Strona 1 z 1

Chleb domowy i garnek rzymski

: niedziela, 19 cze 2016, 21:54
autor: robert4you
Wypróbowany przepis na chleb codzienny z garnka rzymskiego.

Potrzeby:
- garnek rzymski
- maszyna do chleba - jako mieszalnik
- piekarnik
- zakwas z 8-śmiu łyżek stołowych mąki żytniej
- mąka pszenna 400 g
- mąka żytnia 200g
- 2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki drożdży piekarniczych suszonych

Wszystkie produkty umieszczamy w maszynie do wypieku chleba i włączamy program " ciasto bez pieczenia".
Garnek rzymski obydwie części zalewamy wodą.
Gdy ciasto wyrośnie - ok 1,5 h - wylewamy a garnka wodę dolną część smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub płatkami owsianymi. Przekładamy chleb z maszyny do garnka i przykrywamy.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Czekamy 15 min i włączamy piekarnik 215 stC , pieczemy 70 min. Po pieczeniu wyjmujemy bez zwłoki z garnka.



Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Re: Chleb domowy i garnek rzymski

: środa, 22 cze 2016, 21:15
autor: robert4you
I wyniki powyższych operacji
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Re: Chleb domowy i garnek rzymski

: niedziela, 9 lip 2017, 08:36
autor: matahari
Do jakiej wielkości garnka jest to przepis? ew jakiej wielkości gar w L byś polecał kupić, bo myślę o zakupie jakiegoś uniwersalnego rozmiaru

Re: Chleb domowy i garnek rzymski

: poniedziałek, 10 lip 2017, 20:42
autor: robert4you
Coś ok 4 litry.