Strona 1 z 2

[test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: niedziela, 26 sty 2014, 13:41
autor: gr000by
Dzisiaj drożdże dostały bojowe zadanie przerobienia cukru na alkohol :D. Jak zwykle nastaw powiększony, wstawiony do chłodnego pomieszczenia.
Obiekt testu - 2 paczki Drożdży Szlacheckich typu Vodka, 25kg cukru, woda do BLG 19 na ciepło (~32*C). Nastaw został wstępnie napowietrzony.
Obrazek

Zawartość beczki zaraz po dodaniu drożdży.
Obrazek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: niedziela, 26 sty 2014, 17:29
autor: JanOkowita
Chłodne pomieszczenie, czyli ile stopni ?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: niedziela, 26 sty 2014, 20:06
autor: gr000by
16-19*C.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: poniedziałek, 27 sty 2014, 23:58
autor: herbata666
Jak można się podpiąć pod temat to z miłą chęcią też opiszę swój test (wstawiam w piątek) dwie beczki po 220l jedna na dundrze druga standardowa, obydwie na drożdżach Szlacheckich typ Vodka.
I jak się zachowują po 24h ?? :D


Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 28 sty 2014, 07:47
autor: gr000by
Nie mam wglądu do beczki, ponieważ jest 200km odemnie :(. Przy dobrych wiatrach sprawdzę stan zawartości w czasie weekendu.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: piątek, 31 sty 2014, 21:17
autor: gr000by
Próba na odgazowanym nastawie - 8 BLG. Nastaw jest zimny (wychłodził się do ~16*C), a chłopaki cały czas nieustannie pracują :D. Zapachu fermentacji w ogóle nie czuć, a w smaku nastaw przypomina szampana ;).

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: piątek, 31 sty 2014, 22:32
autor: herbata666
Tak jak obiecałem wstawiłem dwie beczułki :D
Pierwsza 60kg cukru 5 paczek Szlacheckie Typu Vodka i woda do objętości około 220L, Blg 25, temperatura startu 28,3C, temperatura otoczenia 20,6C.
Druga beczka na dundrze, temperatura startu 29,1C, Blg 23, temperatura otoczenia taka sam 20,6C.
Towar wstawiony 28.01 o godzinie 23.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: piątek, 31 sty 2014, 23:05
autor: olo 69
Żadnych dodatków typu pożywka, koncentrat czy gotowane drożdże do nastawów nie dodawałeś?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 1 lut 2014, 01:43
autor: herbata666
Nic nie dorzucałem, na 60kg i przy 220l robiłem na Coobra 6 i SpiritFerm XXL to schodziły spokojnie do
Blg -4. Dodam że na prędkości mi nie zależy zbytnio bo i tak postoją trochę aż znajdę chwilę :D. Wiem że powinno się cukier rozbijać na części (dodawać na 3 razy), ale po prostu technicznie nie mam jak. Pewnie i lepiej by było żeby chodziły sobie w temp 18C, ale akurat w tym jednym wolnym pomieszczeniu temp. waha się w granicach 20,5-23,5C. Powiem szczerze że beczka z dundrem szybciej ruszyła i chodzi o wiele lepiej ( pewnie dlatego że w niej było blg mniejsze o 2, albo mają więcej pożywki).


PS
Jutro jak będę w domku to sprawdzę BLG obydwu i wrzucę fotki :D

Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 1 lut 2014, 10:29
autor: olo 69
Czarno to widzę, aby bez dodatków z 25 blg zeszły poniżej zera, bo malutko ich w paczuszce. Ale pożyjemy-zobaczymy. ;)

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 1 lut 2014, 12:28
autor: herbata666
Sprawdzone przed chwilą blg :
Beczka standardowa Blg początkowe 25 teraz 9. Temperatura startu 28,3C teraz 24,1C.
Beczka na dundrze Blg początkowe 23 teraz 6. Temperatura startu 29,1 teraz 23,6C.
Temperatura otoczenia 21,5C.
Tak myślałem czy by nie dorzucić do beczki standardowej trochę pożywki Activit, ale na razie chodzą jak głupie, więc poczekam i dam im szanse :D. O beczką z dundrem jestem spokojny bo na dnie zostały stare drożdże które zalałem wrzątkiem więc pożywki mają mnóstwo :D.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 1 lut 2014, 15:18
autor: gr000by
Dla porównania - mój nastaw bez żadnych dodatkowych pożywek zszedł od wczorajszego pomiaru 8 BLG do 6 BLG przed chwilą.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: niedziela, 2 lut 2014, 03:00
autor: herbata666
Ale mój też nie ma żadnych pożywek, tylko ten na dundrze ma bonus z pozostałych starych drożdży i osadu na dnie beczki po wcześniejszej fermentacji, a drugi standardowy czyli drożdże, cukier i woda i nic poza tym.


Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: poniedziałek, 3 lut 2014, 00:40
autor: herbata666
Sprawdzone przed chwilą :
beczka na dundrze - Blg 0, temperatura 20,5C
beczka standardowa - Blg 2, temperatura 20,5C
Temperatura w pomieszczeniu również 20,5C

Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: poniedziałek, 3 lut 2014, 05:18
autor: lesgo58
herbata666 pisze:...Druga beczka na dundrze, temperatura startu 29,1C, Blg 23, temperatura otoczenia taka sam 20,6C.
Na samym dundrze czy drożdże z paczki też dodawałeś?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: poniedziałek, 3 lut 2014, 12:06
autor: herbata666
W obydwu przypadkach po 5 paczek drożdży, ale co najciekawsze jak zalałem stare drożdże co pozostały w beczce to dunder ożył jak temperatura nastawu spadła do około 30C (ale zalewałem je dundrem o temp 99,5C). Bałem się trochę, że nie dadzą sobie rady więc wsypałem świeże.


Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 5 lut 2014, 21:14
autor: herbata666
gr000by jak tam blg u Ciebie wygląda ? :D

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 5 lut 2014, 22:27
autor: olo 69
@herbata666
A u Ciebie już skończyły pracę?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 5 lut 2014, 22:46
autor: wiking
Pewnie rozczarowanie bo tak, to bywa jak chce się szkłem d... utrzeć.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 00:01
autor: herbata666
olo 69 pisze:@herbata666
A u Ciebie już skończyły pracę?
Na tą chwilę blg na dundrze -2 a na standardowym 0(ale jeszcze dość żwawo chodzą, te na dundrze pykną co jakieś 5 sec). W obydwu przypadkach temperatura spadła do 19C, w pomieszczeniu jest 20C(ale beczki na betonie stoją bez izolacji).
wiking pisze:Pewnie rozczarowanie bo tak, to bywa jak chce się szkłem d... utrzeć.
Ta Twoja aluzja była do mnie ??? Mistrzu od du... .... heheh

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 00:14
autor: Trener
Wypróbowałem te drożdże na nastawie melasowym zmieszanym z cukrem (2,5L melasy, 2,5kg cukru, dopełnione do około 20L wodą). Połowa paczki w 5 dni rozprawiła się z Blg początkowym 25, do końcowego 4. Wbrew pozorom jest to rewelacyjny wynik, ponieważ drożdże winne aktywne zakończyły pracę na podobnym nastawie przy 12 Blg. Pomimo, iż są to drożdże Turbo, nastaw cały czas ładnie pachnie.
Z mojej strony wielki :respect: dla tych drożdży :ok:
Rum.jpg

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 00:38
autor: aronia
A przedestylowałeś już ten nastaw? Jeśli tak to mógłbyś opisać produkt jaki otrzymałeś np. porównując do tego otrzymanego na drożdżach winnych?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 00:49
autor: Trener
Jeszcze nie, ale na początku przyszłego tygodnia przerobię zawartość (w tym wybywam na zlot WB).
Przed chwią nastawiłem "bliźniaka" na drugiej połowie paczki. Blg startowe 26. Liczę na to, że po moim powrocie będzie już gotowy do dalszej obróbki ;)

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 15:01
autor: gr000by
A mój nastaw ma 3 BLG po odgazowaniu i ma się dobrze, czyt. pracuje dalej w tych 16*C :D. Akurat nie muszę się z nim spieszyć (i nie ucieram dupy szkłem...), więc niech sobie dalej pracuje, po to nastawiałem go w "wolniejszej" wersji.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 6 lut 2014, 16:07
autor: herbata666
Nie wiadomo kto uciera tą d... szkłem :D (ale kolega w.... jest chyba w tej branży specjalistą to wyjaśni). Wracając do tematu u mnie też pyrkają sobie powoli, a gotować pewnie będę jak się uda gdzieś za 2 tygodnie. Więc bez stresu raczej na pewno dojdą :D.


