[test] "Nowe" drożdże BROWIN GROM
: wtorek, 22 mar 2016, 21:03
Jak niektórzy z Was wiedzą, firma Browin wypuściła na rynek "nowe" drożdże gorzelnicze pod nazwą GROM. Drożdże Grom występują w dwóch wersjach- czarne 48H oraz czerwone 72H.
Postanowiłem skonfrontować je z drożdżami AD T3 oraz Alcotecami 48H Turbo Pure.
Do pierwszej (o tym, dlaczego będą dwa testy pisze niżej) próby wykorzystałem czarne Gromy 48H.
Skoro Gromy są- jak zapewnia Browin- nowe, to do konfrontacji użyłem równie nowych (styczeń 2016) AD T3 oraz dla swoistej przeciwwagi- "starych" Alcoteców 48H (lipiec 2014, ważne do lipca 2016).
Na paczce wypisane są bardzo dziwne rzeczy- z 7kg cukru i 21l wody Browin zapewnia o możliwości wyprodukowania 19% nastawu. Jest to oczywiście fizycznie niemożliwe, w tej objętości z 7kg cukru nastaw może miec teoretycznie jedynie niecałe 17%. Co ciekawe, wg. opisu na paczce zakładany procent nie zależy od ilości wsypanego cukru, a od.... czasu fermentacji.
Wynika, że drożdże mają zaskakująca zdolność przerabiania godzin na procenty Ciekawe, czy jakby potrzymać je dwa tygodnie nie zrobiłyby od razu 40% wódy...
Wracam do tematu:
Zakładam, że 48H od 72H różnią się tylko ilością mieszanki w paczce- czarne 48H mają jej 150g, czerwone 72H mają 120g. Alcotec 48H Turbo Pure mają 140g, a AD T3- 124g.
Testy- jak wspominałem- będą dwa: w pierwszym zbadam czas pracy drożdży 48H, a w drugim- wytrzymałość na stężenie alkoholu drożdży 72H.
Test 1:
Wszystkie 3 testowe nastawy powstały w ten sam sposób: 25kg worek glukozy podzieliłem po prostu na 3 porcje po ~8kg. Wody dodawałem tyle, żeby BLG startowe we wszystkich przypadkach wynosiło 26. Nastawy na kranówie, solidnie napowietrzone.
Temperatura fermentacji ok. 26C.
Jeżeli chodzi o wydajność, to wszystkie 3 nastawy dały praktycznie po tyle samo- ok. 4l- spirytusu neutralnego netto. Porównujemy w tym teście zatem wyłącznie czas fermentacji.
Pomiary:
AD T3: http://i.imgur.com/Hhive0S.jpg
Alcotec 48H: http://i.imgur.com/hc1EmYq.jpg
GROM 48H: http://i.imgur.com/GkRhsR2.jpg
Tadam, wyniki:
Link do oryginału: http://i.imgur.com/GGWmAyG.png
AD T3 "zrobiły robotę" w 60h. Starsze Alcoteki wyrobił się w 96h, natomiast Browinowym wynalazkom zajęło to... prawie 3x dłużej niż T3, bo aż 168 godzin. Tydzień.
Widać, że drożdże Browinowe najwyraźniej podążają utartą ścieżką swoich poprzedników (test drożdży turbo z Biowinu). Szkoda. Chwalą się, że to zupełnie nowa, polska mieszanka, widać, że pracują nad marketingiem tego produktu, ale ten marketing wziął chyba górę nad badaniami.
Nieprzemyślane opisy na opakowaniu i niesprawdzone informacje w nich zawarte tylko dopełniają czarny obraz całości. Zobaczymy, o ile rozminęli się z prawdą nt. wytrzymałości na alkohol- deklarowane 19% to cholernie dużo. Nawet WhiteLabs nie ma nawet płynnych drożdży do miodu z taką tolerancją.
Test drugi będzie polegał na stopniowym dodaniu glukozy do nastawu tak, aby uzyskać ok. 345g/l nastawu, co pozwoli zbliżyć się do zakładanych 19%. Glukozę będę dodawał partiami na trzy razy. Zobaczymy, kiedy drożdże staną.
C.D.N.