Strona 2 z 2

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 2 paź 2019, 10:22
autor: henik
Tak nadaje się jak najbardziej, jedna mała łyżeczka wystarczy.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 16:54
autor: adamus1
Robiłem zakwas dwa razy. Niestety pierwsze chleby średnio wyrastały. Strasznie mnie to blokowało przed następną próbą. Po tych dwóch razach zakwas zdychał w zapomnieniu aż wywaliłem go do kosza. Dałem sobie jednak 3 szansę. Zakupiłem na olx zakwas 3 letni. Teraz albo nigdy - tak sobie powiedziałem. I co ? Chlebek wyrósł idealnie a o smaku już nie mówię ! Coś pysznego....

Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.

Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek

Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 18:34
autor: Wojtek5
W lutym kupiłem zakwas żytni na allegro. 100g za ok 10 zł. Ponoć 9 letni, ale startuje jak głupi za każdym razem gdy wyjmę z lodówki i go dokarmię. Wypiekłem na nim dwa razy chleb - za pierwszym razem wyszedł zakalec, ale to moja wina bo poszedłem na skróty.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 19:54
autor: kwik44
Mój zakwas ma obecnie chyba 1,5 miesiąca. Już któryś z kolei bo poprzednie po jakimś czasie zdychały z głodu. Z tego co wypraktykowałem, trzeba zakwas chociaż raz na tydzień, góra 2 dokarmić. Więc nawet jak nie piekę to te 2 łyżki mąki i trochę wody dodaję. Chleb rośnie jak durny, chyba, że coś skopię po drodze...

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: czwartek, 9 kwie 2020, 13:44
autor: linux
Mój zakwas ma już z 1 rok,
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: piątek, 1 maja 2020, 22:44
autor: Robert09
Chleb żytnio-pszenny piekę od kilku lat. Dostałem zakwas o konsystencji gęstej śmietany , nie robię nowego, nie dokarmiam, trzymam w lodówce. . Piekę chleb 2 razy w tygodniu . Kiedyś nie piekłem chleba przez ponad miesiąc i zakwasowi nic się nie stało.