Strona 1 z 7

Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 12:47
autor: Slodziaksos
Za namową Herbaty666 kupiłem ze szwedzkiego sklepu drożdże black label turbo.
Pakowane w torby po 1kg . Sporo tańsze jak w Pl.
Rozrobiłem 46 kg cukru w gorącej wodzie z kwaskiem cytrynowym i podgrzewałem to przez około 30 minut w temperaturze 90 stopni.
Potem poszło to do beczki i zostało uzupełnione wodą do około 160 litrów objętości.
Wod lałem kranówę przez psikawkę ogrodniczą tak aby maksymalnie się rozpylała.
Potem wiertarką z dużym mieszadłem do betonu jeszcze z 20-30 minut wpychałem powietrze do wody.
Jak płyn miał 29 stopni wsypałem pół paczki drożdży i spokojnie wymieszałem.
Po około 24 godzinach nastaw ruszył dość intensywnie.
Po następnych 12 szedł już pełną mocą. (chyba)
Piany było bardzo mało . Może z 1 cm.
Beczka stałe w pomieszczeniu o temperaturze 19 stopni. Początkowo temperatura cukrówki spadła do 24 stopni ,ale potem stopniowo podniosła sie do 27.7 i to był max jaki osiągnęła.
Pod koniec procesu owinąłem beczkę karimatą.
Beczka pracowała nie zamknięta.
Pierwsze 48 godzin był czuć dość intensywnie drożdże. Potem zapach przeszedł w tani szampan .
gdy nastaw zbliżał się do około 5 blg dodałem cukru 8kg rozmieszanego w 5 litrach wody.
Pracowało sobie spokojnie do kolejnych 5 blg. I znowu dodałem cukru. Dodałem 6 kg rozpuszczone w 2 litrach wody. Praca ustała wczoraj. Czyli po 11 dniach od wstawienia. Stanęło na -4 blg
Bez klarowania poszło na kolumnę.
kolumna :) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... c4#p134387
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
Potem poszło serce do bańki.Prawie 7 litrów. Które po ostygnięciu pokazało ponad 96%
I na koniec zlałem resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra. Miały około 35% alkoholu w sobie. Te resztki poszły do następnego wsadu.


60 kg cukru w nastawie około 170-175 litrów.
Wyszło według mnie bardzo dobrze. Dodam jeszcze że był to mój pierwszy raz :)

Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/vfkiwJD6_DY
https://youtu.be/yZSy9nDetnA
https://youtu.be/4PXWR-kmjk8
https://youtu.be/KMnimWQE3UQ

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 14:41
autor: Wald
Slodziaksos pisze:Za namową Herbaty666 kupiłem drożdże
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
serce Prawie 7 litrów.
resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra.
60 kg cukru
Wyszło według mnie bardzo dobrze.
Bardzo źle. ;/ Nawet nie 1/4 normalniej wydajności.
Fermentacja z wynikiem -4 Blg jest w porządku.
Ponad 20 litrów spirytusu poszło "do nieba", albo w kanał.
Z czego tu być zadowolonym.
Jak dla mnie tragedia.

Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 14:54
autor: herbata666
Ponad 7l z 46l nastawu plus przedgon i pogon, myśle że nie jest najgorzej.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ps.
Jednak stężenie nastawu troszkę za duże, proponował bym max 60kg na beczkę 220l.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 15:20
autor: radius
herbata666 pisze:Ponad 7l z 46l nastawu plus przedgon i pogon, myśle że nie jest najgorzej.
A doczytałeś to:
Slodziaksos pisze:gdy nastaw zbliżał się do około 5 blg dodałem cukru 8kg rozmieszanego w 5 litrach wody. Pracowało sobie spokojnie do kolejnych 5 blg. I znowu dodałem cukru. Dodałem 6 kg rozpuszczone w 2 litrach wody.
:mrgreen:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 15:42
autor: Slodziaksos
Wald pisze:
Slodziaksos pisze:Za namową Herbaty666 kupiłem drożdże
Odebrałem około 400 ml przedgonów.
serce Prawie 7 litrów.
resztki z kolumny, głowicy i bufora około 4.5 litra.
60 kg cukru
Wyszło według mnie bardzo dobrze.
Bardzo źle. ;/ Nawet nie 1/4 normalniej wydajności.
Fermentacja z wynikiem -4 Blg jest w porządku.
Ponad 20 litrów spirytusu poszło "do nieba", albo w kanał.
Z czego tu być zadowolonym.
Jak dla mnie tragedia.
Źle to opisalem.
7 litrów bylo z pierwszych 46 litrów wsadu.
Teraz już mogę napisać że z drugiego wsadu wzbogaconego pogonem z pierwszego wyszlo 7,5 l plus 4,5 pogonów.
Zakladam że bedzie okolo 30+ litrów spirytusu ostatecznie

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 15:44
autor: herbata666
Ja nie bawię się osobiście w takie zabiegi, na dzielenie cukru na partie, najprościej mówiąc daję tak aby BLG nie przekraczało 25, zawsze schodzi do -4 (drożdże tylko Black Label Turbo prywatny import Szwecja).

PS.
Podziękowania dla drgranatt, bo On mnie kiedyś tymi grzybkami zaraził.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 16:12
autor: przemu87
Kolego Slodziaksos, przeciętnie z 1 kg cukru wychodzi 0,5 litra spirytusu, więc się zastanów czy z twoją wydajnością jest wszystko ok. Ja z 60 kilo cukru miałbym ok 30 litrów spirytusu.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 16:25
autor: herbata666
Teraz policzyłem, to wyszło 400ml przedgonu plus 7000ml serca plus 1600ml pogonu (4,5l 35%) daje nam razem 9000ml całego gonu z 46L nastawu. To woltaż musiał być bardzo duży coś ponad 19% (aż ciężko uwierzyć), to z beczki 175l/60kg cukru na 4 wsady powinno być około 35l całości urobku. Zobaczymy ile opisze autor :D.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 17:23
autor: herbata666
Slodziaksos pisze: Teraz już mogę napisać że z drugiego wsadu wzbogaconego pogonem z pierwszego wyszlo 7,5 l plus 4,5 pogonów.
Zakladam że bedzie okolo 30+ litrów spirytusu ostatecznie
Zapomniałeś dodać ile procent ma te 4,5l pogon.



Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 19:15
autor: radius
Pobawmy się trochę w matematyków :D
Kolega Slodziaksos zrobił nastaw w sumie z 60 kg cukru. Całkowita ilość nastawu to 160 + 9,8 + 5,6 = 175,4 litra, więc blg nastawu wynosiło ok. 34
W 46 litrach nastawu było więc 15,6 kg cukru, z którego powinien oddestylować ok. 8,5 litra czystego etanolu więc jego wynik, 400 ml przedgonów + 7 litrów serca + 4,5 litra "resztek" o niewiadomej mocy, to rzeczywiście przyzwoity wynik :ok:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: niedziela, 6 gru 2015, 20:59
autor: przemu87
Z pierwszego postu wynikałoby że z 60 kilo cukru miał te 7 litrów. Po następnym trochę sie wyjaśniło więc zwracam szacunek koledze :piwo:

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 8 gru 2015, 18:09
autor: Slodziaksos
Podsumowanie.

Były cztery kegi z nastawu.
Wszystkie przepuszczone na chwile obecnà na raz.
Wydajność
Wyszło 30litròw towaru o mocy min. 96% +. (mierzone w 20 stopniach)
Ponadto zostalo mi 10l pogonów o mocy okolo 45% ( piszę okolo gdyż temperatura pomiaru byla zła)
I zostalo mi 5,5 litra nastawu. (Nie weszlo przez wcześniejsze dodawanie do nastawu pogonów)
Przepuszcze jutro z dodatkiem wody.
Przedgonów bylo w sumie okolo półtorej litra.
Myślę że to bardzo dobre wyniki :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: piątek, 18 gru 2015, 11:01
autor: Slodziaksos
Kolejna beczka już kończy pracę. Wczoraj pokazywało minus 2 blg.
Tym razem mniejsza porcja cukru gdyż sie przeliczyłem z miejscem.
Temperatura startu nastawu 29 stopni. Drożdze dużo szybciej wystartowały i pracowały wyraźniej energicznie.
Temperatura podnosiła się chwilami do 35 stopni. Musiałem chłodzić mrożonymi butelkami. W sumie chłodziłem dwa dni bo temperatura szła w górę.
Nastaw 44 kg cukru. Gdy spadło do 5 blg wzbogacony kolejnymi 12-cioma kg cukru rozrobionymi w 10 litrach wody.
Tym razem część cukru ni przeszła inwersji i zapach nastawu dużo wyraźniej jechał drożdzami. Beczka stoi w małym pomieszczeniu i trzeba było wietrzyć. Poprzednim razem wszystek cukier przeszedł inwersję i nie było tego produktu ubocznego.
Do inwersji używam elektrycznego garka z lidla. Ma pojemność prawie 30 litrów. Wbudowany termostat i czasówkę. Daje okolo 12-13 litrów wody. Do tego 16 kg cukru i torebkę kwasku cytrynowego. Podgrzewam do okolo 90 stopni i trzymam tak okolo 30 minut. Potem do beki i uzupełniam zimną wodą z kranu. Potem reszta procedury.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 2 mar 2016, 21:35
autor: Lowelas2806
Ogólnie to nie jest źle, ale po co dzielić cukier? Nie lepiej byłoby wsypać cukier do większej beczki i tyle w temacie.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 3 mar 2016, 16:56
autor: Kamal
Żeby drożdże miały lżej. I nie staneły. ;)
K.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 12:31
autor: Slodziaksos
Historii ciąg dalszy .
W poniedziałek nastawiłem 55 kg białego w beczce. Wody dałem do około 175-180 litrów. Wodę daje z procesy z chłodnicy. Wiertarką i mieszadłem 14 cm solidnie napowietrzyłem cukrówkę. dałem do tego zmiksowane kwaśne jabłko i drożdży 3.6g na litr. Temperatura podania drożdży 30 stopni.
Z racji tego że u mnie jest już zima pod beczką jest arkusz styropianu a beczka jest opatulona ciepłą kołdrą. Temperatura pomieszczenia około 12 stopni. Początkowo temperatura spadała. W nocy drożdżaki wzięły się do ostro pracy i rano temperatura wynosiła 32 z tendencją wzrostową. Koło południa było już 34. Poszły do beczki najpierw trzy butelki z mrożoną wodą. Po około 4 godzinach kolejne 3 butelki. Temperatura ustabilzowała się na poziomie 32 stopni i tak jest do dziś. W chwili startu miernik pokazywał 26 blg( oczywiście nie jest to prawidłowe wskazanie gdyż temperatura w beczce jest za wysoka) PO około 24 godzinach czyli wczoraj był już 12 blg w 32 stopniach. Dziś , po kolejnych 18 godzinach pokazuje około 5 blg cały czas w złej temperaturze. Druga beczka nastawiona tego samego dnia tylko kila godzin później z miejszą o 5 kg ilością cukru pracuje troszkę wolniej. Start był z ciut niższej temperatury ( 29 stopni) Temperatura zeszła do 27,5 ale wczoraj po południu zaczeła się już podnosić. Teraz jest 30.1 stopnia. Stoi na styropianie i jest też przykryta kołdrą ale cieńszą i pewnie więcej oddaje temperatury do otoczenia i co za tym idzie ma ciężej trochę.

Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze z 5 kg cukru rozrobionego w niewielkiej ilości wody do beczki nr 1.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 13:49
autor: Zbynek80
chyba do beczki nr 2 , ja bym nastawił w chłodniejszej wodzie i tak nie opatulał, ewentualnie pod koniec

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 15:53
autor: olo 69
Możecie dać link do szwedzkiego sklepu w którym kupujecie te drożdże?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 16:02
autor: Zbynek80
Ja nie wiem w jakim sklepie kupował gadaka ale nie problem znaleźć
tak na szybko http://allt-fraktfritt.se/black-label-turbojast-1-kg.html

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 18:04
autor: Slodziaksos
Kupuję tu :
http://hembryggning.se/turbojast-anna-jast-for-alkoholhaltiga-drycker/turbojast.html
Sklep sprawdzony.
Wysyłają również do Pl.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 16 lis 2016, 23:10
autor: gadaka
Kupowałem tam gdzie @Slodziaksos
Ponieważ wątek z targowiska niedługo zniknie pozwoliłem sobie skopiować niektóre wpisy na temat tych drożdży
drgranatt pisze:U mnie 1kg tych drożdży fermentuje 100kg cukru bez problemu a z całej paczki odmierzam potrzebne porcje łyżką i za każdym razem jest tak samo.
drgranatt pisze:Do 30l pojemnika daję 8kg i 80g i uzupełniam wodą do zawartości ~22-23Blg co daje jakieś 28l nastawu. Tak przynajmniej wskazuje cukromierz. Natomiast do tego samego pojemnika daję 10kg glukozy i 80g BL. W obu przypadkach fermentacja trwa ~7 dni i kończy się na -4.
eldier pisze:Pozwolę sobie wstawić swoją ocenę z innego forum:
Eldier pisze:Ja używałem i byłem zadowolony.
Kupowałem też w takim opakowaniu.
Generalnie urobek jak najbardziej ok.
Nastaw złożony z 24kg cukru inwertowanego, 75l wody i 150g drożdży, przerabiał w około 2 tyg. Klarowanie kolejny tydzień, osad dość mocno zbity. W moim przypadku odpadu było z 1-2l. Przy zlewaniu ostatnie 5-6l wlewałem do wiaderka razem z częścią osadu i przy kolejnej robocie zlewałem do kega z tego wiaderka :)

Po otwarciu trzymałem je gdzieś przez pół roku na szafie w temp pokojowej. Co 3-4 tyg nastawiałem kolejną bekę. Jednak ostatnia już się ślimaczyła, mimo że blg spadło do -3 to cały czas powoli pracowała i nie chciała się sklarować, mimo porządnego odgazowania.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 22 lis 2016, 17:38
autor: Zbynek80
Jeśli dajecie mniejszą ilość drożdży na określoną ilość cukru to czy dodajecie z czasem trochę dodatkowej pożywki np koncentratu ?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 22 lis 2016, 20:50
autor: drgranatt
Nie potrzebują. Mają dość pożywek. Możesz spróbować dodać koncentrat w celach porównawczych.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: wtorek, 20 gru 2016, 23:26
autor: olo 69
Kupiłem z ciekawości polecane w tym temacie drożdże Black Label - paczka 90 gram.
I trochę się zdziwiłem, bo nigdzie nie widzę na paczce terminu ważności. Czy trafiłem podróby?
Może ktoś sprawdzić?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 08:40
autor: drgranatt
Przyjrzyj się dokładnie. Może na ciemnym tle jest wybite - trudno zauważyć.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 09:03
autor: olo 69
Taką informację otrzymałem od sprzedawcy:
Witam.

"Producent nie umieścił stosownej informacji o dacie ważności na opakowaniach.

Na kartonie zbiorczym widnieje natomiast taka informacja: 20/10/2017

Przepraszamy za niedogodności. Może Pan śmiało "pędzić"

Pozdrawiam"

Dla mnie trochę to dziwne. Nie spotkałem się jeszcze z drożdżami na których nie naniesiono daty ważności.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 09:13
autor: gadaka
Też mi się wydaje to trochę dziwne - na kilogramowych opakowaniach jest data przydatności - kupowane u producenta w Szwecji, więc pewne na 100%
Może producent stosuje inne zasady przy pakowaniu mniejszych opakowań - na moich drożdżach na 99% widnieje data 10.2018, bez dnia...
Z czystej ciekawości napiszę zapytanie do producenta.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 11:27
autor: herbata666
Ja spotkałem się osobiście, z drożdżami tej marki sprzedawanymi na allegro w opakowaniach bez żadnych nadruków, sprzedawca oświadczył mi że kupuje drożdże w Szwecji i sam je przepakowywuje korzystając z torebek i maszynki próżniowej. Tylko tamte opakowania były w ogóle inne jak te 90 gramowe które są dostępne w sprzedaży.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 11:48
autor: Zbynek80
Od niedawna sprzedawane chyba są te drożdże i ciężko aby były jakieś bardzo stare, kupiłeś olo jedną paczkę 90g więc jak dla mnie nazbyt się przejmujesz tym faktem. Rób nastawi się nie przejmuj. Jak Ci nie pójdzie (w co wątpię) to nasypiesz nowych.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 12:58
autor: olo 69
Nie wiem gdzie wyczytałeś, że kupiłem jedną paczkę.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 16:26
autor: Zbynek80
Twój wpis na to wskazywał

Re: Drożdże Black Label Turbo

: środa, 21 gru 2016, 16:32
autor: olo 69
Może i tak, ale kupiłem trochę więcej niż jedną paczkę ;)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 16:10
autor: Zbynek80
Ja w końcu nastawiłem nastaw na Black Label. Nastawiłem je wczoraj ok 01.00 W beczce 60L 16,5 kg cukru/200g drożdży Temp nastawu 24*C 25blg w pomieszczeniu 20-21*C, dziś w nocy już ładnie pracowało i praktycznie w ogóle tego nie czuć. Dziś po południu po ok 1,5 doby zapiernicza jak trzeba temp nastawu podskoczyła na 30*C beczka otwarta, i jest 10 blg czyli idą ładnie i właściwie nic nie czuję, dopiero jak nos pod bekę podstawić. Idealne do nastawienia w bloku. Zobaczymy w ile przerobi i do ilu. Nastaw też nie jest taki mętny na MS to normalnie mleko na koniec fermentacji.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 16:28
autor: gadaka
U mnie zawsze ładnie pachną, niezależnie czy beczka stoi w 16 czy w 21 stopniach, do 30 stopni nigdy mi temp nie podskoczyła
Na taką ilość cukru bez problemu mogłeś dać mniej drożdży, nawet 100g - też powinny przerobić.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 16:31
autor: golec269
Gadaka a jak u Ciebie z nastawem? Jaki robiłeś i w ile Ci przerobił?

