Strona 1 z 1

Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: wtorek, 5 kwie 2022, 13:25
autor: boxer1981228
Witam forumowiczów,

Dzisiejszy chlebek pszenny na zakwasie żytnim :)

Skład mąka pszenna typ 750 - 575gr
Woda 70% masy mąki - 430gr
sól - 15gr
aktywny zakwas żytni - 230gr

Proces zaczynam o 18 dnia poprzedniego, w którym będę piekł chleb. Piekę tylko jak mam wolne :). Wyciągam zakwas z lodówki, pakuje do miski, dosypuje 100gr mąki żytniej 2000 i 100ml wody o temp 28-30 stopni, powierzchnię zakwasu posypuje mąka. Zostawiam na 6h. Po 6h kolejna porcja maki i wody jak poprzednio i znowu zasypuje. Z samego rana pierwsze co robię powtarzam czynność z tym że zmieniam mąkę na typ 720 i znowu 6h. Zakwas jest już dość mocno rozkręcony :) Po tych 6h przebijam zakwas ostatni raz, jak poprzednio żytnia 720 i woda i zasypuję. Zakwas jest już dobrze wyrośnięty po 3h i gotowy do dodania.

Mąkę na chleb wymieszaną z woda i solą i odstawiona na 1h, potem dodaję zakwas żytni i mieszamy ciasto w misce i zostawiamy na 30 min. Po 30 min przerabiamy ciasto i do koszyczka na wyrastanie. Można przerobić go 2 razy. Ciasto wyrasta około 3-4h w zależności od temp.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, pakujemy chleb w piekarnik i na dół piekarnika wstawiamy pojemnik z wrzątkiem żeby dostarczyć pary. Po 10 min zmniejszamy grzanie na 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 stopni.

PS. Chlebek ze zdjęcia jest testowym, wczoraj padłem jak kawka i nie chciało mnie się go już piec i wstawiłem ciasto w koszyku do lodówki na noc. Wyrastanie dokończyłem dzisiaj z rana. I troszkę był za długo przetrzymany w koszyczku ale jest tez ok. Normalnie by był z deka wyższy.

Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: wtorek, 5 kwie 2022, 13:31
autor: rozrywek
Zostałeś zakwalikowany do konkursu..
Pozytywnie zakręconych.

Już na dzień dobry otrzymujesz legitymację z nr 0001.

Box. Szacun, w twoją stronę leci.

Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: wtorek, 5 kwie 2022, 18:09
autor: Doody
Wszystko to wygląda super. Muszę kiedyś sam spróbować.

Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: wtorek, 5 kwie 2022, 18:42
autor: boxer1981228
@Doody to prostsze niż się wydaje. Z tym że większość specjalistów nie mówi wszystkiego do końca ;) Każdy sobie zostawia jakiś tam sekrecik. Ja zanim doszedłem do wprawy, musze się przyznać :) kilka bochenków spaliłem. żeby piekarnik wyczaić, żeby sobie proporcje dograć ale to ja, uparciuch. Do póki nie wyjdzie zadowalająco dla mnie będzie kombinowane :)

Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: wtorek, 5 kwie 2022, 22:33
autor: HeniekStarr
Skoro już masz piekarnik rozgrzany do 250, to wrzuć garść kostek lodu, zamiast wstawiać pojemnik z wrzątkiem. Efekt ten sam, a trudniej się oparzyć ;)

Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

: czwartek, 21 lip 2022, 14:04
autor: boxer1981228
Tym razem orkiszowy 100%, hydracja 73%, mąka orkiszowa 500gr, sól 10gr, melasa duża łyżka, 4gr drożdży instant. 3x laminowanie, wyrastanie w koszyczku i pieczenie w naczyniu żaroodpornym :) Tadam