Strona 1 z 8

Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 30 lip 2018, 02:16
autor: masterpaw2
Na skutek sugestii kolegi Mafieja, zbieram zapisy na wymienione w temacie drożdżaki. Orientacyjna cena max 60 pln/kg, opakowanie to 1kg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 30 lip 2018, 07:29
autor: psotamt
Może odrobinę zakłócę akcję, ale jest doskonała oferta na Allegro, a przynajmniej porównywalna. Opakowania po 135 gramów, a cena kilograma właśnie prawie 60 zł. No chyba, że koledzy mają inne grzybki na myśli.
https://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze- ... 41766.html

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 30 lip 2018, 10:46
autor: użytkownik usunięty
Ja kilogramowe miałem takie
Obrazek

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 30 lip 2018, 13:43
autor: Mafiej
Koledzy @psotamt o te drożdże właśnie chodzi. @masterpaw2 tak jak kol. psotamt napisał cena bardzo podobna. W Szwecji za 10kg trzeba przy dzisiejszym kursie zapłacić 466 zł z przesyłką + przesyłka w Polsce 10-20 zł do każdego zainteresowanego. Jeżeli ja potrzebuję 4 kg x 46,6 zł = 186,4 zł +20 zł wysyłka =206,4 zł.
Na aledrogo za 135 gr trzeba zapłacić 7,98zł.
7,4 opakowania wychodzi na 1 kg, a więc na 4 kg potrzebuję kupić 30 opakowań. 30 x 7,98 = 239,4 zł + 10 za wysyłkę = 249,4 zł
Oszczędzam 43zł więc się zapisuje. Może wyjdzie więcej oszczędności, jeżeli chętnych będzie wielu.

1 Mafiej - 4kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 30 lip 2018, 16:39
autor: masterpaw2
Zdaję sobie sprawę z tego, że nie są to jakieś mega oszczędności, ale zawsze.
Poza tym według mnie(i zapewne nie tylko), te konfekcjonowane w mniejsze opakowania nie są już tak pewne jak ich więksi bracia(1kg/25kg).

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 08:11
autor: shantel88
Witam,
Jestem chętny na drożdże. Nigdy ich nie używałem, a chciałbym przetestować.
Zapisuję się na 6 kg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 11:23
autor: użytkownik usunięty
4 kg bym wziął, drożdże przeżyły u mnie 38st , są naprawdę mocne.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 12:06
autor: masterpaw2
Koledzy, widzę, że już paru chętnych jest, więc w piątek będę zamawiał.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 13:29
autor: użytkownik usunięty
No to lux, ja pisałem 4 kg dla mnie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 14:45
autor: mardok
1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 16:50
autor: Mafiej
Kolego @masterpaw2 popełniłem błąd w wyliczeniach. Faktycznie koszt przesyłki jest wyższy. Ja zaznaczyłem opcje zalecaną, ale nie wziołem pod uwagę że zakupy będą szły za granicę. Przepraszam za zamieszanie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 17:02
autor: masterpaw2
Mafiej, spoko wodza, nic się nie stało :piwo:
Ale żeście się koledzy rozkręcili, a miałem zamówić tylko 20kg, a się okaże, że dwa razy tyle trza będzie :scratch: ;)
Edit.
Na prośbę z PW odpisuję kol. bzyku997

1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg
5. bzyku997 - 2 kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 20:36
autor: bzyku997
Wezmę także. 2kg poproszę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 23:29
autor: Pretender
To Ja też poproszę, ile mogę?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 23:44
autor: masterpaw2
Jeśli coś zostanie to dopiszę kolegę ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 31 lip 2018, 23:44
autor: Pretender

Jestem za

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 1 sie 2018, 00:20
autor: Pierro
Jeśli można to ja też poproszę:

