Strona 6 z 7

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 15 wrz 2020, 23:09
autor: michal278
Jest problem z wysylka. Te XXL przerabiają w tydzień 200l na 19% półtorej paczki wystarcza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 wrz 2020, 12:03
autor: gpawel76
Cześć. Ja ostatnio zamawiałem ze Szwecji i paczka była u mnie w ciągu tygodnia.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 22 wrz 2020, 17:18
autor: tompi
Szkoda że nie kupiłem nic na zapas - mam tylko 2 małe paczuszki :(
Chyba zamówię w Szwecji.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 16 paź 2020, 18:05
autor: andrzejosboss
A te co są u nas na aledrogo to nie jest to samo? Trzeba kupować w Szwecji?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 17 paź 2020, 11:02
autor: użytkownik usunięty
To samo. Tylko, że z drugiej ręki i nieco drożej bo marża narzucona jest :ok:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 17 paź 2020, 15:40
autor: Kòpôcz
Są też za 70zł/kg że smartem, więc...

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 7 lis 2020, 08:21
autor: pawelss
Kòpôcz pisze:Są też za 70zł/kg że smartem, więc...
Właśnie też na nie trafiłem na allegrogo....skąd taka niska cena? Coś nie tak z ich jakością? Ktoś miał z nimi styczność?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 10 lis 2020, 20:53
autor: bat4c

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 11 lis 2020, 13:38
autor: drgranatt
To jest to samo tylko te pierwsze pakowane po 1 kg a te drugie po 90 g.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 11 lis 2020, 17:20
autor: SinyNos
Cześć Koledzy, dopiero dokopałem się w czeluściach forum do tego tematu, mam grzybki BL świeższych raczej nie uświadczycie, oto link https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p236334 wysyłam paczkomatem i kurierem, pobraniowo i z przedpłatą. Niektórzy z was już otrzymali paczki, ale mam parę kg jeszcze do rozsyłki.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 11 lis 2020, 21:34
autor: bat4c
@drgranatt Wagowo to wiem, że są różne, ale mają też inne opakowania i nazwa w jednych jest "prestige black label turbo" a w drugim po prostu "black label turbo", więc myślałem że to inne i jeszcze nie wiedziałem czy są te co chwalone są tutaj na forum. Dzięki @drgranatt za odpowiedź :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 30 lis 2020, 09:20
autor: pietr
Masz jeszcze te grzybki ?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 11 gru 2020, 13:04
autor: mirek-swirek
Czy ktoś z Was ma może ze 2 kg drożdzy?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 07:28
autor: ranczo21
Również bym kupił z 2-5kg

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 09:12
autor: Erazer
Te drożdże są lepsze od Predtige 48 turbo pure, które to także bywają zamawiane z Szwecji?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 12:14
autor: moszeusz
Kiedyś wziąłem zamiast Black Label te Prestige 48, na początku były ok, a potem zaczęły zwalniać, nawet tydzień czasami to było mało dla nastawu 25 L. Może wadliwa partia (kolega miał tak samo), ale na Black Labelach jeszcze mnie nigdy się nie zawiodłem.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 16:11
autor: SinyNos
Panowie jeśli jesteście zainteresowani mam świeżą mnie partię Black Label - ważne do 07/2022
tu macie mój post z ogłoszeniem.
https://alkohole-domowe.com/forum/drozd ... 23226.html jak się ktoś zainteresuje czekam na PW

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 18:38
autor: michal278
Nie wiem jak obecnie ake 80zl to niezła przebitka. Po świętach zamawiać będę to proszę o priv. Będę miał do odsprzedania po kosztach 50kg.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 12 gru 2020, 23:02
autor: gpawel76
Możecie mi powiedzieć skąd bierzecie ceny, bo jak ostatnio zamawiałem to wyszło 55 za kg.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 13 gru 2020, 10:25
autor: mirek-swirek
Próbują zarobić. Normalna sprawa.
Ale po 80 PLN za kg + przesyłka, to wolę kupić 5kg u producenta i podzielić się nadmiarem po kosztach z kolegami,.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 31 gru 2020, 17:31
autor: michal278
Dokładnie nawet mniej niż 55zl wychodzi. Ale i tak nie opłaca się, są u nas dostępne drożdze tak samo dobre a tańsze.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 31 gru 2020, 18:02
autor: drgranatt
A któreż to?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 11:17
autor: pawelss
Koledzy,
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 19:33
autor: drgranatt
Na tę ilość wody dałbym 50 kg cukru i 500 gram BL. Jak przerobią do -4 to następnym razem można eksperymentować zmniejszająć dawkę.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 19:39
autor: radius
Koledzy... gramów. Gramów a nie gram :x

