo wszystko loteria.
Co do gorzkiego smaku: samych drożdży na pewno nie za dużo - one i tak się rozmnażają. Spróbuj na innych drożdżach zrobić.
Mi na Alcotec Turbo Yeast 48 pure alkohol wychodził lekko słodkawy. Całkiem przyjemny w spożyciu.
Teraz mam grzybki ze Szwecji i też są OK.
09031984 pisze:A co najlepiej dawać jako pożywkę? majlepiej wszystko w jednym (koncentrat pomidorowy?) W jakich ilościach?
Ja używam Activit - wydaje mi się, że w konfekcjonowanych drożdżach, proszek który jest to coś podobnego.
Ewentualnie mam tez (i czasami używam) Fosforan dwuamonowy.
Koncentratu jeszcze nie dawałem bo obawiam się, że beczki mi obklei i będę musiał je dokładniej myć ;)
Ale znając mnie to kwestia czasu kiedy zacznę go używać.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: poniedziałek, 5 lis 2018, 21:38
autor: 09031984
lesgo58 pisze:@09031984
Nieśmiało się wtrącę i zadam Ci podstawowe pytania:
To było Twoje pierwsze pędzenie na tym sprzęcie?
To był Twój pierwszy taki powiększony nastaw?
Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?
Dokupiłem jeszcze po 1 paczce drożdży i zrobiłem:
5 paczek Coobra PURE + węgiel + 50kg cukru + 170 litrów + 70g koncentratu pomidorowego (temp startu 26*C, przy 28 otworzyłem okno i zbiłem na 25) = PRZEROBIŁY BEŻ ŻADNEGO PROBLEMU W 6 DNI (ale w drugą dobę piana wykipiała z beczki :( przez koncentrat? czy one tak agresywnie pracują???
5 paczek T Vodka Star + węgiel + 50kg+170L + 70g koncentratu nie dały rady. BLG stanęło na +1,7
Zaraz odgazuje i na rury.

Szukam czystych drożdży po których nie będzie ich czuć a alkoholu i nie będą dawały posmaku goryczy w trunku...
Czy ktoś coś poleci konkretnego na nastawy 200L??

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 08:00
autor: arTii
Jak najbardziej poleci :)
post191933.html#p192019

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 09:31
autor: lesgo58
Nie pierwsze pędzenie, któreś z rzędu.
Nie pierwszy, może 14
A dlaczego pytasz?
Bo rzucasz się z motyką na słońce. Kombinujesz z nastawami - a nie masz pojęcia o podstawach ich robienia. Skończ z robieniem nastawów powiększonych i na początek zrób standardowy nastaw maksymalnie 50-litrowy.
Po drugie jakość tego co Ci wykapie to nie tylko nastaw ale przede wszystkim sprzęt i operator który obsługuje ten sprzęt.
Sprzęt sam nie zrobi Ci dobrej wódki. A już tym bardziej sprzęt ustawiony na automat.
Moja rada:
- zrób normalny nastaw - zgodnie ze sztuką.
- przeprowadź rektyfikację/destylacje poza programem automatu. Czyli po prostu ręcznie.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 13:25
autor: 09031984
Lesgo58 ja na mniejszej ilości drożdży tzn 4x JO T48 na 200l mam won drożdży i goryczy, a jak bym ich dał 8 paczek to nawet nie chce myśleć jak bym je czuł, jak by buzowały, pracowały i jak się grzały... Dziękuję za rade, ale będę dalej eksperymentował z drożdżami i nastawami aż znajdę złoty środek dla moich ust.

T VODKA STAR JEDNAK PRACUJĄ JESZCZE, więc też pewnie dokończą swoją prace lecz w wydłużonym czasie. Napiszę jak skończy się proces i piana ustanie.

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 13:48
autor: lesgo58
Przykro mi - ale chyba nie zrozumiałeś mojego przesłania... :scratch:

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 14:58
autor: lewy87r
Też tak myślę, zrób mały nastaw ręcznie (czyli pewnie jakieś 50litrów)- zrób ten nastaw dobrze, odpowiednia ilość drożdży, pożywki, sklaruj go po.
Przegoń metodą 2,5 i otrzymany spirytus rozcieńcz do 40% - przefiltruj przez węgiel aktywny aż do uzyskania zatysfakcjonujących wyników i tyle.