1. Mafiej - 4 kg
2. shantel88 - 6 kg
4. mardok - 6 kg
5. bzyku997 - 2 kg
6. Pierro- 2kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 2 sie 2018, 00:20
autor: masterpaw2
Jasne, że można, w piątek zamawiam, także jeśli jeszcze ktoś coś, to do piątku, tak koło południa.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 6 sie 2018, 14:06
autor: masterpaw2
Przepraszam za posta pod postem.
Drożdże zamówione, niestety w piątek nie udało mi się zrealizować transakcji (jakieś problem na ich stronie), ale dziś poszło bez problemu :ok:
Poproszę o PW z danymi do wysyłki, jak tylko przyjdą daje znać. Dane do przelewu podeślę.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 17 sie 2018, 14:31
autor: masterpaw2
Po sporych kłopotach z realizacją zamówienia (u Szwedów padła logistyka, wysłali dwie paczki 5 i 35kg, oczywiście ta druga była za ciężka i bujali się z tematem aż do dziś) w końcu grzybki dotarły.
Dziś jeszcze wysyłam do zainteresowanych.
Gdyby ktoś potrzebował, to kilka kilogramów jeszcze jest.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 17 sie 2018, 14:39
autor: arTii
Jeśli to takie dobre, to ja bym spróbował jakąś niedużą paczkę ze 2kg na początek...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 17 sie 2018, 18:11
autor: masterpaw2
Nie widzę problem kolego artii, dane do wysyłki na PW poproszę i w poniedziałek mogę wysyłać.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 02:08
autor: masterpaw2
Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 10:01
autor: bzyku997
Testuj, testuj. Jestem ciekawy czy przerobią całość słodyczy i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 12:07
autor: robert4you
Przerobią. Dają radę nawet 35 blg i temperatury startu ok ,35 st.C

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 14:43
autor: arTii
bzyku997 pisze: i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.
A tak z ciekawości - jak sprawdzić % nastawu?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 17:12
autor: bzyku997
Ja sprawdzam alkoholomierzem. Po zakończeniu pracy przez grzybki odgazowuje nastaw i wtedy sprawdzam.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 20:37
autor: masterpaw2
Bzyku997, alkoholomierzem nie sprawdzisz tej wartości w nastawie, gdyż w/w służy do pomiaru wodnego roztworu etanolu, a nastaw takowym nie jest. Zawartość % w nastawie obliczamy uwzględniając początkową i końcową wartość blg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 21:04
autor: bzyku997
Ooooo. To dlatego nie zgadza mi się zawsze ilość uzyskanego alko. Jeszcze mało wiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 23:29
autor: masterpaw2
Bzyku997 :respect: :respect: :respect:, za odwagę, żeś się przyznał :ok:
Początki nigdy różami usłane nie są :piwo:
Na PW masz rozwiązanie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 09:45
autor: arTii
masterpaw2 pisze:Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o
I jak efekty? W sumie już 7 dni minęło od nastawienia, to powinny wszystko skonsumować grzybki...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:45
autor: masterpaw2
Jako wywołany do tablicy odpowiadam.
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci.... :bezradny:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:57
autor: Doody
Myślę, że dobije nawet do "minusa" ale daj mu tydzień a może i 10 dni ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:58
autor: arTii
Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.

EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce :)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 20:25
autor: Mafiej
Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu? Ja wczoraj nastawiłem 104 litry na tych drożdżach. 29kg glukozy- około 25 blg. Mierzone w temperaturze 33 stopni C. Do tego dodałem 500 g drożdży.Teraz po dobie temperatura nastawu ma 38 stopni i zastanawiam się czy nie włożyć chłodnicy. Sprawdzę jutro blg. Moja fermentacja nie przebiega tak burzliwie jak u wspomnianym kol. C.d.n...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:31
autor: arTii
Wprawdzie pytanie do @masterpaw2 ale ja popełniłem podobny nastaw jak on, tylko z drobnymi modyfikacjami:
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.

WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.

a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
turbopureyeast.jpeg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:36
autor: gary1966
@Mafiej, Serwus, u mnie przy starcie w temp. otoczenia 23*C, temp. nastawu 13*C, 250 gram + Activit w 200 l przerobiło do -2 blg, czas pracy to 14 dni. Używam od 1,5 roku i jestem mega zadowolony. :piwo:

Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:43
autor: arTii
ile miałeś cukru? Jakie BLG startowe?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 22:36
autor: masterpaw2
Mafiej pisze:Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu?
Odpowiem tak, dobrze, a nawet bardzo dobrze żarło ale zdechło......., nastaw sprawdzałem wczoraj. Niestety 2blg na + i koniec fermentacji(samoistnie klarowanie). W smaku dość słodki, ale nie ma się czemu dziwić. Jeśli będzie mi się chciało bawić to z pewnością odzyskam nieprzefermentowaney cukier.
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma :scratch:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 23:25
autor: bzyku997
Wypowiem się i ja. 60 słodyczy uzupełnione do około 180l wodą dodane 1kg grzybów. Start w około 25-28*C temperatura w pomieszczeniu około 24*C. 12h widoczna praca
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.



Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka