Strona 3 z 8

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 8 lis 2018, 14:15
autor: 09031984
radius pisze:A może sam zrób testowy nastaw? - https://allegro.pl/drozdze-prestige-tur ... 82249.html
Aukcja zakonczona :(

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 8 lis 2018, 18:24
autor: radius

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 8 lis 2018, 20:34
autor: masterpaw2
Koledzy, drożdżaki dojechały całe i zdrowe :ok:
Także przez weekend je popakuję (wybaczcie opieszałość, ale korzystam ze sprzyjającej pogody i zasuwam przy remoncie od świtu do nocy), i zaraz po nim roześlę.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 10 lis 2018, 23:32
autor: 09031984
Zostanie dla mnie 500g?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 11 lis 2018, 09:11
autor: arTii
Myślę, że 500g to będzie ciężko :) Opakowania są kilogramowe.
Ale jak dotrze to do mnie, to się odezwij - jakoś może uda mi się Ci odsypać pół opakowania.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 11 lis 2018, 10:29
autor: masterpaw2
rrvv pisze:Gdyby coś jeszcze było na zbyciu, to ja chętnie 1 kg przytulę.
Kolego, jeśli chcesz 1kg, to pisz PW z danymi do wysyłki.
09031984 pisze:Zostanie dla mnie 500g?
Tak jak napisał arTii, drożdże są w 1kg opakowaniach, także jeśli chcesz, to nie widzę problemu.
land75 pisze:Jak tak mówisz to wezmę 2kg :poklon;
Nie mam jeszcze Twoich danych, do wysyłki, no chyba, żeś się rozmyślił, to też daj znać, bo chętni są.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 11 lis 2018, 23:09
autor: 09031984
Oooo.... widzę, że i mnie na 1 kg zapisano - SUPER :-)
Juz piszę i czekam na paczkę bo testować chcę
slasz129 pisze:Podrzuci ktoś sprawdzony przepis na nastaw 200l na tych drożdżach?
Lub na 100l???
200 litrów to duży nastaw z tendencją do grzania się. Pamiętaj, żeby dawać max 4 paczki t48 o wadze około 135 gram. Żadnych pożywek nie trzeba, spokojnie przerabia 50 kg cukru. Wody daj do 210 litrów + ja daje 8 paczek węgla aktywnego w płynie od razu z drożdżami. Czekam aż drożdże skończą prace + 1 dzień dla pewności, odgazowuje fontanną oczkową przez pare godzin (czasem i dobę - jak zapomnę). Daje klarowin turbo, czekam 2-3 dni i na rurki.
Ja mam ciepłe pomieszczenie (około 23*C) i startuje drożdże od temp 22*C żeby nie było smrodów, i posmaków dziwnych.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 12 lis 2018, 09:47
autor: masterpaw2
09031984 pisze:Kiedy kolejne zakupy?? Ja też kupię chętnie na sprawdzenie.
Jak żeś się panie zadeklarował......
09031984 pisze:Oooo.... widzę, że i mnie na 1 kg zapisano - SUPER :-)
To i dopisano....... :D
Edit 13.11.18r.
Koledzy wysyłki paczkomatowe poszły, niestety dopiero dziś wieczorem udało mi się je załadować do puszki.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 15 lis 2018, 15:41
autor: rrvv
Melduję, że przesyłka dotarła.
Pikne dzięki za akcję.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 08:08
autor: sargas
Do mnie również doleciała. Wielkie dzięki.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 08:10
autor: Airacobrator
Też wczoraj odebrałem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 10:35
autor: panmufinek
Dotarły.
Dziekuje raz jeszcze.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 15:50
autor: arTii
Melduję, że dotarły!

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 18:56
autor: masterpaw2
To bardzo się cieszę, że wszyscy otrzymali :ok:
Ps. ArTii, tylko załącznika nie wydoj :D

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 16 lis 2018, 20:04
autor: arTii
Już się do niego przystawiałem, ale odpuściłem... hihi

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 17 lis 2018, 07:20
autor: Airacobrator
Ile trzeba było kilo zamówić by otrzymać załącznik ?


