Strona 1 z 1

[test] Drożdże Szlacheckie T3

: czwartek, 23 sty 2014, 15:01
autor: Ryba64
Dzisiaj dostałem po raz pierwszy nowy produkt ze sklepu Drożdże Szlacheckie T3 i postanowiłem zrobić test.
szlacheckie-t3-test.JPG
Zgodnie z instrukcją rozpuściłem 7 kg cukru, nastaw łącznie miał 27 litrów. Balling startowy 24 Blg przy temperaturze nastawu 25 stopni C.
szlacheckie-ts-test1.JPG
Po wsypaniu zawartości torebki drożdże ułożyły się na powierzchni
szlacheckie-ts-test2.JPG
Po kolejnych 20 minutach utworzyły gęstą drobniutką pianę o małych pęcherzykach
szlacheckie-ts-test3.JPG
Zapach bardzo delikatny, miły. Jutro zbadam balling po 24 godzinach.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: piątek, 24 sty 2014, 13:46
autor: Ryba64
Po 24 godzinach cukromierz pokazuje 17% Blg - oczywiście tylko natychmiast po zanurzeniu, gdyż już po kilku sekundach pęcherzyki CO2 oblepiają go i windują do góry na wskazanie 28% Blg :geek:

Pracują aż miło :)

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: piątek, 24 sty 2014, 18:42
autor: Ryba64
Spadło po kolejnych 4 godzinach do 15 Blg, śmieszne bąbelki lecą. Kobieta mówi, że to będzie szampan.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: sobota, 25 sty 2014, 14:01
autor: Ryba64
Po 48 godzinach wynik - 2 Blg. Ale pracusie ! :D
szlacheckie-ts-test4.JPG

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: niedziela, 26 sty 2014, 10:05
autor: Ryba64
Dzisiaj o 10-tej rano cukromierz pokazał minus 3 Blg. Tak więc Drożdże Szlacheckie T3 zakończyły pracę po niecałych trzech dobach :respect:

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: niedziela, 26 sty 2014, 19:32
autor: JanOkowita
Dziękuję kol.Ryba64 za fajny test. Będę wdzięczny za podanie informacji uzupełniającej:

W jakiej temperaturze otoczenia stał nastaw ?

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: poniedziałek, 27 sty 2014, 08:11
autor: Ryba64
W temperaturze pokojowej, czyli 21 stopni C.

Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

: poniedziałek, 27 sty 2014, 17:10
autor: jajek12
Witam. Też będę testował jak tylko opróżnię fermentor. Szkoda tylko, że nie dostałem T3. Chciałem je wypróbować na zbożu :( , ale te do owoców też przetestuje. Czekamy jeszcze na ocenę
organoleptyczną.
jajek12