Strona 2 z 7

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 22 sty 2017, 14:14
autor: drgranatt
Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...
Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 22 sty 2017, 17:51
autor: Zbynek80
Ale żeby aż tak miewałem kwaśnawe takie wytrawne nastawy ale ten to wyjątkowa ohyda, ale widocznie tak musi być. Ale ogólnie onb ładnie na te -5 przefermentowały.

Re: RE: Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 22 sty 2017, 17:57
autor: Lis098
Moja metoda bez cukromierza to dwa palce. Jak zamoczone i wyschnięte się nic nie kleją to znaczy, że dobry już nastaw :D
PS :kwaśny musi być :D

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 22 sty 2017, 19:30
autor: rastro
Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze :). No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... :hahaha: jak się je wsadzi :dupa: to jeden jest mniej a drugi więcej :hahaha: :hahaha: :respect:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 01:59
autor: eldier
I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...

Lis098 sposób dobry jak każdy inny :smiech: Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie :D

Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 07:52
autor: radius
Ja, nastaw z 14 kg glukozy, zaszczepiłem 100 g Black Label i przerabiało mi to równe 10 dni. Przez pierwszą dobę myślałem, że grzybki są do :dupa: bo nawet śladu oznak życia nie było :( Dopiero po tym czasie grzybki ożyły i bardzo spokojnie żrąc sobie słodycz, na koniec zameldowały - minus 4 szefie :ok: Jestem z nich zadowolony i już :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 13:48
autor: wiking
Trochę już tych grzybków przerobiłem i też na początku myślałem, że są do niczego, bo nic przez pierwszą dobę się nie działo. One po prostu tak mają, że długo startują a, jak już ruszą to przerabiają bardzo spokojnie bez wulkanu w beczce.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:49
autor: robert4you
Ja od jakiegoś czasu też jade na BL.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 15:29
autor: Zbynek80
Tak szybko się nastaw na nich psuje ?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 15:47
autor: rastro
Raczej chodziło o to że długo startują i niezbyt szybko, więc dużo łatwiej o zakażenie na początku (ja to tak zrozumiałem).

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 15:53
autor: Zbynek80
Chyba, że tak bo jakieś to dziwne było. Jak już dobrze nastaw pracuje to raczej muszka czy dwie nie powinny tego popsuć.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 16:11
autor: kamilpl82
Mój nastaw 60kg, cukru BLG startowe 23, temperatura początkowa 31,5 stopnia celcjusza, po 24 godzinach 25,4 stopnie celcjusza. Nastaw nastawiony 14 stycznia na dzień dzisiejszy czyli po 9 dniach + 2 BLG i nadal pracują temperatura nastawu spadła do 19stopni celcjusza. Dawka drożdży jaką podałem to 333gramy.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 16:13
autor: Slodziaksos
Muszki i ocet zaraz?

Dobrze że moje muszki o tym nie wiedziały i zwyczajnie się topiły nie powodując skutków ubocznych.
A było ich sporo :P

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 18:04
autor: robert4you
No miałem późnym latem taką przygodę z owocówkami. Dwie beczki poszły w kibel. Z jednej wyłowiłem raptem dwie muszki w drugiej było więcej.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 19:59
autor: drgranatt
robert4you pisze:...Dwie beczki poszły w kibel...
I zupełnie niepotrzebnie. Trza było puścić na rury.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 21:33
autor: wiking
Dziwne, :o bo nie raz miałem muszki w nastawie cukrowym i nigdy mi nie wyszedł ocet :roll:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 23 sty 2017, 23:31
autor: robert4you
Może to było jeszcze coś innego do kupy. Nastaw pracował na początku normalnie potem stanął ok +6 blg, nie pokapowalem co się dzieje i postanowiłem dalej poczekać.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 3 lut 2017, 01:55
autor: Zbynek80
Dziś (wczoraj) nastawiłem kolejny nastaw na BL 60L 17kg, ok 24-25blg, 200g drożdży, temp ok 25*C, start 20.00 jeśli pójdą jak poprzednie to w niedzielę przed 24 powinno być po sprawie :) A tym czasem wcześniejsze nastawy się klarują i myślę w połowie przyszłego tyg część pójdzie na rurę.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 10 maja 2017, 21:18
autor: kamilpl82
Witam, jako że dostałem info od nabywcy mojego sprzętu postanowiłem się z wami tymi informacjami podzielić. A więc do rzeczy nastaw 60kg cukru dopełnione do 250L , BLG między 21 a 22, drożdży dodał 660g bo tyle zostało w paczce jak mu dawałem, temperatura startowa 33stopnie, po 6 dniach BLG -4. Teraz będzie nastawiał na tych nowych z ostatniej akcji Gadaki.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 11 maja 2017, 10:35
autor: herbata666
A jaka była temperatura otoczenia ??, sądząc po tym że startował w 33C to otoczenie musiało być na poziomie 10-14C max, w sumie BL się tak nie grzeją.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 11 maja 2017, 21:02
autor: kamilpl82
Z tego co mi opisał to temp. otoczenia w dzień19-23 w nocy 16-19

