Strona 2 z 2

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 26 lis 2015, 10:21
autor: Pickaroon
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu! :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:03
autor: zielik93
Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:17
autor: radius
Chleb 100% żytni zawsze będzie "ciężki" i lekko klejący. I do tego, tak jak piszesz, przy wyrastaniu bez foremki będzie się "rozpływał".
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:19
autor: zielik93
Mój jest zbyt młody, może podzielił by się ktoś zakwasem jakimś starszym ? Zapłącił bym za przesyłkę, chleby piekę już długo, dłużej niż gotuję, pszenne zawsze mi wychodzą ale żytni ....

Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 02:41
autor: robert4you
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 08:18
autor: drgranatt
zielik93 pisze:Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 16:11
autor: zielik93
mój zakwas ma 1,5miesiąca

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 18 wrz 2016, 21:00
autor: robert4you
Domniemam że ma już kilkanaście " przebiegów" . Jeśli tak to nie jest za młody.