Strona 3 z 8

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:30
autor: użytkownik usunięty
Panowie mam pytanie.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:39
autor: masterpaw2
A nie przegrzałeś nastawu w czasie fermentacji?
Mój pierwszy testowy nastaw na tych grzybach przegrałem, i jakość urobku też była marna.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 09:40
autor: użytkownik usunięty
Start był 31st później max 35. Więc myślę że nie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 11:52
autor: masterpaw2
Obawiam się jednak, że miały trochę za ciepło, rozmawiałem z kilkoma osobami i duże nastawy na tych grzybach startują nawet w kilkunastu stopniach, by w kulminacyjnym momencie nie przekraczać ~30°.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 12:38
autor: użytkownik usunięty
A ktoś też pisał że pracują pod 38st.
No ale po moim destylacie nie wychodzi to na dobre.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 13:03
autor: Airacobrator
Że wytrzymują to może i prawda - nikt nie pisał, że wtedy nie produkują syfu.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 14:02
autor: użytkownik usunięty
Mam 11l trochę. śmierdzącego spirytusu.
Co z nim zrobić aby odzyskac dobry spir?
A. Dodać do następnego gotowego nastawu i destylowac razem.
Boję się zanieczyscic kolejny nastaw?
B. Dodać wody i destylowac drugi raz???
Miał ktoś podobną sytuację?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 17:15
autor: Airacobrator
Zrób go metodą 2.5 wg Lesgo58. Czyli rozcieńczyć do 50%, odebrać kropelkowo przedgony po stabilizacji, dolać znowu wrzątku by było poniżej 20%, i znowu stabilizacja i przedgony kropelkowo, potem odbierz serce w kolejne półlitrówki i na węch wyczujesz co już jest ok, a co dodać do kolejnej gonitwy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 13 gru 2018, 17:15
autor: dynio
Destyluj jeszcze raz z ponownym odcięciem przedgonów, a najlepiej zastosuj metode 2.5 Leszka

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 15 gru 2018, 09:10
autor: użytkownik usunięty
Puściłem drugi raz. Odebrałem jeszcze z 300ml syfu przedgonu. A reszta to poezja.
Dzięki bardzo.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 4 sty 2019, 20:35
autor: land75
Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.Dodam że drożdże mam w 1 kg opakowaniu i nie ma na nich żadnych danych w jakich proporcjach mam zrobić.Z góry bardzo dziękuję.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 5 sty 2019, 08:34
autor: arTii
30-32kg cukru, 91 litrów wody powinno dać Ci około 110 l nastawu. Pół paczki drożdży.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 5 sty 2019, 22:22
autor: masterpaw2
land75 pisze:Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.
Kloego wielkości nastawów proponuję robić pod pojemność kotła którym dysponujemy (ewentualne jej wielokrotność ;))
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 11 sty 2019, 20:33
autor: sargas
Nadal aktualne kolego ?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 11 sty 2019, 23:08
autor: masterpaw2
Jeśli o grzybki pytasz, to z ostatniej akcji wszystkie się rozeszły, póki co kolejnej nie przewiduję, bo i chętnych w odpowiedniej ilości brak, a kupić 20kg żeby leżały.........., sam rozumiesz.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 12:56
autor: dooomino
Dwa kilo mogę przygarnąć ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 13:05
autor: sargas
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg

dopisywać się

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 14:18
autor: gary1966
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg

dopisywać się

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 14:36
autor: masterpaw2
Oho, widzę, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie pakowanie i wysyłka (a to lubię najbardziej ;) ), no cóż........, się zrobi :ok:
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 15:07
autor: sargas
Dziękujemy kolego. Stawiam kolejkę na zlocie w Biebrówku lub najbliższym spotkaniu :)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 15:23
autor: niebieski-n2
Jaka cena za kilo?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 18:31
autor: masterpaw2
Kolego cena za kilogram :krzycze: była w pierwszym poście, i jak sądzę nic się nie zmieniło.

Re: RE: Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 18:34
autor: dynio
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg



Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 20 sty 2019, 23:59
autor: Airacobrator
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobrator 1kg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 21 sty 2019, 02:26
autor: masterpaw2
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
@Airacobr, na ewentualną przyszłość - kopiuj istniejącą listę, wklej w swoim poście, dodaj siebie i wyślij. Będzie przejrzyście.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 21 sty 2019, 22:26
autor: zzwierzak1
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 26 sty 2019, 17:09
autor: EmilSzombierki
Witam, jeśli jeszcze aktualne to chętnie zamówiłbym kilka kg.
Pytanie do kolegi masterpaw2 - wysyłka tylko na Polskę czy ewentualnie do Niemiec też?
Pozdrawiam,

1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 1 lut 2019, 23:20
autor: masterpaw2
@EmilSzombierki, sorki gdzieś mi post umknął, a co za różnica czy Polska, czy Niemcy? Jedynie w cenie ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 6 lut 2019, 18:14
autor: McPi
Witam, podpinam się.
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
8. McPi 6kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 6 lut 2019, 21:17
autor: masterpaw2
Koledzy widzę, że już się zebrał bezmała komplet, także pomalutku będę zamawiał. Myślę, że najpóźniej na początku przyszłego tygodnia dokonam tego niecnego czynu ;), o czym Was oczywiście poinformuję.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 13 lut 2019, 10:11
autor: masterpaw2
Grzybki zamówione. Poproszę o PW z danymi do wysyłki (adres, nr. tel, mail - paczkomat).

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 18 lut 2019, 17:56
autor: gary1966
Serwus, to są te drożdże :love: bo pić się chce :mrgreen: a muszą mieć czas na pracę, przecież :ok:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 18 lut 2019, 19:43
autor: masterpaw2
Szanowny Panie Gary1966, dziś otrzymałem info, iż drożdżaki są już w kraju, także myślę, że jutro powinienem je mieć :punk:
O ile DPD nie da :dupa:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 20 lut 2019, 10:35
autor: niebieski-n2
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
8. McPi 6kg
9. niebieski-n2 1kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 20 lut 2019, 12:07
autor: masterpaw2
Koledzy, grzybki dotarły, termin ważności 03.2020r. :ok:
Przypominam tym którzy tego jeszcze nie zrobili, o przesłaniu danych wysyłkowych. W przypadku paczkomatu : mail, nr. tel, kod paczkomatu, kurier wiadomo, adres, nr. tel.
Pozdrawiam

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 22 lut 2019, 13:33
autor: gary1966
Serwus, chciałbym podziękować koledze masterpaw2 za sprawnie przeprowadzoną akcję drożdżową :ok:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 22 lut 2019, 19:15
autor: zzwierzak1
Paczka dojechała, dobrze spakowana i zabezpieczona. Dziękuję za organizację akcji. Jak sprawdzę w boju drożdżaki to skrobnę parę zdań.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 23 lut 2019, 17:41
autor: grzechum79
Jak pisałem na PW. gdyby coś zostało to przygarnę kilo. grzechum79. Dane do wysyłki podeślę na PW.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 24 lut 2019, 20:43
autor: masterpaw2
@grzechum79, wiem czytałem, jednak wszystko się rozeszło........, ale jako, że w najbliższym czasie nie zamierzam nastawiać żadnej cukrówki, to się podzielę kilogramem ze swojej rezerwy.
Ps.
Do reszty zainteresowanych, wszystkie przesyłki już nadane, mniej opieszali nawet już odebrali ;) :ok:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 24 lut 2019, 21:07
autor: JanOkowita
Dobre te drożdże? Może do sklepu kupię?