Strona 2 z 2

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: sobota, 18 mar 2017, 14:56
autor: Drupi
Te drożdże Moskwa Puriferm , produkt z nich jest niedobry. :( Jest dwa razy tyle przedgonów, produkt jest ostry, jak dla mnie ich kupno to porażka bo produkują dużo produktów ubocznych. :( A fermentacja była spokojna, taka jak przy innych grzybkach.
Co prawda to jest surówka, może w II gotowaniu się poprawi smak, ale Moskwa Spirit Ferm są moim zdaniem o niebo lepsze.

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: czwartek, 23 mar 2017, 00:27
autor: 0706kamil
Hej i jak wyszedł ci smak po ll pędzeniu? Możesz się wypowiedzieć, czy warto było ich używać? Ja w sobotę nastawiłem dwie bańki po 12L z 4 kg cukru. W poniedziałek rano jeszcze na klatce było czuć zapach ciasta na pizze. Ale wieczorem już nie. Niestety cukromierza wtedy nie miałem bo nie doszedł, i nie wiem jakie dokładnie było blg. Jutro postaram się zmierzyć cukier.

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: piątek, 31 mar 2017, 23:18
autor: 0706kamil
Witajcie, wczoraj mierzyłem nastawy zrobione dnia 18.03 z 10l na 4kg cukru. Cukromierz wskazał 0blg i -4 w drugim nastawie, ale obydwa nastawy jeszcze coś tam bulgoczą. Czy mogę jeszcze dodać coś jeszcze cukru do nich, czy już odpuścić?

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: niedziela, 2 kwie 2017, 06:07
autor: golec269
Nie dodawaj już cukru bo nie przerobią( 0blg). Drugi masz gotowy,tylko sklarować i rura.

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: niedziela, 18 lis 2018, 18:39
autor: Woodworm
Temat ucichł, może się ktoś podzielić opiniami na temat alkoholu uzyskanego na tych drożdżach?

Ja się pomyliłem i kupiłem kilka paczek zamiast wychwalanych na forum Moskwa ale Spiritfermu.

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: niedziela, 16 gru 2018, 14:03
autor: tajnywspółpracownik
Kupiłem te drożdże, podzieliłem na pół i zrobiłem nastaw. W sumie z dodawaniem cukru z 4,5 kg. Na początku były 23 brixy, po 8 dniach 14 brix i już nic nie spadało. Przedestylowałem to i nastawiłem drugą porcję. Też 23 brix początkowe, po 10 dniach jest jeszcze 11 brix, temperatura w pomieszczeniu ok.20 C a nastaw od 23 do 20 C w tej chwili. Wydaje mi się, że słabo to przerabia. Czy coś poprawić :scratch:

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: niedziela, 16 gru 2018, 18:39
autor: dynio
Ja zrobiłem porównanie Moskvy Puriferm'u i Spiritferm'u:
2 nastawy po 6kg cukru uzupełnione do 25L plus 5g pożywki activit, blg 24. Temp pomieszczenia 18°c. Zapachy w trakcie fermentacji podobne (choć spirifermy ciut słodszy), wystartowały niemal jednocześnie i tu ciekawostka: Purifermy zeszły do - 4blg ponad 24h wcześniej!
2x destylacja na aabratku z lm, bez odpędu, od razu z cięciem przedgonów i pogonów. Proporcje wyszły badzo podobne (przedgony 2x po 300ml) tak samo smak i zapach spirytusu.
Myślę że za te nieprzychylne opinie dot. Purifermu (zapach fermentacji i jakość koncowa destylatu) odpowiada sposób (głównie temp) fermentacji. Ja dodałem drożdże do nastawu o temp. 24° i dodałem pożywkę i dlatego nie miałem "przygód" opisanych wyżej.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

: poniedziałek, 17 gru 2018, 22:21
autor: tajnywspółpracownik
Doczytałem teraz, że trzeba napowietrzać nastaw, a ja nie robiłem tego, czy to może być przyczyna słabego przerobienia cukru?