Strona 4 z 7

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 2 paź 2018, 19:44
autor: masterpaw2
Daj im jeszcze czas do jutra, być może były źle przechowywane i tylko część z nich przeżyła(o ile w ogóle), i potrzebują więcej czasu do namnożenia. W razie czego pisz na PW, coś tam ich jeszcze mam.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 3 paź 2018, 12:07
autor: mirek-swirek
Ciekawostka.
Wczoraj wieczorem chciałem pisać, ze drożdze zdechły dokumentnie, bo plama piany zniknęła, a nastaw nadal był klarowny, jak by nic się nie działo. A tu dzisiaj, niespodzianka.
Nastaw zmętniał i fermentuje. Oczywiscie, nie jest to tak silna fermentacja, jak bywała po 2 dobach od dodania drożdzy, ale daje nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający.
Wsadziłem do środka sondę termometru, opatuliłem karimatą i dołoże grzałkę akwariową. Może to się wszystko jednak uda. :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 3 paź 2018, 13:03
autor: masterpaw2
Tak jak napisałem, potrzebowały więcej czasu do namnożenia, i z pewnością się rozkręcą. Grzałkę daj przez PETa, tzn w butelce.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 3 paź 2018, 13:44
autor: mirek-swirek
To miał być eksperyment, czy wystarczy 170g drożdzy na 90-litrowy nastaw. I jak eksperyment sie rozwija :) Napiszę na koniec jak się odbył, może komuś się taka wpis przyda.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 15 mar 2019, 17:25
autor: mirek-swirek
Niestety, eksperyment zakończył sie niepowodzeniem. Drożdze niedofermentowały nastawu, zatrzymał sie na 5BLg.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 15 mar 2019, 18:37
autor: drgranatt
To przesadziłeś (dałeś za mało) kolego trochę z ilością drożdży. Ja na 90l daję 260 gram drożdży i 25 kg cukru. Za każdym razem jest -4 Blg.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 15:31
autor: dooomino
U mnie 40kg cukru, 280g drożdży, beczka 150l w 8 dni do -4.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 21:51
autor: kamilpl82
U mnie 65kg cukru, 230l wody i 333g BL robią robotę w tydzień.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 22:30
autor: .Gacek
@kamilpl82... czy Ty masz gorzelnie? Czy to jest towar na cały rok? Co Wy kurde blacha z tym robicie? Oczywiście wiem, że to na własne potrzeby i nikt nie handluje... Ale ile można przepić... nawet rapaholina nie pomaga

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 22:51
autor: kamilpl82
Dużo piję bo lubię, a wątroba dawno wycięta, a tak na poważnie to ile dla ciebie jest dużo, policz sobie że samych nalewek można zrobić kilkadziesiąt rodzai a ja nie robię po litrze tylko zaraz 10 bo jak zasmakuje to już mam, a rodzinka też się domaga swojej porcji.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 23:09
autor: .Gacek
Jestem jedynakiem... ale mniej więcej wiem jak wygląda duża rodzina, która ceni Twoje wyroby ☺ Ja niestety przy wadze 120 kg też mogę w siebie wlać... ekonomii w tym przypadku dosłownie zero. Co do nalewek to nie ukrywajmy ale tutaj trzeba mieć dobry gust, smak oraz szczyptę takiego "wyrafinowania"... nie wiem jak to opisać, chodzi mi o to aby nalew był zrobiony ze smakiem, z duszą... musi wprowadzać fantastyczny uśmiech na twarzy degustatora. Jeżeli to potrafisz i to przy takiej ilości, że od razu robisz 10 litrów to szczerze gratuluję(bez podtekstów, bez sarkazmów). Niestety ja jeszcze muszę poeksperymentować, 2 litry na nalewkę to maks, bo nie wiem co z tego wyjdzie....