Okaże się, że aby zrobić "zadowalający" trunek to nie wystarczy sama kolumna za 7koła a dużo czasu i cierpliwości :)

U mnie produkt finalny tym sposobem wychodzi baaardzo dobry. Przy słodkich wódkach można olać trochę węgiel aktywny bo cukier trochę maskuje aromaty.

Dobrze widzę że na ~220 litrów dajesz 5paczek turbo drożdży z których paczka jest na 25litrów? czyli drożdży masz na 125litrów a wstawiasz ~220litrów? - po co ten koncentrat pomidorowy? :) widziałem też jak niektórzy dają rodzynki albo skórkę od chleba do cukrówki :hammer:

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 6 lis 2018, 16:43
autor: arTii
@lewy87r - można nawet jedną paczką drożdży przefermentować taką beczkę :)
Generalnie drożdże tak i tak się rozmnażają. Kwestia zapewnienia im godziwych warunków do tego.
Dlaczego na paczce jest napisane że na 25l nastawu? Dlatego że jest w tej paczce pożywka dla drożdży która powinna wystarczyć dla drożdży na tę ilość nastawu.
I teraz wyjaśnia się po co przecier pomidorowy, czy rodzynki. To po prostu jest pożywka dla drożdży. Drożdże do prawidłowego funkcjonowania potrzebują oprócz cukru również pożywki. Szczególnie ważne jest to pod koniec fermentacji kiedy drożdże już się nie namnażają ze względu na ilość alkoholu w nastawie. Wtedy szczególnie potrzebują pożywki. Ale na początku też pożywka ułatwia im namnażanie.
Możesz sobie jedną paczkę drożdży namnażać w wiaderku, słoiku czymkolwiek zabierając po trochę namnożonych drożdży, a dodając roztworu cukru i pożywki i w ten sposób na jednej paczce nastawić kilka nastawów

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: środa, 7 lis 2018, 19:53
autor: lewy87r
jak najbardziej chodzi o pożywkę dla drożdży :) w sumie nie eksperymentowałem z zastosowaniem alternatyw zamiast produktów dedykowanych.
Sumarycznie czułem różnicę w produkcie finalnym pofermentacyjnym przy przerobieniu wg. instrukcji, a np. przy 1/2 ilości "paczek drożdży/pożywki"
Osobiście doszedłem do wniosku, że największą różnicę co do finalnego produktu, ma odpowiednio:
1. Przygotowanie nastawu - fermentacja z odpowiednia ilością pożywki i klarowanie
2. Destylacja
3. Węgiel aktywny (rozcieńczonego towaru)

Musze doczytać o alternatywie pożywki, choć dla doraźnej produkcji pewnie oszczędności nie będą robiły aż takiej różnicy :)

Re: Jakie są minimalne temperatury dla startu nastawu cukrowego?

: wtorek, 27 lis 2018, 00:10
autor: wkg_1
Może kup jakiś porządny sprzęt, pracujesz na badziewiu z którego może ekspertowi udałoby się wyciągnąć akceptowalny rezultat.
Myślę, że jeżeli uda się zostawić KEG-a to poniżej 2 000 będziesz miał petardę a nawet za 1 500 kupisz porządną kolumnę. Automatykę dołożysz jak się nauczysz podstaw.
Poczytaj wątek topic9284.html i zaczniesz otrzymywać dobry produkt. Tego w sumie nie sposób spieprzyć nawet na takich śmierdzących drożdżach jak np. Moskva Style Spiritfermu. Filtrowanie polepsza zapach ale pogonów i przedgonów nie wyczyści, to trochę jak dezodorant zamiast mydła ; ) A dezodorantu używa się po mydle : D
I zacznij od drożdży dawkowanych zgodnie z instrukcją ; )

A jak chcesz koniecznie pracować na kiepskim sprzęcie i tylko polepszać nastawy (zawsze lepiej mieć dobre nastawy) rób z glukozy lub z cukru inwertowanego i używaj drożdży typu Vodka - są dedykowane dla prostych sprzętów, dają mniejszy woltaż ale czystszy nastaw.