Strona 4 z 7

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 13:51
autor: wkg_1
Ja w sumie nie pomogę bo nie robię tak mocnych nastawów : (
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.

Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 20:57
autor: Dwaid
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 28 wrz 2019, 02:17
autor: użytkownik usunięty
Nastawilem z ciekawości jedną paczkę z 6kg inwertowanego i 22l wody o temperaturze 26st.
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:01
autor: użytkownik usunięty
Dwaid pisze:W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)
Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:29
autor: mtx
Jak odczytujesz te -6,5 Blg?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:38
autor: .Gacek
Podłączam się do pytania mtx'a. Jakiego spławika używasz i czy posiadasz na nim ujemną skalę? Z mojej dotychczasowej wiedzy biorąc pod uwagę alkohol można uzyskać maksimum - 4 :bezradny:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:46
autor: mtx
Ale nawet te -4 to i tak jest w większości wartość umowna tak jak 10-ta półka ;) Wiesz ja tam się nie czepiam, tylko takie kategoryczne stwierdzenie -6,5 jest trochę na wyrost.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:50
autor: Doody
Można uzyskać wartości o których pisze @japitole. Przy wysokim startowym BLG i korzystnych warunkach fermentacji (odpowiednia temperatura + dobre napowietrzenie nastawu) zdarzało mi się uzyskać wartości na poziomie "-6" to znaczy jedną działkę powyżej -5 bo do tylu wyskalowany mam cukromierz. Jednak lepiej robić jest nastaw o niższym Blg, zwłaszcza w okresie gdy w pomieszczeniach z fermentorami jest chłodniej.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 23:09
autor: użytkownik usunięty
Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem, już to, tu przechodziłem 8-)
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 06:11
autor: użytkownik usunięty
Przy jakiej temperaturze te - 6?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 06:58
autor: lesgo58
japitole pisze:... jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.
Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo... :scratch:
...Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem,...
Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi. :scratch:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 19:10
autor: użytkownik usunięty
To może ja pierwszy.
Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
:hmm:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 19:58
autor: arTii
defacto pisze: Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
Nie
japitole pisze:Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę zalatuje wiedza tajemną ;)
Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Doody pisze:Przy wysokim startowym BLG
Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 8 paź 2019, 00:16
autor: freek
Co do spławika który pokazuje ujemna skalę to proszę bardzo, oto on https://images.app.goo.gl/G6V4RQ9K4NQ64izu5
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 8 paź 2019, 00:55
autor: mtx
Gomar np. standardowo robi cukromierze ze skalą do -5Blg i bez żadnych przeliczeń, czy wielce wyobrażonych skal (jak to jest w przypadku np. spławików biowinu) można śmiało określić rzeczywisty stan Blg. w nastawie. Dlatego też zapytałem, jak kol. @japitole odczytuje te -6,5Blg - jak dla mnie wytłumaczył to jasno i zrozumiale i wg, mnie nie ma co się doszukiwać jakichś błędów, czy podtekstów. Nawet jeśli nie byłby to Gomar to i tak oryginalnie naniesiona ujemna skala jest dla mnie bardziej miarodajna niż wszelkie przeliczniki czy zabawki z biowinu.
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę ;)
Ps. przepraszam za OT!

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 9 paź 2019, 01:26
autor: herbata666
Ja maksymalnie schodziłem do -5 BLG, ale to właśnie przy wysokim BLG (około 30) początkowym, jak BLG startowe robiłem w granicach 22-23 to praca kończyła się na
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).

PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 8 gru 2019, 10:28
autor: Frank
Witam.
Jakby ktoś był zainteresowany drożdżami Black Label Turbo to zapraszam do kontaktu. Zostało mi z 5 kg. Ważne do września 2020

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 6 sty 2020, 01:09
autor: mirek-swirek
Chętnie nabędę 2 kg drozdzy, ale raczej z dłuższym terminem niz do września.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 6 sty 2020, 12:03
autor: prolog1975
Kiedyś zdarzyło mi się robić na nich 6 miesięcy po terminie, który na opakowaniach jest dość krótki. (Kupowałem w październiku to termin był do lipca 2020.) Zamiast 2-2.5 grama na litr dałem 3 gramy i ładnie przerobiło na -4. Dużo mniej niż zaleca producent, gdyż nie jestem zwolennikiem kipiących ulepów.
W lodówce miałem bayanus g995 termin ważności minął w 2018 roku ostatnie jabłka na nich robiłem jesienią i poszło. Tak więc nie przejmuj się datą grzyby co chcesz kupić są świetne.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 8 sty 2020, 14:06
autor: Dzilet
Gdzie najlepiej kupić te drożdże? Widzę że na stronach polskich też się pojawiły, ale w innych opakowaniach i nie wiem czy to to samo. Zamawiacie dalej ze stron szwedzkich czy te z Polski?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 8 sty 2020, 14:30
autor: gadaka
Nigdy nie kupowałem w Polsce, zawsze bezpośrednio od producenta...

