Strona 1 z 1

Klonowanie drożdży

: środa, 17 sty 2018, 11:31
autor: Viptv
Czy próbował ktos sklonować drożdże szlachetne ? Jak wyglada proces produkcji ? Zapewne trzeba je jakoś namnożyć na czystej odżywce a później wysuszyć. (Być może próżniowo ? )


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Klonowanie drożdży

: środa, 17 sty 2018, 14:29
autor: ralphinistrator
Suszenia nie próbowałem, ale przy warzeniu piwa z powodzeniem budziłem i namnażałem na mieszadle drożdże zdepownowane w soli fizjologicznej jakieś 3 miesiące wcześniej. Starter dwu stopniowy i z ilości 1ml namnażałem do ilości potrzebnej do przerobienia 20 litrów piwa o ekstrakcie ok 15blg.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Klonowanie drożdży

: środa, 17 sty 2018, 14:50
autor: Kamal
Można mnożyć drożdże, robiąc startery...
Jest również opcja zbierania gęstwy drożdżowej i poddania jej liofilizacji. Albo płukania gęstwy i zbierania aktywnych drożdży do procesu liofilizacji.
K.

Re: Klonowanie drożdży

: środa, 17 sty 2018, 16:21
autor: manowar
https://www.piwo.org/forums/topic/24620 ... ologiczna/

Forum sąsiadów - są jeszcze 3 części

Re: Klonowanie drożdży

: środa, 17 sty 2018, 16:46
autor: blade1231
Skosy na agarze nawet ponoć do kilku lat można tak drożdże trzymać.

https://www.piwo.org/index.php?/topic/2 ... i-Petriego

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka