Strona 2 z 3

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 16 mar 2015, 18:38
autor: gr000by
Do Krakowa/Rzeszowa może być również 1 wysyłka jak jest jeszcze ktoś oprócz mnie do odbioru w tych miejscach.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 16 mar 2015, 20:59
autor: piotrunia24
Ja tez jestem z Krakowa, moze byc jedna paczka ;-)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:30
autor: radius
No to wspólna wysyłka jak na razie;
eldier + Pretender (wysyłka do Pretendera)
gr000by + piotrunia24 (wysyłka do gr00by'ego?)

Zaczynam rozsyłać PW z danymi do przelewu :) Jeśli będą jakieś specjalne życzenia co do wysyłki, to proszę o informację wraz z danymi do wysyłki, również na PW.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:36
autor: piotrunia24
Ok może być. My się juz jakos z gr00bym dogadamy :-)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: środa, 18 mar 2015, 11:34
autor: lukasz743
Wielkie Dzięki Koledzy :ok: :respect:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: środa, 18 mar 2015, 14:40
autor: radius
Dzisiaj dotarły drożdże :ok: Jutro rozpoczynam wysyłanie pierwszych paczek. Proszę kolegów o podawanie w tytule przelewów nicka z forum, ułatwi mi to życie :)
Szykuję dla forumowiczów jeszcze jedną niespodziankę i wkrótce informacja ukaże się na forum, ale o tym... nie tylko ja decyduję :mrgreen:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: piątek, 20 mar 2015, 09:48
autor: radius
Szanowni koledzy.
Pierwsze paczuszki z drożdżami są już w drodze, kolejne będę wysyłał po otrzymaniu adresów i przelewów.
Gdyby czasami zdarzyło się tak, że w przesyłce coś pomyliłem (mylić się jest rzeczą ludzką), to proszę nie przyjeżdżajcie z bejsbolami, nie nasyłajcie prokuratora, tylko napiszcie. Rozwiążemy problem z korzyścią dla was :)
Możecie ewentualnie rzucić pod moim adresem kilkoma chu.ami, nie obrażę się. Przecież i tak nie będę słyszał :mrgreen:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 23 mar 2015, 11:40
autor: gr000by
Drożdże już dotarły bezpiecznie do Krakowa, PW do zainteresowanych już poszło. Wielkie dzięki radius za zorganizowanie akcji :).

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 23 mar 2015, 19:28
autor: Kamal
Wielkie dzięki radius, :respect: :poklon; drożdże dzisiaj doszły. :D
K.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: piątek, 27 mar 2015, 08:39
autor: Pretender
Wczoraj awizo dzisiaj drożdże już u mnie. Dzięki Radius.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: piątek, 27 mar 2015, 10:17
autor: Jakub_Dreptak
Ja też dziękuję - od wczoraj drożdże w UK.

Pozdro,
J.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 30 mar 2015, 16:19
autor: łmarko
Dzisiaj drożdże doszły. Dzięki Radius :poklon;

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 30 mar 2015, 18:40
autor: radius
Wysłałem już wszystkim chętnym paczuszki z drożdżami :ok: Nie zapomnijcie, gdzie macie wysłać próbki destylatów uzyskanych na tych grzybkach :mrgreen: :pije:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 12:32
autor: klepa
Doszły! Ojezu, doszły... Jakie próbki? Jaka wysyłka? ;)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 14:08
autor: david81z
Towar w D :ok: ubline.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 15:38
autor: Kamal
klepa pisze:Doszły! Ojezu, doszły... Jakie próbki? Jaka wysyłka? ;)
Radius mówi o próbach alko (pewnie do oceny :pije:) uzyskanych na tych drożdżach. ;-)
K.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 16:33
autor: klepa
Kamal... ;)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 19:43
autor: lukasz743
Do mnie też dotarły :), malty i M-1 sprawdzone - ruszają bez żadnych problemów, jeszcze raz dzięki Radius!

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 21:41
autor: david81z
Jak dawkować malty? Ile na 25l?
Worek już czeka, moja LP sie wkurwi jak całe święta będe zacierał :punk:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 31 mar 2015, 21:53
autor: klodek4
Moja partyjka jeszcze objeżdża świat, ale już niedługo zaprzęgnę je do pracy, dość szlajania się :D

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: środa, 1 kwie 2015, 08:17
autor: radius

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: czwartek, 2 kwie 2015, 10:24
autor: eldier
I ja wreszcie odebrałem swoje drożdże.
W weekend jak dobrze pójdzie będę mógł przetestować ich żywotność ;)

Dzięki radius i Pretender :)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: piątek, 3 kwie 2015, 00:57
autor: Pretender
Nie za ma co ;)

Ps
Do zobaczenia na pifku

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: sobota, 4 kwie 2015, 20:14
autor: michal278
Dzięki za towar. Extra za jakiś czas zaczyn na chleb będzie....

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 14 kwie 2015, 21:29
autor: lorakkarol
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
gdyby któryś z forumowiczów poszukiwał tych drożdży ;)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: czwartek, 16 kwie 2015, 18:49
autor: klepa
W karcie produktu znalazłem, że Malt nadają się również do Bourbona. Nigdzie nie ma jednak info o %. Ktoś coś?

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: czwartek, 16 kwie 2015, 19:08
autor: klodek4
No właśnie!!!!

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 15:40
autor: łmarko
Chcę się podzielić , co zrobiłem na drożdżach Malt :
Zacier zrobiony wg. Juliusza
4 kg śruty kukurydzianej
4 kg cukru
20 l wody Oaza
Początkowe blg 15 , po odpracowaniu blg -2, później klarowanie samoczynne 1 dzień, lewarowanie przez tetrę i na kolumnę. Pracowałem na uzysk spirytusu z I pędu. Uzysk nie był rewelacyjny. Samego serca otrzymałem 1,3l , przed i pogony razem wyszło 2,1l. Smak spirytusu był zadawalający , jedynie zapach był inny , niż przy drożdżach gorzelnianych, czuć było taką starą ścierką od pomywania. Ale po odstaniu 2 dniach , zrobił się słodki i zapach ulotnił się. Póżniej go za dębiłem szczapkami dębu pieczonego.
Po tygodniu sprawdziłem jak się za dębił , zauważyłem ,że go przedębiłem. Czuć było deskę dębową.
Kolor miał fajny, klarowny, odstawiłem go na jeszcze 2 dni otwartego przed zaprawieniem i zapach deski ustąpił. Z tymi spostrzeżeniami podzieliłem się na czacie. Po radach , zaprawiłem go cukrem z wanilii , trochę laski wanilii i karmelem. I coś tam wyszło do picia ;) ni to burbon , ni to whisky , ale da się :pije:
Na zdrowie :piwo:

Drugi zacier na drożdżach Estele już jest gotowy , jak nie będę was nudził to go opiszę :D

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 17:20
autor: Lootzek
łmarko, a nie szkoda takich fajnych drożdży na cukrówkę z kukurydzą? Spróbuj zatrzeć zastępując cukier słodem, zobaczysz jaka łycha Ci wyjdzie :)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 17:56
autor: łmarko
Mam problem ze zdobyciem słodu, a samemu zrobienie jest dużo roboty. Właściwie ŁKZWJ robię wg. lesgo. Mam zamiar ściągnąć z AD.chyba mają :?:

Pozdrawiam MK

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 17:58
autor: gr000by
Masz tyle sklepów z artykułami dla piwowarów (w tym słodami), np. www.alepiwo.pl, www.browamator.pl i wiele innych. Wszystkie oferują ześrutowanie słodu przed pakowaniem, więc nie wiem w czym problem?

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 18:06
autor: Zygmunt
Ba, nawet sama słodownia się na detalistów otworzyła:
http://www.slodowniastrzegom.pl/

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 23 cze 2015, 18:55
autor: łmarko
Dzięki za linki. Ale tak już jest, jak nie wiesz albo brak chęci , to szukasz dziury w całym :respect:

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: niedziela, 17 sty 2016, 13:33
autor: boxer1981228
Czy ktoś może nie zakupił sobie za dużo tych drożdży (Safspirit Malt) ? I mógłby troszkę odsprzedać ?

Edit:

Sprawa nieaktualna, dziękuje.

Edit II:

Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 19 cze 2017, 15:11
autor: Fiflak
Czy potrafi ktoś znaleźć informację odnośnie wersji american whiskey? Googlowałem, lecz nic nie wyszukałem. Idzie mi o to, ile % alkoholu w zacierze te grzybki wytrzymują. Czy proporcja kilogram zboża na trzy litry wody nie będzie dla nich zbyt słodka? Ponoć niektórym szczepom nie służy wysokie blg, bo zdechną z przepicia zanim przerobią cukry do końca. Stąd moje pytania i wątpliwości.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 19 cze 2017, 21:43
autor: gadaka
Niestety na opakowaniu również brak takiej informacji...
Może pokuszę się w wakacje o mały eksperyment:)

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:27
autor: seneka
A mianowicie jaki ?

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 20 cze 2017, 08:43
autor: klepa
Tu:
http://www.fermentis.com/spirits/whisky-spirits/faq/
w ostatniej odpowiedzi jest, że 7-8%.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 20 cze 2017, 09:15
autor: Fiflak
Ciekawe, czy to wartość optymalna, czy górna granica tolerancji.

Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit

: wtorek, 20 cze 2017, 10:18
autor: klepa
Dwa lata temu tez mnie to kłuło, ale dałem spokój z prostej przyczyny - czy jesteś w stanie zrobić zacier gęstszy, niż w proporcji 1:3? Pewnie się da, ale...
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy? ;)