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 31 mar 2019, 23:24
autor: kamilpl82
Mi też wszystkie nie wychodzą, ale od czego jest rura, spiryt idzie odzyskać a na dundrze można nastaw cukrowy zrobić także nic się nie marnuje, a co do picia to sam miesięcznie wypijam ponad 10l, a wagę też mam słuszną 135kg

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 00:17
autor: chprzemo
@.Gacek- ja już się nauczyłem, ze 5 litrów nalewki czy ‚czegoś dziwnego’ to minimum, albo podejdzie od razu albo po czasie zaskoczy i się wypije. Generalnie uważam, ze używając dobrych surowców, sprawdzonych przepisów + cierpliwości każda nalewka wyjdzie b.dobra lub w najgorszym wypadku dobra:)

Przykład?- ostatnio zrobiłem krupnik Cieslaka, myslalem ’a postoi sobie bo ja za słodkimi trunkami nie jestem itp’ efekt- już się kończy i uważam, ze te 5 litrów to zdecydowanie za mało. Oczywiście gdybym nie był tak szczery dla przyjaciół i rodziny to by na dłużej starczyło ;)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 08:19
autor: mirek-swirek
kamilpl82 pisze: sam miesięcznie wypijam ponad 10l
Średnio 0,3l dziennie. :shock:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 kwie 2019, 00:07
autor: Dwaid
Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?
Ma ktoś porównanie efektu końcowego między tymi drożdżami black label, a alcotecami turbo pure 48?
Jeśli chodzi o cukrówki, to pracowałem póki co tylko na alcotecach, a z powodu niedużej ilości czasu, którą mogę poświęcić tej pasji, zależy mi by mieć te 8kg przerobione w nastawie, bo wydajność też jest dla mnie ważna :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 kwie 2019, 08:10
autor: drgranatt
Dwaid pisze:Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?
Ja robię z 8 kg 28 l nastawu i dodaje 80 g. Przerabiają do -4. Grzybki te są ciepłolubne więc w razie czego trzeba dogrzewać nastaw.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 kwie 2019, 08:12
autor: .Gacek
Napisz do kolegi @wkg_1 . Z tego co wiem to właśnie zmienił drożdże z alkoteców na Black Label.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 4 kwie 2019, 20:34
autor: Dwaid
No mi właśnie zależy na 25l nastawu, bo mam kega 50l, więc właściwie to potrzebuje przerobić 16kg w 50l nastawu :) ale skoro radzą sobie w 28l, to te 8kg na 25l też nie powinno zrobić wielkiej różnicy, co najwyżej wydłuży fermentację.
Napiszę też na priv do wkg_1 tak jak radzicie, dzięki za odpowiedzi :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 07:35
autor: niebieski-n2
do kega 50 litrów chcesz nalać 50 litrów?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 11:33
autor: Dwaid
Na klarowniu odejdzie 2-3 litry z mułem, więc na pierwsze przepuszczenie na surowkę nie powinno być problemu, a zawsze można ująć trochę i zbierać w osobnym pojemniku, nie wiem tylko jaki związek z drożdżami ma to pytanie...

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 13:51
autor: wkg_1
Ja w sumie nie pomogę bo nie robię tak mocnych nastawów : (
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.

Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 5 kwie 2019, 20:57
autor: Dwaid
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: sobota, 28 wrz 2019, 02:17
autor: użytkownik usunięty
Nastawilem z ciekawości jedną paczkę z 6kg inwertowanego i 22l wody o temperaturze 26st.
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:01
autor: użytkownik usunięty
Dwaid pisze:W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)
Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:29
autor: mtx
Jak odczytujesz te -6,5 Blg?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:38
autor: .Gacek
Podłączam się do pytania mtx'a. Jakiego spławika używasz i czy posiadasz na nim ujemną skalę? Z mojej dotychczasowej wiedzy biorąc pod uwagę alkohol można uzyskać maksimum - 4 :bezradny:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:46
autor: mtx
Ale nawet te -4 to i tak jest w większości wartość umowna tak jak 10-ta półka ;) Wiesz ja tam się nie czepiam, tylko takie kategoryczne stwierdzenie -6,5 jest trochę na wyrost.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 20:50
autor: Doody
Można uzyskać wartości o których pisze @japitole. Przy wysokim startowym BLG i korzystnych warunkach fermentacji (odpowiednia temperatura + dobre napowietrzenie nastawu) zdarzało mi się uzyskać wartości na poziomie "-6" to znaczy jedną działkę powyżej -5 bo do tylu wyskalowany mam cukromierz. Jednak lepiej robić jest nastaw o niższym Blg, zwłaszcza w okresie gdy w pomieszczeniach z fermentorami jest chłodniej.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 paź 2019, 23:09
autor: użytkownik usunięty
Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem, już to, tu przechodziłem 8-)
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 06:11
autor: użytkownik usunięty
Przy jakiej temperaturze te - 6?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 06:58
autor: lesgo58
japitole pisze:... jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.
Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo... :scratch:
...Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem,...
Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi. :scratch:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 19:10
autor: użytkownik usunięty
To może ja pierwszy.
Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
:hmm:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 7 paź 2019, 19:58
autor: arTii
defacto pisze: Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
Nie
japitole pisze:Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę zalatuje wiedza tajemną ;)
Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Doody pisze:Przy wysokim startowym BLG
Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 8 paź 2019, 00:16
autor: freek
Co do spławika który pokazuje ujemna skalę to proszę bardzo, oto on https://images.app.goo.gl/G6V4RQ9K4NQ64izu5
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 8 paź 2019, 00:55
autor: mtx
Gomar np. standardowo robi cukromierze ze skalą do -5Blg i bez żadnych przeliczeń, czy wielce wyobrażonych skal (jak to jest w przypadku np. spławików biowinu) można śmiało określić rzeczywisty stan Blg. w nastawie. Dlatego też zapytałem, jak kol. @japitole odczytuje te -6,5Blg - jak dla mnie wytłumaczył to jasno i zrozumiale i wg, mnie nie ma co się doszukiwać jakichś błędów, czy podtekstów. Nawet jeśli nie byłby to Gomar to i tak oryginalnie naniesiona ujemna skala jest dla mnie bardziej miarodajna niż wszelkie przeliczniki czy zabawki z biowinu.
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę ;)
Ps. przepraszam za OT!

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 9 paź 2019, 01:26
autor: herbata666
Ja maksymalnie schodziłem do -5 BLG, ale to właśnie przy wysokim BLG (około 30) początkowym, jak BLG startowe robiłem w granicach 22-23 to praca kończyła się na
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).

PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 8 gru 2019, 10:28
autor: Frank
Witam.
Jakby ktoś był zainteresowany drożdżami Black Label Turbo to zapraszam do kontaktu. Zostało mi z 5 kg. Ważne do września 2020

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 6 sty 2020, 01:09
autor: mirek-swirek
Chętnie nabędę 2 kg drozdzy, ale raczej z dłuższym terminem niz do września.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: poniedziałek, 6 sty 2020, 12:03
autor: prolog1975
Kiedyś zdarzyło mi się robić na nich 6 miesięcy po terminie, który na opakowaniach jest dość krótki. (Kupowałem w październiku to termin był do lipca 2020.) Zamiast 2-2.5 grama na litr dałem 3 gramy i ładnie przerobiło na -4. Dużo mniej niż zaleca producent, gdyż nie jestem zwolennikiem kipiących ulepów.
W lodówce miałem bayanus g995 termin ważności minął w 2018 roku ostatnie jabłka na nich robiłem jesienią i poszło. Tak więc nie przejmuj się datą grzyby co chcesz kupić są świetne.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 8 sty 2020, 14:06
autor: Dzilet
Gdzie najlepiej kupić te drożdże? Widzę że na stronach polskich też się pojawiły, ale w innych opakowaniach i nie wiem czy to to samo. Zamawiacie dalej ze stron szwedzkich czy te z Polski?