Strona 1 z 1

Ocena pierwszego wina

: poniedziałek, 10 sie 2020, 21:41
autor: RyanWolf
Witam na forum. Pokrótce. Zainspirowany filmami youtube'owymi, a także opisywaną łatwością odnośnie przygotowania najprostszego wina, postanowiłem spróbować.

Nastawiłem wino jabłkowe.

Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.

Re: Ocena pierwszego wina

: poniedziałek, 10 sie 2020, 22:39
autor: Góral bagienny
Cukromierzem nie zmierzysz % ;). Alkoholomierzem też % w winie nie zmierzysz :)
Blg początkowe Blg końcowe i wtedy obliczysz jaki % ma wino :ok:

Re: Ocena pierwszego wina

: piątek, 14 sie 2020, 15:18
autor: donald1209
RyanWolf pisze:Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.
Czyli jak? Dałeś ile wody i cukru na te 7-8 kg jabłek?
Tu masz sprawdzony przepis:
Przykłady na 10 l wina:

wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki

Re: Ocena pierwszego wina

: piątek, 14 sie 2020, 16:57
autor: użytkownik usunięty
RyanWolf pisze:
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.
Na podstawie zdjęcia, niewiele napisać można ale za to Ty kolego możesz napisać ile dodałeś wody i cukru. :ok:

Re: Ocena pierwszego wina

: piątek, 14 sie 2020, 18:50
autor: donald1209
No i jałlka powinny być rozdrobnione, utarte albo po sokowirówce.

Re: Ocena pierwszego wina

: niedziela, 8 lis 2020, 13:21
autor: Furtillo
Zlej wino znad osadu do czystego zdezynfekowanego balona a owoce odciśnij przez prasę lub przerób przez sokowirówkę i dodaj uzyskany sok do nastawu.
Winko zostaw do sklarowania. Stężenie alkoholu możesz sprawdzić alkoholomierzem do wina ale w przypadku tylko wina wytrawnego i sklarowanego w tolerancji do +/- 2%.
Ale jeżeli czujesz alkohol w winie oznacza to, że jest dobrze.
Tak jak pisałem pozostaw do sklarowania i ściągaj go znad osadu gdy nazbiera się on na dnie balonu.
Czynność powtarzaj do całkowitego sklarowania wina.
Przy robieniu kolejnego wina, zapoznaj się z przepisem jak owe wino wykonać by nie popełniać błędu.
Alkohol w winie mierzysz za pomocą wzoru 17g cukru w 1l wody daje 1% alkoholu.
Czyli np. 17g x 10l x 13% = 2210g cukru jest potrzebne w już finiszu 10l wina.
Nie zapominając że owoce z którego robisz dane wino również mają swoje cukry.