Pozdrawiam
Piotrek



Edytowane 08.02.2014 16:02
Dunder -4 sprawdzone przed chwilą (fermentacja ustała), a standardowy -1 (bardzo powoli chodzi, temperatura 18C, pomieszczenie 20,1C)


PS.
Nie śpieszy mi się sprawdzę za tydzień czy zeszła do -4 :D

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 17:34
autor: gr000by
No i goniłem niedopracowany nastaw (-0,5BLG), drożdżom chyba było ciut za zimno i nie chciały kończyć pracy. Mozolnie pracował pod koniec i stwierdziłem, że tak dalej nie będzie. Destylowałem niesklarowany nastaw, w takiej formie jak był w beczce. Destylat wyszedł całkiem niezły, mimo swojej drożdżowości. Dunder po destylacji ma 2,5 BLG (nastawię na nim kolejną cukrówkę), czyli tragedii nie ma, ale cudów też nie.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 17:53
autor: JanOkowita
Cudów nie ma i nie będzie. Drożdże są wysokiej jakości, ale nie wytrzymają ekstremalnych warunków pracy. Tym niemniej dziękuję za opinię i test.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 17:58
autor: gr000by
Drożdże Szlacheckie 48 dały w tych warunkach radę z dwukrotnie powiększonym nastawem, a Szlacheckie Vodka w tych warunkach spokojnie rozprawiłyby się z nastawem półtorakrotnym - przy następnej okazji taki właśnie wstawię.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 18:46
autor: herbata666
Mi doszły tylko do -1 (a może aż), z 5 dni temu podgrzałem do 24C i dałem pożywkę Activit, ale niestety nic to nie dało, dzisiaj puściłem jeden zbiornik na próbę i uzysk taki sobie na poziomie 5,1l serca do tego 350ml przedgonu i 600ml pogonu, jechałem do 99,6C na kegu, do beki wlałem około 45l nastawu. Dużo lepiej spisały się gdy wstawiłem je na dundrze, szybciej przerobiły i uzysk bardzo fajny bo wyniósł aż 7l serca, pogony i przedgony w ilości około 1l. Dodam że na 220L dałem 5 paczek, podejrzewam że mogło zabraknąć im pożywki. Te na dundrze, dodatkowo były wzmocnione gęstwą drożdżową (sparzoną).



Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 20:35
autor: Kamal
Nastaw na dundrze lepiej fermentował, gdyż są w nim składniki odżywcze dla drożdży.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 23:08
autor: herbata666
Wiem, wiem ale myślałem że zejdą do tych -4 nawet przez dłuższy okres czasu. Niektórzy wstawiają 100L na jednej paczce (wadze 120g) i im podobno schodzi do -4. Może też troszkę za wysokie blg im na początek zapodałem, następnym razem będę celował w blg 22. Nie ma tego złego, po prostu puszczę i ponownie nastawię na dundrze. A tak z ciekawości ile razy najwięcej nastawialiście na tym samym dundrze ??

Pozdrawiam
Piotrek

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 18 lut 2014, 23:26
autor: aronia
Ja też miałem problem z dofermentowaniem do końca nastawu na tych drożdżach, ale podobnie jak u kol. gr000by mój nastaw pracował w niskiej temperaturze - pomiędzy 12 a 17 stopni. Ale cukier się nie zmarnował, bo kolejny nastaw był na dundrze. Drugi rodzaj drożdży od Jana - Turbo 48 poradził sobie w podobnych warunkach o wiele lepiej. Nastawy to 10 kg cukru, 1 paczka drożdży i całość dopełniam do 38-39l.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 19 lut 2014, 07:54
autor: Kamal
Możesz cały czas nastawiać, na tym samym dundrze.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 22 lis 2014, 14:49
autor: jwara99
Jak smaczek? Porównywalny z alcotec vodka?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: sobota, 22 lis 2014, 15:43
autor: radonix
Kamal pisze:Możesz cały czas nastawiać, na tym samym dundrze.
A nie będzie to wpływało negatywnie na smak?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 9 maja 2018, 11:26
autor: debros
Nastawione wczoraj wieczorem (tj. 08.05.2018):

