Strona 1 z 1

Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 28 sty 2009, 12:34
autor: Qba
Metoda wyrobu zakwasu jest prosta tak jak metoda "1410". Wiecie o czym mówię? :D

Znalazłem w necie kilka przepisów i zaraz je tu zapodam gdyż samemu nie chce mi się przepisywać tego tekstu na nowo:)

Przepis pobrany z chleb.info.pl
Autor zaleca po wyhodowaniu dodanie drożdży do ciasta chlebowego w ilości ok. 20g na bochenek (do pierwszego chleba zrobionego tą metoda dałam tylko ½ łyżeczki drożdży instant, do następnego już tylko ¼ łyżeczki, ale myślę, że się uda również bez drożdży).

Zakwas żytni


I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 2000

Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 2000
Do etapu I dodać następujące składniki:

Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 2000

Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (450g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 800. 50g zostawiłam sobie do dalszej hodowli, a z 400g zrobiłam chleb mieszany pszenno-żytni (50%:50%) wg receptury podanej w artykule. Receptura i gotowy chleb do obejrzenia tutaj
źródło: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=106

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 19 sty 2014, 19:10
autor: ramzol
Panowie ogarnąłem sobie w/w. zakwas, niestety nie dam rady dzisiaj zabrać się za chlebek i musiałbym go 3 dni przechować.
Pytanie;
Dokarmić i do lodówki czy postępować tak jak do tej pory? pilne!!!

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 19 sty 2014, 22:30
autor: radius
Dokarm i do lodówki. Możesz tak przechować do ok. tygodnia. Do dłuższego przechowywania polecam suszenie zakwasu.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 19 sty 2014, 22:51
autor: daath1
Robiłem pierwszy zakwas z mąki żytniej, nieco inaczej.Mąki tyle samo co wody, np. 1kg mąki + 1l wody i po 3 dniach dokarmiłem 1kg mąki + 1l wody.Na 5 dzień można robić zaczyn śmiało, będzie dobrze, oczywiście im zakwas trzymam dłużej, tym lepiej i szybciej rośnie ciasto na chleb.Na początku było to długo, bo około 4-5h, teraz około 2h wystarczy.Oczywiście, jak jest temperatura powyżej 20*C, im cieplej tym szybciej urośnie.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: poniedziałek, 20 sty 2014, 16:33
autor: jajek12
Witam. Ja poszedłem na łatwiznę i...... dostałem zakwas od znajomego :) . Najdłużej "bezrobotny" był dwa tygodnie. Przetrzymywany w lodówce nie miał problemu ze startem (po tych 2 tygodniach). Właśnie wczoraj upiekłem 2 chlebki. Własny chleb, własna psota jeszcze tylko własne wędliny, ale mieszkanie w bloku, żadnej działki... no nic, w planach tak zwany szynkowar.
Pozdro. jajek12

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: poniedziałek, 27 sty 2014, 21:08
autor: jajek12
Witam. Oto mój wypiek.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 20 wrz 2015, 12:17
autor: kugiel
Radius, jak to suszyć zakwas? Mógłbyś mi trochę przybliżyć temat?

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 20 wrz 2015, 13:19
autor: lesgo58
"...Czy możemy zakwas przechowywać inaczej niż w lodówce?
Tak, jedną ze skutecznych metod jest wysuszenie zakwasu. na papierze do pieczenia należy
rozsmarować jeszcze aktywny zakwas, cienką warstwę. Taki zakwas zostawiamy do całkowitego
wyschnięcia w temperaturze 25–30ºC. Gdy zakwas wyschnie możemy go przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku przez nieograniczoną ilość czasu. Taki zakwas łatwo jest też
transportować. By go reaktywować, wystarczy dodać małą ilość wody i rozmieszać go na papkę..."
http://foodmag.pl/blog/zakwas-do-chleba ... nie-zabic/

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 20 wrz 2015, 18:42
autor: radius
No i lesgo58, odpowiedział ci za mnie :) :ok:

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 20 wrz 2015, 18:46
autor: lesgo58
Szklanka whisky się należy... :evil:

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 20 wrz 2015, 18:56
autor: radius
Masz u mnie jak w banku :mrgreen:

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: wtorek, 29 wrz 2015, 12:08
autor: kugiel
Dzięki za pomoc, wypróbuję ten patent :)

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 21 sie 2019, 23:53
autor: psotnikpiotr
Witam. Ogrzeję trochę temat.
Przepis na zakwas godny polecenia. Super sprawa. ;)

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 4 wrz 2019, 14:02
autor: Harcownik
Dobry,

Ma ktoś jakieś doświadczenie w kiśnięciu zakwasu? Mieliłem żyto, po 3-4 dnia skisł i tak dwa razy, potem próbowałem z mąka - taki sam efekt, faktycznie lato było ciepłe, ale to chyba nie wina temperatury? Kamionkę w której robiłem, zawsze wyparzyłem.