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 17 lis 2018, 10:24
autor: kmarian
Kolego arTii. Umówmy się, że połowa załącznika jest Twoja a druga połowa moja. "Bozia" kazała się dzielić. :)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 17 lis 2018, 10:45
autor: masterpaw2
@Airacobrator, załącznik nie miał związku z ilością. Od przeszło roku :oops: obiecywałem koledze kmarian wysłać takowy, i w końcu trafiła się okazja.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 17 lis 2018, 11:11
autor: Airacobrator
Tak przypuszczałem, ale i tak chętnie bym spróbował.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 17 lis 2018, 17:20
autor: arTii
Ja myślę, że zrobim to tak:
- wybiorę się któregoś pięknego popołudnia do kolegi @kmarian i wspólnie ocenimy załączniki...
:D

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:30
autor: użytkownik usunięty
Panowie mam pytanie.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:39
autor: masterpaw2
A nie przegrzałeś nastawu w czasie fermentacji?
Mój pierwszy testowy nastaw na tych grzybach przegrałem, i jakość urobku też była marna.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:40
autor: użytkownik usunięty
Start był 31st później max 35. Więc myślę że nie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 11:52
autor: masterpaw2
Obawiam się jednak, że miały trochę za ciepło, rozmawiałem z kilkoma osobami i duże nastawy na tych grzybach startują nawet w kilkunastu stopniach, by w kulminacyjnym momencie nie przekraczać ~30°.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 12:38
autor: użytkownik usunięty
A ktoś też pisał że pracują pod 38st.
No ale po moim destylacie nie wychodzi to na dobre.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 13:03
autor: Airacobrator
Że wytrzymują to może i prawda - nikt nie pisał, że wtedy nie produkują syfu.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 14:02
autor: użytkownik usunięty
Mam 11l trochę. śmierdzącego spirytusu.
Co z nim zrobić aby odzyskac dobry spir?
A. Dodać do następnego gotowego nastawu i destylowac razem.
Boję się zanieczyscic kolejny nastaw?
B. Dodać wody i destylowac drugi raz???
Miał ktoś podobną sytuację?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 17:15
autor: Airacobrator
Zrób go metodą 2.5 wg Lesgo58. Czyli rozcieńczyć do 50%, odebrać kropelkowo przedgony po stabilizacji, dolać znowu wrzątku by było poniżej 20%, i znowu stabilizacja i przedgony kropelkowo, potem odbierz serce w kolejne półlitrówki i na węch wyczujesz co już jest ok, a co dodać do kolejnej gonitwy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 17:15
autor: dynio
Destyluj jeszcze raz z ponownym odcięciem przedgonów, a najlepiej zastosuj metode 2.5 Leszka

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 15 gru 2018, 09:10
autor: użytkownik usunięty
Puściłem drugi raz. Odebrałem jeszcze z 300ml syfu przedgonu. A reszta to poezja.
Dzięki bardzo.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 4 sty 2019, 20:35
autor: land75
Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.Dodam że drożdże mam w 1 kg opakowaniu i nie ma na nich żadnych danych w jakich proporcjach mam zrobić.Z góry bardzo dziękuję.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 5 sty 2019, 08:34
autor: arTii
30-32kg cukru, 91 litrów wody powinno dać Ci około 110 l nastawu. Pół paczki drożdży.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 5 sty 2019, 22:22
autor: masterpaw2
land75 pisze:Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.
Kloego wielkości nastawów proponuję robić pod pojemność kotła którym dysponujemy (ewentualne jej wielokrotność ;))
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 11 sty 2019, 20:33
autor: sargas
Nadal aktualne kolego ?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 11 sty 2019, 23:08
autor: masterpaw2
Jeśli o grzybki pytasz, to z ostatniej akcji wszystkie się rozeszły, póki co kolejnej nie przewiduję, bo i chętnych w odpowiedniej ilości brak, a kupić 20kg żeby leżały.........., sam rozumiesz.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 12:56
autor: dooomino
Dwa kilo mogę przygarnąć ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 13:05
autor: sargas
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg

dopisywać się

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 14:18
autor: gary1966
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg

dopisywać się

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 14:36
autor: masterpaw2
Oho, widzę, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie pakowanie i wysyłka (a to lubię najbardziej ;) ), no cóż........, się zrobi :ok:
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 15:07
autor: sargas
Dziękujemy kolego. Stawiam kolejkę na zlocie w Biebrówku lub najbliższym spotkaniu :)