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 8 sty 2020, 15:08
autor: .Gacek
5 postów wyżej kolega @Frank zaoferował na sprzedaż 5 kg, sam od niego kupiłem 2 kg i jestem bardzo zadowolony. Opakowanie jest takie samo jak od kolegi @gadaka :ok:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 8 sty 2020, 21:13
autor: Dzilet
Właśnie kolega @Frank już nie ma. Może ktoś ma jeszcze do odsprzedania albo w niedalekiej przyszłości będzie zamawiać ze Szwecji?
@gadaka a z jakiej strony zamawiasz i jaki koszt wysyłki do Polski?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 12:26
autor: jacek8l
Trzeba uzbierać zamówienie 10kg żeby się opylało.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 12:35
autor: drgranatt
@jacek8I, żeby się opylało to najlepiej 20 kg

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 13:22
autor: masterpaw2
jacek8l pisze:Trzeba uzbierać zamówienie 10kg żeby się opylało.
Tak jak napisał kół. drgranatt, koszt wysyłki 20kg jest taki sam jak wysyłki 10kg, i analogicznie 30 jak 40kg.
Wiec rachunek jest prosty.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 14:00
autor: użytkownik usunięty
20kg na własne potrzeby? Trzeba mieć qrka zdrowie.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 22:58
autor: michal278
Koszt wysyłki nie jest taki sam dla 10czy 40kg. Kupowałem kilkadziesiąt kg ich. Miałem 2lata po terninie, przechowywane w ciepłe i szalały przy paczce na 220l i 66 kg cukru.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 9 sty 2020, 23:58
autor: masterpaw2
michal278 pisze:Koszt wysyłki nie jest taki sam dla 10czy 40kg
Michaś czytaj ze zrozumieniem....... ;)
masterpaw2 pisze:koszt wysyłki 20kg jest taki sam jak wysyłki 10kg, i analogicznie 30 jak 40kg
Jaśniej już się nie da, są dwa przedziały cenowe przesyłek, do 20kg, i 40kg.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 10 sty 2020, 13:17
autor: Studentkowal88
Witam jakby ktoś zamawial chętnie się podłącze i kupię 5 kg.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 10 sty 2020, 16:55
autor: zarazek4
@Studentkowal88 pisz PW do kol. @Gadaka to ci temat ogarnie.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 11 sty 2020, 02:39
autor: jacek8l
Czy one nadają się do zacierów zbożowych/ziemniaczanych czy są może lepsze opcje? Jeśli były by dobre do tego celu to bym wziął nieco.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 11 sty 2020, 08:19
autor: Studentkowal88
Dzięki za info przerabiam spore ilości i mam dość padaki z allegro a zepsuło się mi parę nastawów 100 l i już nie chce ryzykować

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 13 sty 2020, 10:14
autor: george1255
i jak opinie nt tych drożdzy? Jak to wychodzi cenowo? Ja obecnie kupuję Alcotek Trubo 48 Pure za 13zł za paczkę do daje 96.30zl/kg więc drogo. Wiem za z neta taniej ale nie robię takich ilości aby kupić hurtowo większe ilości

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 13 sty 2020, 14:09
autor: masterpaw2
george1255 pisze:Jak to wychodzi cenowo?
Z tego co się orientuję to "na gotowo" w kraju cena około 60pln / kg + ewentualna wysyłka.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 13 sty 2020, 20:42
autor: Dzilet
@george1255 mi odsprzedał @drgranatt. Może jeszcze ma to napisz do niego.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 14 sty 2020, 20:56
autor: michal278
Na wiosnę zamawiać będę większą ilość. Chętni zapisy. Ilość będzie paletowa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 14 sty 2020, 21:08
autor: tonku
Cena?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 30 sty 2020, 09:47
autor: land75
Ja też chętnie zapisał bym się na kilogram na próbę także jak coś to piszcie

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 1 lut 2020, 17:43
autor: michal278
Cena cena szwedzka. Przecież nie będę zdzierał z kolegów z forum.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka