Strona 1 z 1

Chrupiąca skórka na chlebie

: sobota, 25 cze 2011, 15:12
autor: waz_2000
Jak upiekę chleb pszenno żytni na zakwasie to skórka jest chrupiąca tylko kilka godzin od ostygnięcia. Macie jakiś sposób by to było dłużej. Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.

Re: Chrupiąca skórka

: sobota, 25 cze 2011, 15:31
autor: JanOkowita
Pozwalam sobie w imieniu mojej Marysi Okowity odpowiedzieć (żonka pracuje w piekarni):

" Chrupiąca kostka (czyli kostkowanie skórki) utrzymuje się maksymalnie przez 10 godzin i to przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania (głównie wilgotność). Nie ma to sposobu. "

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Chrupiąca skórka

: sobota, 25 cze 2011, 15:38
autor: waz_2000
Kurcze ale czasem chrupkość skórki w sklepowym utrzymuje się nawet 24h. No ale w pszennym może stąd różnica.

Re: Chrupiąca skórka

: sobota, 25 cze 2011, 16:52
autor: Calyx
waz_2000 pisze:...Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
Ja po wyjęciu z piekarnika, przy pomocy pędzla
wielokrotnie smaruję wierzch chleba wodą lub mlekiem.
Stopera nie włączałem ale skórka po takim myku chrupie dość długo :)

Pozdrawiam Calyx

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: poniedziałek, 4 lip 2011, 18:43
autor: Bawoof
Witam. Chleb można z wierzchu posmarować masłem przed pieczeniem

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 24 lip 2011, 00:15
autor: beatahelena
Pamiętam jak moja babcia piekła chleb, to zawsze po wyjęciu z pieca smarowała wodą wszystkie bochenki. Też tak robię, myślę że babcine sposoby jak zwykle są najlepsze.

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 24 lip 2011, 20:57
autor: artaks
A ja tam nie lubie takiej 'ostrej' skórki jak już robię kanapki, chrupiąca to piętka tylko zaraz po upieczeniu, z masłem ; ) I właśnie żeby zmiękła to przykrywam do stygnięcia ściereczką, może jakby odparowywać jakos intensywniej, np w uchylonym piekarniku, to skórka nie nabrałaby wilgoci za szybko.

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 24 lip 2011, 21:27
autor: szwistaq
U mnie zawsze po wyjęciu chleba z pieca, stawia się go pod kątem, skórką do ściany lub opiera się pod kątem bochenki o siebie również skórką do wewnątrz. Skórka jest chrupiąca, ale nie jest twarda i nie jadalna po wystygnięciu.

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 29 lip 2012, 17:51
autor: wiking
Wiem, to jest temat z przed roku, ale ja przed włożeniem chleba do pieca nacinam go żyletką i po paru minutach smaruję delikatnie pędzelkiem zamoczonym w rozbełtanym białku, sposób stary i sprawdzony.

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 29 lip 2012, 19:41
autor: lesgo58
Jest bardzo prosty sprawdzony i stary sposób na chrupiącą skórkę.
Wraz z chlebem wkłada się do piekarnika naczynie z wodą.Gdy nie ma się wprawy ile tej wody musi być.To po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie z pozostałą nie odparowaną wodą.Jednak gdy nabierze się wprawy - to można wyczuć ile musi być wody aby wystarczyło na kilkanaście minut parowania.W ten sposób nie musimy już więcej ingerować w proces pieczenia.
Aha - ważne ale nie konieczne.Chlebuś zyskuje na walorach gdy pieczemy go na kamieniu
http://www.pizzastone.pl/pizzastone_opis.html ,
bądż w naczyniu glinianym tzw.Garnku Rzymskim
http://www.garnek-rzymski.pl/

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 29 lip 2012, 19:59
autor: radius
Ja, w trakcie pieczenia dwukrotnie, mocno spryskuję za pomocą rozpylacza do kwiatków wierzch moich chlebków i też uzyskuję tą chrupiącą skórkę :lol:

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: niedziela, 18 sty 2015, 19:20
autor: Atrax
Po wyjęciu chleba z pieca pomalować go lekko wodą z cukrem.

Re: Chrupiąca skórka na chlebie

: czwartek, 26 mar 2015, 11:29
autor: Matka Teresa
Jeżeli macie garnek żeliwny to tutaj macie przepis na chleb z taką chrupiącą skórką jakiej jeszcze nie jedliście :)
http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html