Strona 1 z 1
Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: niedziela, 7 lip 2019, 22:20
autor: jarzi
Witam.
Im więcej czytam tym gorzej, a niestety duzo cennych wskazówek ginie gdzieś rozrzucona po starych tematach.
Chciałbym się dowiedzieć lub potwierdzić to co ustaliłem odnośnie sprzętu.
Sprzęt typu pot still (PS) - podstawowy sprzęt do prostej destylacji. Dobry do tworzenia trunków smakowych, nie nadaje się do tworzenia spirytusu.
Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.
Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.
Dobrze rozumuje?
Następne moje pytanie.
Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej? A może jeszcze coś innego?
I ostatnie pytanie.
Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.
Pozdrawiam Marcin.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 06:37
autor: lesgo58
jarzi pisze:
Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej?...
W stronę półkowej. Np. takiej:
post147430.html#p147430
Wersje do wyboru.
Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.
Płaszcz jak najbardziej. Bez względu na to czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 07:10
autor: jarzi
lesgo58 pisze: czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.
No właśnie pytanie jak jest lepiej?
Pytanie:
Czy zwiększając długość rury w PS polepszy się jakość produktu czy to gra nie warta świeczki? W przypadku KP w zależności od ilości półek wytwarzamy różny produkt, a jak to jest z PS?
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 07:42
autor: Szlumf
jarzi pisze:.........................
Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.
Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.
......................
Na kolumnie rektyfikacyjnej z pełnym wypełnieniem zrobisz też trunki smakowe. Po prostu inaczej prowadzisz destylację niż przy spirytusie.
Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 07:57
autor: jarzi
Pelne wypełnienie czyli sprezynki pryzmatyczne lub zmywaki.
Kolumnę rektyfikacyjna sobie odpuszczę.
Z tego co wyczytałem KP do "smakówek" wystarczają 3-4 półki, 5-7 półek to urobek na poziomie 90%, a od 7-10 półek to 96+.
Czy wraz z zwiększanie ilości półek powinno się zwiększyć ilość grzalek w zbiorniku? Jaki zbiornik minimum nadaje się do takiej kolumny?
Który z w/w sprzętów najszybciej "ugotuje" towar?
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 08:11
autor: lesgo58
Szlumf pisze:
Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.
Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. 5 półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna. Spirytus jest "inny" jak z kolumny wypełnionej. Jest czysty ale mniej sterylny. Dla mnie ta sterylność jest wadą.
@jarzi
Jeśli chodzi o gotowanie wsadu - gęste czy przecedzone - to nie istnieje pojęcie "jak jest lepiej". Obydwa sposoby mają swoje zalety i wady.
No chyba ze masz na mysli porównanie kotła z płaszczem i bez. Tutaj odpowiedź jest prosta. W płaszczu gotujesz jak chcesz. W kotle z grzałkami musisz uważać na przypalenia.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 08:32
autor: Szlumf
lesgo58 pisze:...................
Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. % półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna..................
Leszku może opisz to dokładniej w osobnym temacie. "Półkowników" przybywa więc każde doświadczenie z użyciem kolumny półkowej będzie zapewne mile widziane.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 08:40
autor: jarzi
Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne. Chciałbym to wszystko ujednolicić i w wolnej chwili napisać taki mini poradnik dla początkujących. Niestety moja (jeszcze mała) wiedza jest z zakresu pot stilla.
Mam ambitny plan na produkcję whisky, łącznie ze starzeniem w beczkach po burbonie o pojemności powyżej 50l., ale muszę sobie wszystko poukładać w głowie, zacząć kompletowac materiał do budowy sprzętu. Zaplecze jakies mam (warsztat samochodowy, brat spawacz z dostępem do lasera + dwóch tokarzy). No chyba, że opłaca się kupić kolumnę od Zygmunta.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 08:54
autor: lesgo58
jarzi pisze:Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne.
Jedyny sposób na opanowanie tego wszystkiego jest praktyka. I jeszcze raz praktyka. Czytanie opisów bez porównania produktów ma sens tylko poglądowy. Każdy z nas szuka swojej drogi.
Tak więc dopóki nie zaczniesz pędzić to ten mętlik będzie narastał.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: poniedziałek, 8 lip 2019, 09:18
autor: lesgo58
Szlumf pisze:...może opisz to dokładniej w osobnym temacie.
Oczywiście nie omieszkam. Eksperyment stanowi większą część jednego ze starych projektów.
Trochę to jednak potrwa bo muszę porobić kilka procesów porównawczych. A ostatnio u mnie krucho z czasem.
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
: wtorek, 9 lip 2019, 14:50
autor: jarzi
Decyzję podjęte. Rozbudowa Pot Stilla i budowa kolumny półkowej w planie 2020r.
Przy pot stillu dojdzie refluks i przedłużenie. Co się zmieni jeżeli przedłuże pot stilla z 1m na 2m? Poprawia się walory smakowe czy wręcz przeciwnie? Czy takie przedłużenie wypełniać czy zostawić puste?