Re: Pierwsze działania: przygotowanie i proces
: poniedziałek, 12 gru 2022, 16:02
Cześć, czas na kolejny update.
Widzę, że mój poprzedni post jest u góry ale jako, że minął tydzień + mam kilka nowych informacji i próśb o pomoc także piszę postu a nie edytuję poprzedni.
A więc wczoraj (tj. 11.12.2022) byłem dojrzeć wszystkich 3 nastawów a przy okazji przywiozłem kolumnę i ją przeczyściłem (jeszcze nie złożyłem).
Temperatura pomieszczenia: 18 C
Nastaw nr 1.
Ma temperaturę 20 C i Blg między -3 a -4. Trudność z odczytaniem dla tego, że się .... pieni jeszcze?
Alkoholomierz wskazał dosłownie między 10-20 (nie mam drobniejszej podziałki) ale ze wskazaniem raczej bliżej do 10 - obstawiałbym tak koło 12% .
I tu moje pierwsze pytanie i prośba o pomoc - czy on dobrze wygląda? Wiem, ze dopiero tydzień minął - mam czas nie śpieszy mi się. I chciałbym, żeby nastaw nr 1 grawitacyjnie się wyklarował.
(Link do obrazka bo chyba nie działa : https://imgur.com/a/5ibOIRt
Nastaw nr 2.
Ma temperaturę 21C, BLG 0, i alkohol 10%.
Też jeszcze wygląda na lekko spieniony. Czy powinienem się tym martwić czy coś z nim zacząć działać?
Myślałem, żeby go jeszcze zostawić na kilka dni może zejdzie do -1 lub -2 BLG. Planowałem użyć do niego środek do klarowania Jan Okowita: Duoklar Turbo - dwuskładnikowy (posiadam).
Prezentuje się tak:
(link do obrazka https://imgur.com/a/RvVJa3E)
Nastaw nr 3. (ten z płynnym węglem)
Prezentuje się według mnie najlepiej. Najbardziej też buzował ze wszystkich podczas ostatniego tygodnia.
Temperatura: 19C, BLG -4, Alkohol - alkoholomierz pokazuje bliżej 20 więc strzelam, że ma koło 18%.
Mam do niego Alkohole Domowe Duoklar Turbo dwuskładnikowy - muszę użyć bo węgiel był używany.
Prezentuje się tak:
(Link do obrazka: https://imgur.com/a/a45ARvi)
Moja ocena na szybko:
Nastaw nr 3 wyszedł dobrze
Nastaw nr 1 wyszedł poprawnie
Nastaw nr 2 jest dostateczny - w sensie można użyć ale szału nie będzie.
Oczywiście, jeszcze dam im trochę czasu zanim je ponownie odwiedzę, może się coś poprawi do tego czasu, zwłaszcza z nastawem numer 2.
Powiedzcie mi proszę, skoro nastaw nr 3 jest spokojny a 1 i 2 jeszcze wykazują jakieś efekty buzowania/piany to rozumiem, że drożdże coś tam jeszcze działają z cukrem?
Jak złożę kolumnę - mam keg 50l to myślałem, żeby zrobić sobie na 2 tury tzn.:
1. PIERWSZE UŻYCIE KOLUMNY: wlać nastaw nr 1 i 1/2 nastawu nr 2. - jakis alkohol techniczny będzie. Jest to poświęcone na nauke kolumny.
2. Druga zabawa z kolumną - też oczywiście nauka: użycie nastawu nr 3 i pozostałości nastawu nr 2.
(Według instrukcji minimalna ilość gotowanego nastawu to około 20 litrów - dla tego chcę zmieszać 1 z 2 i 2 z 3 żeby było trochę wiecej niże te 24-25l a dalej będzie mniej niż 45l = okoł 37,5L)
Czy to dobry pomysł czy byście rekomendowali coś innego?
Mam jeszcze jedno - ostatnie pytanie i z góry przepraszam za to, że może wydawać SIĘ GŁUPIE. Ale naprawdę mam problem do rozmienienia:)
W instrukcji do tych środków do klarowania nastawów jest w instrukcji by:
1. Zlać znad osadu i wymieszać
2. Dodać odpowiednio saszetki
3. Po czym ponownie zlać znad osadu.
Mam pytania dotyczące punktów ....1 i 3. Wiem, ze instrukcja mówi jasno zlać do innego naczynia/zbiornika . Ale w innych instrukcjach / czy nawet filmach na youtube środek klarujący był wsypywany wprost do nastawu i dopiero potem zlewany i to często od razu do kega.
Czy więc w przypadku nastawu nr 2. Jan Okowita - mogę wsypać środek klarujący wprost do tego samego zbiornika a potem zlać do innego zbiornika lub kega?
Czy w przypadku nastawu nr 3 (ten z węglem) mogę także dodać do tego samego zbiornika zestaw klarujący a potem zlać do innego zbiornika?
