Strona 1 z 1

Pomoc w procesie

: sobota, 14 mar 2020, 19:28
autor: Cz83
Witam

Prosiłbym o opinie co mogę poprawić i czy idę w właściwym kierunku. Z czytania i oglądania wywnioskowałem że każdy na swoje metody , sprzęt i preferencje. Czytając to bez praktyki mam trochę mętlik więc proszę o poradę.

Poniżej opisze z grubsza mój proces na aabratku w razie potrzeby oczywiście dopiszę szczegóły.


1. wsad cukrówka 30L
2. grzanie kega dwoma grzałkami do 80 °C i wyłączenie jednej .
3. Temperatura na kegu 91°C na dole kolumny 81 °C na szczycie 45 °C i rośnie odbiór otwarty max odbieram 200ml - śmierdzi.
4. Zamykam odbiór włączam drugą grzałkę próbuję zalać , 30 min bez zmian temperatura staje na : keg 91 °C, dół 78 °C , szczyt 73,5
5. Zaczynam odbiór ok 800ml /h 96% zapach lekka wanilia temperatura j/w
6. temperatura : keg 98 °C dół 79 °C szczyt 74.7 otwieram odbiór na max ( zaczyna odbiór przegonu ok 600ml ) zapach j/w
7. temperatura rośnie 1-2min i na keg 98 °C, dół 85 °C, szczyt 85 °C ostatki do menzurki - 70% i dziwny zapach. Koniec

8.To co odbieram jako serce na tym etapie , smak i zapach mi odpowiada ,ale nie wiem czy to się do spożywania ?
9. Czy przegon lub pogon ładować do następnego wsadu? Nie zależy mi bardzo na ilości.
10. W czasie procesu temperatura na wyjściu wody mi się waha bo ciśnienie nierówne, 10- 40 °C
11. temperatura na termometrach w czasie odbioru gony czasem się zienia i na dole i górze ok 0.1- 0.6°C

Z góry dziękuję ;)

Re: Pomoc w procesie

: sobota, 14 mar 2020, 22:03
autor: artur.sukiennik
Nie wiem czy czytałes ani ile czasu na tym spędziłeś ale polecam kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html