Strona 1 z 1

Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 13:34
autor: ramzol
Wpadłem wczoraj w Tesco na resztki wyprzedaży jakiejś dziwnej i kupiłem dwie foremki do wypieku chleba. Wcześniej wypiekałem jeden chlebek i zjadałem go w tygodniu. W weekend robiłem następny itd. Wczoraj upiekłem 3 sztuki i pewnie dzisiaj się rozejdą ;) Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)
Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam ;)

Re: Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 13:44
autor: eldier
Tata mi coś kiedyś wspominał, że dawniej jak chleb się piekło raz na 2-3 tygodnie, to żeby pozostał świeży zawijało się go w wilgotną pieluchę. Tylko że wtedy to były "chleby" nie to co teraz. Średnica większa niż 50cm. Nie wiem jak prawdziwe są to informacje, bo znam je tylko z opowieści.

Pozdrawiam

Re: Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 14:52
autor: Kamal
Do zamrażarki, go wsadź. :-)

Re: Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 15:38
autor: bbaarrtt
Wilgotny materiał pomaga, chleb który normalnie na 2gi dzień robił się czerstwy spokojnie wytrzymywał kilka dni. Nie wiem natomiast czy na czas dłuższy niż tydzień też pomoże. Spróbować nie zaszkodzi. ;)

Re: Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 17:56
autor: jajek12
Cześć. Ja mrożę. Piekę zawsze 2, pół się rozchodzi na ciepło :) , a dwie połówki do zamrażalnika. Na dzień dzisiejszy chyba nie ma lepszego sposobu (przynajmniej w bloku). Próbowałem trzymać w wilgotnej ściereczce, ale.... to nie to., lepiej zamrozić.
Pozdrawiam. jajek12

Re: Przechowywanie własnego chleba

: wtorek, 2 gru 2014, 20:14
autor: radius
Ja, już od kilkunastu lat piekę chleb wyłącznie na zakwasie i zawsze mrożę nadmiarowe bochenki. Oczywiście po wystygnięciu. Odmrożony chlebem jest świeży, a po podgrzaniu w piekarniku smakuje jakby co dopiero był upieczony (no, prawie ;) )

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 16:22
autor: ramzol
Tak jak myślałem, własny miodek plus chlebek na zakwasie, dobre trunki i po dwóch chlebkach śladu nie ma :ok:
Następne będę mroził.
Dzięki bardzo za zainteresowanie :klaszcze:

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 16:56
autor: Pretender
A smalczyk? ;)

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 19:03
autor: Szlumf
A na smalczyk chrupiący ogóras kiszony :D .

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 19:08
autor: Kamal
I zagrycha gotowa :mrgreen:

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 20:44
autor: ramzol
Ta, ja by był smalczyk i ogórasy to zeżarli by trzeci ;)

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 21:01
autor: Pretender
I kielonek śliweczki, ehhhh....
Zagoniłbym kochaną żonkę do zrobienia smalczyku, ale zaraz poród więc serca nie mam :D

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 21:28
autor: drgranatt
ramzol pisze:Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam ;)
Ponieważ piekę małe bochenki zawsze mrożę chleb. Codziennie albo co drugi dzień wyjmuję i zawsze mam świeży. Co prawda nie jest już to ale zawsze. :ok:

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 22:22
autor: klodek4
I impreza :D
Ja też robię co jakiś czas trzy bochenki i dwa mrożę....

Re: Przechowywanie własnego chleba

: środa, 3 gru 2014, 23:54
autor: ramzol
@Pretender Mi teściowa ogarnia, palce lizać. Za nalewki :mrgreen:

drgranatt Gdzieś pytałem o te Twoje foremki. Bardzo ciekawe. Możesz podać wymiar??
Albo jeszcze lepiej wskazać sklep :D

Re: Przechowywanie własnego chleba

: czwartek, 4 gru 2014, 07:48
autor: drgranatt
Moje foremki mają wymiar 150x100x70mm.
Trudno kupić w takim wymiarze ale zawsze można próbować. Ja kupiłem u siebie w hurtowni AGD i też musiałem czekać na nie kilkanaście dni. Płaciłem bodajże po 3 zł/szt.
@ramzol, poszukaj w necie, kiedyś widziałem takie lub bardzo podobne.

Re: Przechowywanie własnego chleba

: poniedziałek, 29 gru 2014, 07:47
autor: Matka Teresa
Dobrym pomysłem na przechowywanie chleba są lniane worki, bez problemu do kupienia w necie. Używam od jakiegoś czasu i póki co nic lepszego nie znalazłem.