Jak wy to robicie? Jaka jest dobra praktyka w tym zakresie?
Widzę, że mój poprzedni post jest u góry ale jako, że minął tydzień + mam kilka nowych informacji i próśb o pomoc także piszę postu a nie edytuję poprzedni.
A więc wczoraj (tj. 11.12.2022) byłem dojrzeć wszystkich 3 nastawów a przy okazji przywiozłem kolumnę i ją przeczyściłem (jeszcze nie złożyłem).
Temperatura pomieszczenia: 18 C
Nastaw nr 1.
Ma temperaturę 20 C i Blg między -3 a -4. Trudność z odczytaniem dla tego, że się .... pieni jeszcze?
Alkoholomierz wskazał dosłownie między 10-20 (nie mam drobniejszej podziałki) ale ze wskazaniem raczej bliżej do 10 - obstawiałbym tak koło 12% .
I tu moje pierwsze pytanie i prośba o pomoc - czy on dobrze wygląda? Wiem, ze dopiero tydzień minął - mam czas nie śpieszy mi się. I chciałbym, żeby nastaw nr 1 grawitacyjnie się wyklarował.
(Link do obrazka bo chyba nie działa : https://imgur.com/a/5ibOIRt
Nastaw nr 2.
Ma temperaturę 21C, BLG 0, i alkohol 10%.
Też jeszcze wygląda na lekko spieniony. Czy powinienem się tym martwić czy coś z nim zacząć działać?
Myślałem, żeby go jeszcze zostawić na kilka dni może zejdzie do -1 lub -2 BLG. Planowałem użyć do niego środek do klarowania Jan Okowita: Duoklar Turbo - dwuskładnikowy (posiadam).
Prezentuje się tak:
(link do obrazka https://imgur.com/a/RvVJa3E)
Nastaw nr 3. (ten z płynnym węglem)
Prezentuje się według mnie najlepiej. Najbardziej też buzował ze wszystkich podczas ostatniego tygodnia.
Temperatura: 19C, BLG -4, Alkohol - alkoholomierz pokazuje bliżej 20 więc strzelam, że ma koło 18%.
Mam do niego Alkohole Domowe Duoklar Turbo dwuskładnikowy - muszę użyć bo węgiel był używany.
Prezentuje się tak:
(Link do obrazka: https://imgur.com/a/a45ARvi)
Moja ocena na szybko:
Nastaw nr 3 wyszedł dobrze
Nastaw nr 1 wyszedł poprawnie
Nastaw nr 2 jest dostateczny - w sensie można użyć ale szału nie będzie.
Oczywiście, jeszcze dam im trochę czasu zanim je ponownie odwiedzę, może się coś poprawi do tego czasu, zwłaszcza z nastawem numer 2.
Powiedzcie mi proszę, skoro nastaw nr 3 jest spokojny a 1 i 2 jeszcze wykazują jakieś efekty buzowania/piany to rozumiem, że drożdże coś tam jeszcze działają z cukrem?
Jak złożę kolumnę - mam keg 50l to myślałem, żeby zrobić sobie na 2 tury tzn.:
1. PIERWSZE UŻYCIE KOLUMNY: wlać nastaw nr 1 i 1/2 nastawu nr 2. - jakis alkohol techniczny będzie. Jest to poświęcone na nauke kolumny.
2. Druga zabawa z kolumną - też oczywiście nauka: użycie nastawu nr 3 i pozostałości nastawu nr 2.
(Według instrukcji minimalna ilość gotowanego nastawu to około 20 litrów - dla tego chcę zmieszać 1 z 2 i 2 z 3 żeby było trochę wiecej niże te 24-25l a dalej będzie mniej niż 45l = okoł 37,5L)
Czy to dobry pomysł czy byście rekomendowali coś innego?
Mam jeszcze jedno - ostatnie pytanie i z góry przepraszam za to, że może wydawać SIĘ GŁUPIE. Ale naprawdę mam problem do rozmienienia:)
W instrukcji do tych środków do klarowania nastawów jest w instrukcji by:
1. Zlać znad osadu i wymieszać
2. Dodać odpowiednio saszetki
3. Po czym ponownie zlać znad osadu.
Mam pytania dotyczące punktów ....1 i 3. Wiem, ze instrukcja mówi jasno zlać do innego naczynia/zbiornika . Ale w innych instrukcjach / czy nawet filmach na youtube środek klarujący był wsypywany wprost do nastawu i dopiero potem zlewany i to często od razu do kega.
Czy więc w przypadku nastawu nr 2. Jan Okowita - mogę wsypać środek klarujący wprost do tego samego zbiornika a potem zlać do innego zbiornika lub kega?
Czy w przypadku nastawu nr 3 (ten z węglem) mogę także dodać do tego samego zbiornika zestaw klarujący a potem zlać do innego zbiornika?
Jak wy to robicie? Jaka jest dobra praktyka w tym zakresie?