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 20:01
autor: drgranatt
Oj tam , oj tam. Radius czepiasz się :respect:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 20:03
autor: jakis1234
@drgranatt i bardzo dobrze, że się czepia :).
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 20:49
autor: michal278
220l beczka cukru 70kg paczka BL 5 dni i do kotła. To moja proporcja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 29 sty 2021, 22:35
autor: pawelss
michal278 pisze:220l beczka cukru 70kg paczka BL 5 dni i do kotła. To moja proporcja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Przecież to prawie 30 blg by miało...chyba za dużo? Paczka drożdży - czyli 1 kg?
Coś chyba kolega pomylił.....?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 14:12
autor: michal278
Nie pomylilem. Robiłem tak kilkadziesiąt razy i zawsze jest ok. Ja nie liczę blg. Nastawiam na %. 1kg cukru to 0.58l spirytusu. Reszta to kalkulator. Do tego 1-2 kg drożdży.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 14:53
autor: .Gacek
Na paczce jest napisane aby dozować 3,6 grama na litr nastawu. Ja zawsze dawałem więcej w okolicach 4-5 gramów na litr, ale mój kolega dawkował 3 gramy i fermentacja była wzorowa, łącznie z pełnym odfermentowaniem na - 4 BLG.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 15:01
autor: arTii
@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...


A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw


Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 16:30
autor: pawelss
@arTii,
Używasz drożdży BL?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 21:09
autor: .Gacek
U mnie drożdże startują w 25-26 stopniach. Po dobie od nastawienia beczka jedzie w pomieszczenie 18-22*C. Mogę zagwarantować, że tak przygotowany nastaw w pełni odfermentuje nie tworząc przy tym syfu. Ostanie nastawy, które stawiałem miały 22Blg, ale kiedyś robiłem 25Blg i również nie było dużo przedgonu.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 21:34
autor: michal278
ArTii odpowiem Ci. Ja tymi drożdżami zrobiłem kilkaset nastawów. Kilka ton cukru. Pamiętaj że w tych drożdżach jest może 30-50% drożdży, reszta dodatki. Zużyłem kilkadziesiąt paczek tych drożdży!!! Przy Twoim nastawie ile trwa fermentacja? Ja nastawiam NA 18- 19% i fermentacja przy 1-2 paczkach trwa góra 5dni. Cukier rozpuszczam stopniowo i nastaw jest napowietrzony. Przy innych drożdżach tego producenta potrafi trwać fermentacja 2dni!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 21:49
autor: .Gacek
Szybko nie znaczy dobrze...
Kilka ton? Chłopie która rozlewnia tyle spirytusu bierze?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 21:59
autor: michal278
Gacek nie zauważyłem różnicy. Mam inne zajęcia w życiu niż bawić się i czekać tygodniami. Jakbym tak chciał to bym używam babuni. Robiłem na nich kilka lat więc się przerobiło. Jak się robi nalewki zawsze schodzi spirytusu. Policz sobie z 70kg cukru masz 40.6 litrów spirytusu, podziel na 220l i wychodzi 18.5% nastawu. Więc wcale nie dużo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 22:07
autor: .Gacek
Michał nikomu nie narzucam jak i ile ma robić.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 22:10
autor: jakis1234
To nie zmienia faktu, że przerobić kilka tysięcy kilogramów cukru, to już jest wyczyn. :respect:
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 30 sty 2021, 22:13
autor: michal278
Myślę że tutaj wielu dla których te kilka ton to pikuś. Czasu nie zawsze się ma. Beczka idzie na dwa razy. Robię raz w roku jak jest ciepło i mam spokój. Jakość jest ok. Nastaw zawsze sklarowany. Mam też filtr węglowy. Jeśli chcę zaś na wódeczkę to używam glukozy i rekryfikuje na kilka razy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka