Strona 1 z 2

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: piątek, 28 wrz 2018, 08:28
autor: wkg_1
A na czym destylujecie ?

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: piątek, 28 wrz 2018, 09:49
autor: ramzol
Żeby podzielić paczke drożdży i nie martwic sie tym czy w obu połówkach jest to samo należy opakowanie uwodnić. Rozpuścić, pożądanie zamieszać i podzielić płyn na dwie równe połówki. Ot cała filozofia ;)

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: piątek, 28 wrz 2018, 10:57
autor: wawaldek11
Niby tak, ale niektórzy piszą, że mieszanek drożdży z pożywkami nie należy uwadniać, bo wysokie stężenie pożywek zabija grzybki. Natomiast suche drożdże jak nie ma wagi pod ręką podzielić można jak biały proszk - na blacie kartą kredytową :mrgreen:

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: piątek, 28 wrz 2018, 12:39
autor: Mafiej
wkg_1 pisze: A jakich drożdży używasz ?
Do tej pory używałem Cobra mega pack, ostatni nastaw, który czeka na niedzielną destylację, zrobiłem na Prestige turbo pure 48 turbo yeast
Przefermentowały bardzo ładnie do - 4, -5 . Ja podzieliłem opakowanie tychże drożdży na pół po prostu wysypując z paczki. Pół kilo na jeden nastaw, nie zauważyłem aby coś było nie tak z powodu nie równomiernego podziału składników.
wkg_1 pisze: Blg wyszło 28-29 i teraz myślę, że to za dużo: ( Na opakowaniu było napisane, że można i 10kg cukru ale teraz sądzę, że może to tylko chwyt reklamowy i trochę obawiam się o swój nastaw
Myślę że nie powinieneś się tym martwić grzybki powinny dać radę.
Kolega Masterpaw2 ostatnio robił nastaw i blg z tego co pamiętam miał 31. Po drugie glukoza daje mniejsze blg względem cukru, przyjmując tą samą masę.
wkg_1 pisze: Tym bardziej, że nie napowietrzalem.
No ale jak dodałeś drożdże to mieszałeś dość intensywnie. Prawda?

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: piątek, 28 wrz 2018, 14:00
autor: wkg_1
Tak, oczywiście !
No i trochę tlenu weszło z niegotowaną woda. Tak czy inaczej drożdże pracują : )

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: sobota, 29 wrz 2018, 08:35
autor: Mafiej
wkg_1 pisze:A na czym destylujecie ?
ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: sobota, 29 wrz 2018, 17:47
autor: wkg_1
O rany! co to jest?
To hybryda?
Bo tak po lekturze forum ok. 5 dni z małymi przerwami na spanie wygląda mi to na dwie kolumny:
- półkowo-zasypową o 6 półkach z OVM,
- zasypową z buforem
podłączone do jednego zbiornika.
Głowicę przekładasz z kolumny na kolumnę ?

Gdzie takie coś można kupić ; )))

U mnie na razie drożdże pięknie pracują a ja brnę przez posty @lesgo58 o rektyfikacji. Bardzo fajne, tyle, że na wypożyczonej kolumnie nie będę miał termometru prowadzącego : D

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 10:43
autor: Mafiej
@wkg_1 to nie hybryda, w zależności co przepuszczam używam odpowiedniej kolumny. Głowica to część wspólna obu kolumn.
Taki sprzęt można kupić u kol. herbata666
Miłej lektury
Pozdro

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 10:53
autor: arTii
Mafiej pisze:Ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view
Co to jest pod zaworkiem OLM a nad chłodniczką? Widziałem to kilka razy na zdjęciach, ale nie wiem do czego służy.

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 11:47
autor: Mafiej
To jest rotametr służący do pomiaru natężenia przepływu płynów. To taki bajer dla wygody użytkownika. Odkrecam zaworek i czekam aż w rotametrze wysokość płynu ustabilizuje się na założonym przeze mnie poziomie. W łatwy sposób mogę ustalić prędkość odbioru np 40ml na minutę.

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 13:20
autor: masterpaw2
Dzwoń do producenta swojej rakiety i zamawiaj :ok:, nie niezbędny, ale bardzo przydatny gadżet.

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 13:25
autor: arTii
Chyba zamówię, ale jeszcze nie teraz. Poszedłem po bandzie i mam kosmiczną aparaturę (już testy przeszla), ale teraz to węgiel muszę na zimę kupić ;)
Rotametr musi poczekać w kolejce :D

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 22:28
autor: jatylkonachwile
@Mafiej A mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcie jak to wygląda?

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: niedziela, 30 wrz 2018, 23:55
autor: Mafiej

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: poniedziałek, 1 paź 2018, 01:35
autor: masterpaw2
Mafiej, a prawa autorskie???

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: poniedziałek, 1 paź 2018, 12:50
autor: Mafiej
@masterpaw2 zgoda jest na upublicznienie :-)

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: poniedziałek, 1 paź 2018, 15:44
autor: wkg_1
A wracając przez moment to mojego nastawu : ))
Przez pierwszy dzień cukier stał na 29, pod koniec drugiego spadł do 20, fermentacja dosyć gwałtowna, pod koniec czwartego spadł do 10 ale fermentacja przebiegała już spokojniej niż po 48 godzinach. Cały czas fajny zapach takiego landrynkowego szampana ale spadek cukru spowalnia.

Czy dobrym pomysłem jest - jak mi ktoś poradził - zamieszać nastaw żeby podnieść z dna drożdże czy lepiej zostawić je w spokoju ?

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: poniedziałek, 1 paź 2018, 19:36
autor: Mafiej
Moim zdaniem nie ma sensu mieszać nastawu. Drożdże które opadną na dno są w większości martwe. Po 2 każdy dzień pracy nastawu to w jakimś stopniu wstępne klarowanie nastawu....

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: poniedziałek, 1 paź 2018, 20:12
autor: masterpaw2
@wkg_1, nastaw w trakcie fermentacji sam się miesza - unoszące się ku górze pęcherzyki CO2, mieszanie może tylko zaszkodzić - natlenić nastaw. A przypominam, że fermentacja jest procesem beztlenowym, także odpuść sobie.

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: wtorek, 2 paź 2018, 00:48
autor: wkg_1
Odpuściłem : )
Cukier teraz (po 4 dniach) 6, jak dobrze pójdzie to w czwartek wieczorem klaruję ; )
Dzięki serdeczne za odpowiedzi !

Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

: środa, 3 paź 2018, 16:46
autor: wkg_1
Koledzy, dziękuję serdecznie za podpowiedzi ! Tak tu jak i na priv.
Nastaw ładnie działa, cukier schodzi, pachnie landrynką, pewnie niedługo będę klarował jeżeli nie będzie jakiegoś niespodziewanego wybuchu.

Dalej trzeba to dać na kolumnę. Będę robił to pierwszy raz i na nie najlepszej kolumnie więc postarałem się opisać swoje dylematy ale już w wątku o destylacji.
Jeżeli znajdziecie chwilkę rzućcie proszę okiem: post190183.html#p190183

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.