- Drożdże Szlacheckie typu Vodka + węgiel aktywny w płynie
- 6kg cukru
- 250g rodzynek + 250g daktyli (jako dodatkowa pożywka)
- 22l wody

Drożdże podjęły pracę po mniej więcej 0,5h.
Dzisiejszego poranka bulkanie idzie pełną parą, fermentacja nie jest burzliwa, ku mojemu miłemu zaskoczeniu bezwonna.

Czekam na rozwój sytuacji.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: czwartek, 10 maja 2018, 22:50
autor: debros
No i wyszedł mój kompletny brak doświadczenia z cukrówkami i dedykowanymi drożdżami (nie ma co tu zwalać na panujące upały).
Za dużo na jeden raz, za łapczywie, zbytnie chciejstwo. Ale do rzeczy.

O ile w środowe popołudnie sytuacja była stabilna, to to, co brałem za pracę pełną parą, było zaledwie preludium.

W nocy z 09.05 na 10.05 sytuacja rozwinęła się nadzwyczaj dynamicznie i pojawiła się faza prawdziwie burzliwa, a że jak już wspomniałem wszystkiego było za dużo (teraz już wiem), to część drożdży uznała, że jest im za ciasno i postanowiła się wyprowadzić wypluwając się na ścianę oraz podłogę.

Na szczęście węgiel aktywny nie barwi w sposób trwały i łatwo daje się zmyć na mokro zarówno z glazury jak i laminowanych mebli ;-)

Skutkiem wzmożonej pracy grzybków pojawił się również zapach, nie jest on jednak bardzo intensywny ani przykry – ot coś w stylu młodego winka.

Ponieważ zluzowało się w beczułce do fermentacji jak też odkręciłem nieco dekielek by dać lepsze ujście dla CO2, na chwilę obecną drożdże ograniczają ekspansję do wytyczonego terenu.

Dzięki powyższemu doświadczyłem czegoś zupełnie nowego, a płynąca z tego nauka na pewno zaprocentuje w przyszłości – zarówno w przenośni jak i dosłownie ;-)

Ciąg dalszy nastąpi.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: piątek, 11 maja 2018, 14:41
autor: JanOkowita
Niepotrzebnie dodałeś rodzynki i daktyle. Skład zawarty w torebce Drożdży Szlacheckich Vodka jest odpowiednio zbilansowany dla prawidłowej fermentacji i uzyskania delikatnego smaku. Są tam zawarte drożdże, pożywka, witaminy z grupy B, środek stabilizujący pH w odpowiednich proporcjach. Z tego samego powodu torebek nie należy dzielić np. na dwa nastawy po 12 litrów.
Czy dobrze wnioskuję - zakręciłeś lub zamknąłeś dekiel bez ujścia gazów?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: wtorek, 15 maja 2018, 14:21
autor: debros
Pięknie dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, następny nastaw będzie w 100% według zaleceń :-)
Wyszły złe nawyki z drożdżami "marketowymi", gdzie efekty bywały różne.
Super, że producent aktywnie i rzeczowo udziela cennego wsparcia :ok:

Co do dekielka od beczułki - no nie, nie miewam myśli samobójczych ani też nie planuję remontu łazienki w trybie przyspieszonym, więc nie była ona szczelnie zamknięta :lol:
Na środku dekielka jest dziurka + uszczelka w którą pasuje rurka fermentacyjna. I przez nią właśnie uwolniły się drożdże (czego nie napisałem w poście na skutek skrótu myślowego ;) ).
Lekkie odkręcenie dekielka spowodowało wyłącznie to, że gazy miały dodatkowe ujście.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

: środa, 16 maja 2018, 10:43
autor: JanOkowita
Nie ma za co :) Zdradzę tajemnicę - Drożdże Szlacheckie Typu Vodka oraz AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal to ulubione grzybki wielu klientów. Jeśli do tego zastosują cukier wysokiej jakości (np. pszczelarski) lub glukozę krystaliczną to efekt jest satysfakcjonujący.

Zapraszam :poklon;