Chleb domowy i garnek rzymski
: niedziela, 19 cze 2016, 21:54
Wypróbowany przepis na chleb codzienny z garnka rzymskiego.
Potrzeby:
- garnek rzymski
- maszyna do chleba - jako mieszalnik
- piekarnik
- zakwas z 8-śmiu łyżek stołowych mąki żytniej
- mąka pszenna 400 g
- mąka żytnia 200g
- 2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki drożdży piekarniczych suszonych
Wszystkie produkty umieszczamy w maszynie do wypieku chleba i włączamy program " ciasto bez pieczenia".
Garnek rzymski obydwie części zalewamy wodą.
Gdy ciasto wyrośnie - ok 1,5 h - wylewamy a garnka wodę dolną część smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub płatkami owsianymi. Przekładamy chleb z maszyny do garnka i przykrywamy.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Czekamy 15 min i włączamy piekarnik 215 stC , pieczemy 70 min. Po pieczeniu wyjmujemy bez zwłoki z garnka.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Potrzeby:
- garnek rzymski
- maszyna do chleba - jako mieszalnik
- piekarnik
- zakwas z 8-śmiu łyżek stołowych mąki żytniej
- mąka pszenna 400 g
- mąka żytnia 200g
- 2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki drożdży piekarniczych suszonych
Wszystkie produkty umieszczamy w maszynie do wypieku chleba i włączamy program " ciasto bez pieczenia".
Garnek rzymski obydwie części zalewamy wodą.
Gdy ciasto wyrośnie - ok 1,5 h - wylewamy a garnka wodę dolną część smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub płatkami owsianymi. Przekładamy chleb z maszyny do garnka i przykrywamy.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Czekamy 15 min i włączamy piekarnik 215 stC , pieczemy 70 min. Po pieczeniu wyjmujemy bez zwłoki z garnka.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk