Strona 1 z 1

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: poniedziałek, 6 sty 2020, 14:10
autor: masterpaw2
@mikolaj1234, w przypadku małych nastawów (takich które robisz) śmiało można zapodać drożdżaki tak, jak napisał przedmówca. Jeśli jednak kiedyś tam będziesz robił nieco większe ~ 200l trzeba dostosować temperaturę startu do temperatury zewnętrznej. I tak latem (upały) startujemy nawet nieco poniżej 20°, gdyż jak sam zauważyłeś temp. nastawu początkowo dość szybko idzie w górę (ryzyko przegrzania), zimą natomiast, w słabo ogrzewanych pomieszczeniach (z reguły garaże, piwnice itp) startujemy z wyższego pułapu nawet w okolicach 30° gdyż nadmiar ciepła powstałego podczas fermentacji odbierze otoczenie.
Kluczowe jest utrzymanie nastawu przez cały okres fermentacji we w miarę możliwości stałej temperaturze (latem chłodzenie, zimą dogrzewanie).

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: poniedziałek, 6 sty 2020, 15:22
autor: mikolaj1234
Dziękuje za odpowiedź. Tak myślałem ze optymalna temp. nastawu podczas dodawania drożdży to około 25 dla wszystkich drozdzy. Mam możliwość ustawienia temp. otocznia w pomieszczeniu w którym będą stały nastawy niezależnie od pory dnia i roku. Jakie proponujecie - 20 st. czy raczej więcej ? Przy temp. dodania drozdzy 25 st. ?Nie zależy mi na prędkości a na jakości ale żeby nastaw nie przestał fermentować

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: poniedziałek, 6 sty 2020, 15:52
autor: masterpaw2
Kolego mikolaj1234, drożdżaki chyba lepiej nie mogły trafić......, stała temperatura zewnętrzna na poziomie 20°C bajka :ok:

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: poniedziałek, 6 sty 2020, 16:37
autor: mikolaj1234
Ok dziękuje za odpowiedz. Zrobię według Waszych rad. Mam nadzieje ze drożdzą typu alcotec vodka Star i black Label nie będzie za zimno ;).

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: poniedziałek, 6 sty 2020, 16:45
autor: Góral bagienny
Nie będzie za zimno :D Pamiętaj czym wolniejsza fermentacja nastaw czyściejszy :). Powodzenia :ok:

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: piątek, 1 maja 2020, 14:48
autor: Emiel Regis
mtx pisze:
Góral bagienny pisze:Ps. sprawdz kiedy kolega Emiel Regis był aktywny ;)
I mimo to, nadal jest modem, co dla mnie jest jawną kpiną. Swoją drogą do dziś zachodzę w głowę jakim w ogóle cudem nadano mu tą funkcję...
Również pozdrawiam ciepło i serdecznie ;)

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: piątek, 1 maja 2020, 14:54
autor: Góral bagienny
Powitać z powrotem :D :poklon;

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: piątek, 1 maja 2020, 16:17
autor: Doody
Witaj Emielu :)
Dużo wody upłynęło :piwo:

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: sobota, 1 sie 2020, 08:22
autor: PromiL2006
Witajcie. A czy im większe blg to nastaw będzie osiągał większą temperaturę? Pytam, Ponieważ nigdy tego nie sprawdzalem a odnoszę wrażenie ze jak damy mniej cukru lub glukozy to praca jest dużo bardziej gwaltowniejsza

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: sobota, 1 sie 2020, 15:14
autor: aakk
Jest gwałtowniejsza bo działa to na zasadzie jak byś więcej drożdży sypnął na daną ilość cukru. Im więcej drożdży tym praca mocniejsza = więcej ciepła. Bo domyślam się że porcja drożdży szła taka sama?

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: sobota, 1 sie 2020, 16:50
autor: PromiL2006
Tak dokładnie- większe blg zachowując porcje drożdży. Mam wplanach popełnić nastaw na glukozie i dlatego pytam ponieważ chodzi mi o uzyskaniu czystego urobku na nalewki, a glukoza dość gwałtownie pracuje i niechce jej przegrzać

Re: Czynniki mające negatywny wpływ na nasze zaciery/nastawy

: sobota, 1 sie 2020, 17:13
autor: rozrywek
Góral bagienny pisze:Nie będzie za zimno :D Pamiętaj czym wolniejsza fermentacja nastaw czyściejszy :). Powodzenia :ok:
Tu masz odpowiedź.
A jak wsypiesz 3 paczki grzybków, to owszem ruszą z kopyta coś przerobią pozdychają i wyjdzie badziew.