Ocena pierwszego wina
: poniedziałek, 10 sie 2020, 21:41
Witam na forum. Pokrótce. Zainspirowany filmami youtube'owymi, a także opisywaną łatwością odnośnie przygotowania najprostszego wina, postanowiłem spróbować.
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.