Pierwszy sprzęt
: piątek, 21 wrz 2018, 15:23
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i dopiero zamierzam zacząć przygodę z "psoceniem". Poczytałem trochę forum i szczerze mówiąc tylko namieszało mi to w głowie.
Ale do rzeczy; Chcę zrobić destylator, który będzie przede wszystkim tani i prosiłbym o zweryfikowanie mojego pomysłu.
1. Zamiast kega lub szybkowaru użyłbym zamykanego wiadra lub kanistra. Niby jest to ocynk, ale wiem, że po czasie może zardzewieć. Czy ślady rdzy w zbiorniku mogą wpłynąć na smak?
https://tinpack.pl/kategoria-produktu/wiadra-metalowe/
https://tinpack.pl/kategoria-produktu/k ... -metalowe/
2. Jako, że idziemy po kosztach to myślę, że deflegmator z rury (nierdzewki) [fi 38-50]. Do środka oczywiście czyściki, sprężynki czy co tam się najlepiej sprawdzi. Dodatkowo na rurę nałożyłbym drugą rurę- pcv- żeby powstał niejako płaszcz wodny. Chyba że coś na wzór zimnych palców będzie konieczne to tez mogę zrobić. Co o takim rozwiązaniu sądzicie?
Wpadłem teraz na temat o deflegmatorze miedzianym do szybkowaru. Który materiał polecacie?
3. I chłodnica, chyba nie ma sensu robić jej samemu to albo jakaś z allegro za 80zł albo takie szkło:
https://www.deptana.pl/pl/p/Destylator- ... 55cm-/2580
tylko jeszcze nie wiem czy uda mi się to połączyć żeby było szczelne i w miarę możliwości bez plastiku i gumy
4. O odstojnikach się sporo naczytałem że niepotrzebne, ale prosiłbym też o wasze opinie bo to co sobie wymyśliłem znacznie odbiega od "zwykłych" konstrukcji
Proszę nie polecajcie mi tutaj wielkich i drogich kolumn bo chcę zacząć od czegoś takiego jak wyżej napisałem, najlepiej wykonane własnoręcznie i niedużym kosztem.
I chyba jeszcze ostatnia sprawa, nie zależy mi na mocy bo i tak wszystko co zrobię będę rozcieńczał do 40-45% a zaciery - zależy co będzie lepiej wychodziło, grunwald, jabłka, ziemniaki, może zboże albo cytryny ale w tym temacie wiem jeszcze mniej niż nic XD
Ale do rzeczy; Chcę zrobić destylator, który będzie przede wszystkim tani i prosiłbym o zweryfikowanie mojego pomysłu.
1. Zamiast kega lub szybkowaru użyłbym zamykanego wiadra lub kanistra. Niby jest to ocynk, ale wiem, że po czasie może zardzewieć. Czy ślady rdzy w zbiorniku mogą wpłynąć na smak?
https://tinpack.pl/kategoria-produktu/wiadra-metalowe/
https://tinpack.pl/kategoria-produktu/k ... -metalowe/
2. Jako, że idziemy po kosztach to myślę, że deflegmator z rury (nierdzewki) [fi 38-50]. Do środka oczywiście czyściki, sprężynki czy co tam się najlepiej sprawdzi. Dodatkowo na rurę nałożyłbym drugą rurę- pcv- żeby powstał niejako płaszcz wodny. Chyba że coś na wzór zimnych palców będzie konieczne to tez mogę zrobić. Co o takim rozwiązaniu sądzicie?
Wpadłem teraz na temat o deflegmatorze miedzianym do szybkowaru. Który materiał polecacie?
3. I chłodnica, chyba nie ma sensu robić jej samemu to albo jakaś z allegro za 80zł albo takie szkło:
https://www.deptana.pl/pl/p/Destylator- ... 55cm-/2580
tylko jeszcze nie wiem czy uda mi się to połączyć żeby było szczelne i w miarę możliwości bez plastiku i gumy
4. O odstojnikach się sporo naczytałem że niepotrzebne, ale prosiłbym też o wasze opinie bo to co sobie wymyśliłem znacznie odbiega od "zwykłych" konstrukcji
Proszę nie polecajcie mi tutaj wielkich i drogich kolumn bo chcę zacząć od czegoś takiego jak wyżej napisałem, najlepiej wykonane własnoręcznie i niedużym kosztem.
I chyba jeszcze ostatnia sprawa, nie zależy mi na mocy bo i tak wszystko co zrobię będę rozcieńczał do 40-45% a zaciery - zależy co będzie lepiej wychodziło, grunwald, jabłka, ziemniaki, może zboże albo cytryny ale w tym temacie wiem jeszcze mniej niż nic XD