Pozdr
H.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: czwartek, 5 wrz 2019, 17:30
autor: kwik44
Co znaczy skisł? Ma być kwaśny. Ale ma pachnieć kwaśnym chlebkiem a nie rzygowinami. Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: czwartek, 5 wrz 2019, 19:36
autor: radius
Zakwas może też "pachnieć" octem lub acetonem i jest to normalne zjawisko.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: piątek, 6 wrz 2019, 08:47
autor: Harcownik
kwik44 pisze:Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.
Źle się wyraziłem - tak mam na myśli pleśń, a po kilku dnia jest tragedia z zapachem (naczynie kamionkowe i tekturka na wierzchu)0000. Robię chleby na zakwasie od 4-5 lat, ale odkąd przeprowadziłem do własnego domu, inaczej mi się zaczął zakwas zachowywać - już zacząłem myśleć o egzorcyście.

Czyli zdjąć pleśń, która robi mi się koło 4tego dnia i do lodówki? Czy to już za późno? Kiedyś stawiałem koło kaloryfera kamionkę i było wszystko okey, brałem zakwas na chleb, dodawałem mąki i tak co kilka dni miałem chleb... Teraz nie mam kaloryferów tylko podłogówkę, może na słońcu nie powinien stać?

pozdrawiam
H.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: piątek, 6 wrz 2019, 09:37
autor: radius
Jeśli na zakwasie pojawiła się pleśń, to nadaje się tylko do kibelka :( Zrób nowy zakwas i zrób go w szklanym naczyniu lub metalowej misce. W porach kamionki może zalegać uśpione "życie" :odlot:
Nie trzymaj na słońcu. Nawet w temperaturze pokojowej zakwas zacznie pracować, tylko będzie się rozpędzał trochę wolniej.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: wtorek, 1 paź 2019, 14:30
autor: Robert09
Ja zakwas trzymam w lodówce od kilku lat i nigdy nie było problemów z nim

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 2 paź 2019, 07:46
autor: zaradek
Myślicie, że ten sam zakwas nadaje się na żurek?

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: środa, 2 paź 2019, 11:22
autor: henik
Tak nadaje się jak najbardziej, jedna mała łyżeczka wystarczy.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 17:54
autor: adamus1
Robiłem zakwas dwa razy. Niestety pierwsze chleby średnio wyrastały. Strasznie mnie to blokowało przed następną próbą. Po tych dwóch razach zakwas zdychał w zapomnieniu aż wywaliłem go do kosza. Dałem sobie jednak 3 szansę. Zakupiłem na olx zakwas 3 letni. Teraz albo nigdy - tak sobie powiedziałem. I co ? Chlebek wyrósł idealnie a o smaku już nie mówię ! Coś pysznego....

Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.

Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek

Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 19:34
autor: Wojtek5
W lutym kupiłem zakwas żytni na allegro. 100g za ok 10 zł. Ponoć 9 letni, ale startuje jak głupi za każdym razem gdy wyjmę z lodówki i go dokarmię. Wypiekłem na nim dwa razy chleb - za pierwszym razem wyszedł zakalec, ale to moja wina bo poszedłem na skróty.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: niedziela, 29 mar 2020, 20:54
autor: kwik44
Mój zakwas ma obecnie chyba 1,5 miesiąca. Już któryś z kolei bo poprzednie po jakimś czasie zdychały z głodu. Z tego co wypraktykowałem, trzeba zakwas chociaż raz na tydzień, góra 2 dokarmić. Więc nawet jak nie piekę to te 2 łyżki mąki i trochę wody dodaję. Chleb rośnie jak durny, chyba, że coś skopię po drodze...

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: czwartek, 9 kwie 2020, 14:44
autor: linux
Mój zakwas ma już z 1 rok,
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.

Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

: piątek, 1 maja 2020, 23:44
autor: Robert09
Chleb żytnio-pszenny piekę od kilku lat. Dostałem zakwas o konsystencji gęstej śmietany , nie robię nowego, nie dokarmiam, trzymam w lodówce. . Piekę chleb 2 razy w tygodniu . Kiedyś nie piekłem chleba przez ponad miesiąc i zakwasowi nic się nie stało.