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 11 maja 2017, 22:26
autor: golec269
Zauważyłem, że te drożdże lubią dość wysoką temperaturę pracy około. 30C, wtedy pracują na maxa. Jak ppiszczałm w 25C to strasznie się ślimaczyły. Oczywiście jeśli damy zgodnie z ulotką to przerobią, ja jednak preferuje nastawy na zmniejszonej ilości drożdży.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 12 maja 2017, 23:49
autor: olo 69
Mi te drożdże ślimaczyły się bardzo. Dałem na paczkę 90 gram 10 kg cukru i 38 litrów wody, temp. około 25C. Pracowały prawie 14 dni. Ale destylat wyszedł bardzo miękki w smaku. W ogóle nie czuje się procentów. Można pić bez zapijania. Tak miękkiej wódki na T48 nie udało mi się zrobić.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 wrz 2017, 13:39
autor: kooalla
W czwartek przygotowałem nastaw 3x 8kg cukru rozpuszczone w 7 l wrzątku i każde wiadro rozcieńczone wodą do 26l.
Dwie paczki drożdży podzieliłem na 3x po 60g. Temp. ok. 32-33 stopnie, po kilku minutach pojawila się lekka piana.
Teraz pracują bez piany, jedynie mocno wydzielaja dwutlenek węgla.
Zmiksowałem banana, bardzo zleżały i 50g kwasku cytrynowego w 250ml wody, otrzymaną ilość podzieliłem na 3 części i dodałem do nastawu.
Po 24h BLG 24, po następnych 3h czyli 27h od nastawu BLG 20, dziś BLG 12 po 40h pracy.
Wydaje mi się że bardzo ładnie pracują, jak na ilość zadanych drożdży. BLG startowe blisko 24-25.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 wrz 2017, 15:38
autor: Slodziaksos
W poniedziałek nastawiłem 50 kg białego . Miałem w sumie około 175 l cieczy . Wczoraj (piątek) było minus 4 blg.
Temperatura startu około 27 stopni.
Pomieszczenie nieogrzewane.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 18 gru 2017, 16:13
autor: michal278
Jakby kogoś interesowało to mam nadwyżkę na zbyciu tych grzybków.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 sty 2018, 19:41
autor: zarazek4
Grzybki jeszcze aktualne ?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 sty 2018, 21:53
autor: gadaka
Tak, pisz na PW

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 sty 2018, 22:34
autor: michal278
Też jeszcze mam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 27 sty 2018, 20:50
autor: kamilpl82
Nastaw 250L wody cukier 70kg BLG startowe 22, temperatura startowa pomiędzy 30 a 35 stopni celcjusza po 24h temperatura 42 stopnie i drożdże pracują, po kolejnych 12h zaczyna spadać 41 niecałe. Zbiornik 315litrów ocieplony styropianem 10cm do okoła.
Zapomniałem dopisać że drożdży było dodanych tylko 350gram.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 10:55
autor: makar
Ktoś ma jeszcze grzybki do odsprzedania ?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 11:16
autor: drgranatt
@ kamilpl82, opisz wszystko co i jak gdy już chłopaki zmęczą się i padną :ok:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 14:15
autor: gadaka
@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 15:49
autor: masterpaw2
Robię bardzo podobne co do wielkości nastawy, 50kg cukru, 170l wody i max 250g BL. Temperatura startowa około 25/27°, temperatura otoczenia(obecnie) zaledwie kilka stopni powyżej 0.
Przez pierwszy tydzień asekuracyjnie wsadzona grzałka akwarystyczna ustawiona na 22°.
Po tygodniu dość intensywnej pracy BLG z prawie 23 spadło do około 0, jeszcze dwa dni podtrzymania temperatury na poziomie około 17° i zero wspomagania. Po kolejnym tygodniu BLG - 3.5,temperatura nastawu to niespełna 10°(co po przeliczeniu daje piękne - 4).
@gadaka, zapach przez pierwsze dni dość intensywny, ale bardzo przyjemny.
Po przerobieniu, surówki wyszło blisko 26l, średnio ze wsadu (47/48l) uzysk około 6,5l, bardzo dobrej jakości.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 16:09
autor: michal278
Ja robiłem paczka na 200l wody plus 76kg glukozy. Schodzilo po 5 dniach na minus. Więc tydzień i zabawa z 1/3 opakowania to zabawa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 16:24
autor: gadaka
@masterpaw2 przy takiej temperaturze zapach będzie ok, ciekawi mnie jak się zachowują przy temperaturach bliskich ugotowania jak u Kamila.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 28 sty 2018, 16:27
autor: kamilpl82
gadaka pisze:@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?
Bardzo intensywny, rzekłbym że bardziej intensywny niż zazwyczaj.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 30 sty 2018, 06:09
autor: michal278
Te drożdże lubią chłody, u mnie stała beczka w piwnicy w lato i podłogówke mam, oczywiście wyłączona ale swoje chłodzi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 3 lut 2018, 12:59
autor: kamilpl82
No i stało się, to co nie miało się stać :angry: , a mianowicie nastaw stanął na 10BLG, ewidentnie go ugotowałem, ale nic straconego.
Nastaw puszczę na rurę, a na dundrze nastawie kolejny nastaw, i ponowie eksperyment z wysoką temperaturą, drożdże zadam przy 33stopniach Celsjusza, z tym że góra fermentora będzie obrana z ubranka w postaci 10cm styropianu.
Po obraniu góry zyskam jakieś 625cm2 (50cm x 125cm) powierzchni do wymiany ciepła

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 3 lut 2018, 15:59
autor: masterpaw2
@kamilpl82, a nie lepiej byłoby spróbować restartować nastaw? Moim zdaniem szkoda roboty z puszczaniem takiej ilości i przy takim BLG na rurki. W sumie niczym nie ryzykujesz, jak drożdżaki podejmą pracę i przerobioną cukier, tylko zaoszczędzisz kupę czasu. A kolejne testy zrobisz już na nowym nastawie.