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 17:00
autor: gadaka
Starałem się nie dawać cukru więcej niż do 24 blg, drożdże 8g/kg cukru. Szczerze mówiąc nie pamiętam ile czasu stały...
Teraz pracuje nastaw 13kg cukru rozpuszczone w wodzie z dolewką do 47 litrów i później dolewka 2kg rozpuszczonych w wodzie by razem było 50l płynu. To taki eksperyment by sprawdzić czy przerobią tyle cukru, w jakim czasie i jaki uzysk czystego alko...
Pracuje też nastaw z glukozy ale tu chcę sprawdzić czy metoda klarowania ma wpływ na smak.
Tak jak pisałem temperatura szałowa nie jest, beczka z cukrówką od wczoraj okryta.
Jak przerobią to napiszę ile im to zajęło, jeśli chodzi o ilość drożdży to gdzieś widziałem info albo ktoś mi pisał, że 1kg przerabia mu 120 kg cukru, dlatego daję mniej....

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 17:06
autor: Zbynek80
Ja jak nastawiłem na koniec 2015r nastawy na MS i rozdzieliłem 10 paczek na 100kg czyli na 12-13 planowych nastawów to mi nie poprzerabiało i tłumaczyłem sobie to zbyt małą ilością drożdży bo nie miałem czym innym. Więc nie chcę oszczędzać na drożdżach. Nastawy z maja na MS znów zamknąłem pokrywami i podłączyłem rurki do wentylacji to jak nastawiłem w trzech beczkach 19-20-21*C w pokoju ok 24 to mi podbiły prędko na 35 i fermentacja padła. Teraz beczki nie zamykałem, nastawiałem po jednej to podskoczyły do 28 ale już ładnie kończą. A że te BL niby do większych nastawów itd to sądziłem, że wolniej spokojniej pracują i się nie grzeją, piszą by nastawiać je w wyższych temperaturach więc tak celowałem w te 25, wyszło 24-25 no i podbiło aż do 30. Liczę, że już wyżej nie pójdzie ale prędkość imponująca 15 blg w 1,5 doby co na początku się ślimaczyły.

Byłem sprawdzić przed chwilą i chciałem zamieszać w beczce cukromierzem to mi się pokruszył w palcach, ale mam jeszcze dwa jeden 7blg drugi 8blg czyli spada dosyć szybko temp 30*C Ciekawy jestem smaku nastawu po skończeniu fermentacji no i samego urobku.
A jak z klarowaniem tych drożdży ? Bo MS to raczej kiepsko się klarują.

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 17:30
autor: golec269
Gadaka chyba 8g na 1kg cukru? Bo inaczej byś dawał 80g na 100kg cukru.
Faktem jest, że zapach mają podobny do szampana. Ja zrobiłem nastaw z 50kg cukru i 180g drożdży w beczce 220L. Minęło trzy tygodnie i nastaw ma 0blg. Na czasie mi nie zależy a jak przerobią to dam znać. Pracę zaczęły bardzo wolno bo upłynniałem w tem. 25C a teraz nastaw ma 20C i wolno pracuje pyk, pyk :)

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 17:39
autor: Zbynek80
Ale taki na prawdę bardzo delikatny ledwo co to czuć u mnie jak pracują tak intensywnie. 25 *C to nie tak mało na zadanie drożdży, ja nigdy nie daję więcej a i MS nastawiam w 20,

Re: Drożdże Black Label Turbo

: czwartek, 19 sty 2017, 18:00
autor: golec269
Zbyszek na paczce piszą, że od 25 do 30C. I wydaje mi się, że u mnie można było w maksymalnej bo beka duża i szybko się wychładza bo mało grzybków. To chyba w dobre drożdże trafiłeś skoro ładnie pachną? MS przy nich nieźle capią. Ciekawi mnie czy również urobek będzie lepszy?