Strona 1 z 2

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:50
autor: drgranatt
No widzisz, już idziesz teraz dobrym tropem. Przyciśnij sąsiada a może puści farbę ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:50
autor: olo 69
Tak zrobię :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 08:09
autor: radius
michal278 pisze:Radius, zaczyn czy zakwas to to samo. Zależy chyba od regionu.
No właśnie, że nie. Zakwas to ta pierwsza porcja ciasta "wychodowana" przez nas po raz pierwszy lub odebrana z zaczynu przygotowanego do wyrabiania chleba. Moja teściowa nazywała taką porcję przechowywaną do kolejnego wypieku chleba, naciastkiem. Taki zakwas przechowujemy w lodówce (można również ususzyć lub zamrozić) i czeka sobie spokojnie aż go łaskawie ogrzejemy i dokarmimy przy kolejnej produkcji własnego chlebka. Najlepiej opisane jest to tutaj http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/08 ... jny-chleb/
@olo 69, a może ciasto robisz za rzadkie :?: A może temperatura w piekarniku ci "ucieka" :?: No, bo nie widzę innej przyczyny jeżeli do tej pory chlebek ci się udawał :bezradny: Aaa, jest jeszcze możliwość, że zmieniłeś gatunek mąki. Czasem może trafić się jakaś felerna partia, ale to mało prawdopodobne :hmm:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 09:43
autor: drgranatt
@ olo 69, ja ostatnio robiłem z mąki żytniej razowej typ bodajże 1800. Chlebek wyszedł i jest dobrze wypieczony ale nie chciał wyrosnąć tak jak należy. Jedno jest pewne, z mąki żytniej nie jest łatwo. Tylko babcia na wsi w piecu chlebowym z mąki żytniej piekła jak należy ale trzeba też oddać, że i mąka była zdecydowanie inna.
Nie wiem w czym jest rzecz ale od kiedy mąki kupuję w małym młynie chlebek wychodzi lepszy i smaczniejszy.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 10:48
autor: olo 69
@radius
Ciasto za rzadkie na pewno nie jest. Raczej jest gęste. Skoro wczoraj żona w tym samym piekarniku upiekła piękny biszkopt, to wina piekarnika też raczej nie. Mąkę najpierw miałem z rynku, a trzy dni temu przywiozłem z młyna. Nic to nie dało.
Spróbuję jutro bez zaczynu czy jak się to zwie. ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 11:29
autor: radius
No, to pozostają już tylko krasnoludki srające do mąki :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 13 paź 2014, 21:58
autor: olo 69
Dzisiaj odbyła się próba bez zakwasu i nic to nie dało. Chleb jest nadal praktycznie wcale nie upieczony w środku. Jedynie co, to skórka dookoła pięknie upieczona. Póki co wyczerpałem już chyba wszystkie możliwości.
To wygląda tak, jakby chleb się piekł na zewnątrz a w środku tylko gotował. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zarobić jeszcze raz chlebki i spróbować upiec u sąsiada. ;)
A jeszcze lepszym pomysłem będzie zrobienie z mąki żytniej wódeczki a kupowanie chleba w sklepie, bo już od pieczenia chlebka mam :odlot:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 09:24
autor: michal278
Piekarnik może szaleje, albo mąka, albo.. Masz dzikusy w domu. Gdzieś kiedyś czytałem o takich problemach. Pomógł ponoć siarczan miedzi.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 15:16
autor: olo 69
Mam siarczan miedzi, tylko co mam z nim zrobić?

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 20:23
autor: wawaldek11
Przed przygotowaniem chleba/ nastawu rozpyla się roztwór w pomieszczeniu.
Podobno eliminuje dzikie drożdże z powietrza.
Próbowałem - było dobrze, teraz nie pryskam i też jest o.k.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 20:54
autor: drgranatt
wawaldek11 pisze:Przed przygotowaniem chleba/ nastawu rozpyla się roztwór w pomieszczeniu.
Podobno eliminuje dzikie drożdże z powietrza.
Moja babcia nigdy nic niczego nie rozpylała i zawsze było dobrze więc to chyba nie ten powód czy przyczyna.
Jak ma wyjść to wyjdzie i żadne tam rozpylanie chemikaliów nie pomoże. Właśnie w tej chwili wyjąłem chlebek z piekarnika zrobiony na zakwasie. Wyszedł super.
olo 69, nie pieczesz od dzisiaj więc musi być jakaś przyczyna. Może temperatura, może konsystencja :bezradny:
DSCF9398.JPG
DSCF9400.JPG

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 21:46
autor: olo 69
To prawda, nie piekę od dzisiaj. Piekę od roku. A teraz sobie dałem trochę czasu na odpoczynek od chlebka, bo mam dość :bardzo_zly:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 23:20
autor: michal278
Należy pamiętać o tym że kiedyś były inne warunki w domostwach. A u mnie w domu na początku było ok, ale potem się zepsuł. Po zastosowaniu piro w domu chlebem wychodzi extra.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 21 paź 2014, 23:29
autor: ramzol
Mi poszło dużo lepiej jak ostatnio. Ale jeszcze nie to w środku. Włączyłem termoobieg dół, wcześniej piekłem na góra/dół bez termo obiegu. A i dodałem drożdży bo zakwas się podnieść nie chciał. Przedłużyłem też czas w piekarniku o III etap 150'C 20min Mąka żytnia Razowa 2000 i 750
1.jpg
edit: Drgranatt Jakie duże masz foremki w cm nie kilogramach :D

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 2 lis 2014, 18:55
autor: olo 69
Mi w końcu się udało. Co prawda nie sam żytni, ale upiekłem żytnio-pszenny. Wyrósł pięknie i w końcu pięknie w środku jest upieczony. :)
Tfu, tfu na psa urok, może w końcu zła passa przełamana ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 3 lis 2014, 22:37
autor: ramzol
7.jpg
6.jpg
Olo 69 Co zmieniłeś, że się w końcu udało. Ja muszę mieć "ciężki" chlebek, taki lubię :ok:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 3 lis 2014, 22:57
autor: olo 69
w sumie zmieniłem tylko jedną rzecz. Zamiast samej mąki żytniej użyłem połowę pszennej.
Ale sukcesywnie będę zmniejszał ilość maki pszennej, bo ja chcę mieć chleb jak najbardziej żytni.
Ale ważne, że się w końcu coś dobrze upiekło. :lol:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 4 lis 2014, 00:38
autor: klodek4
No to gratulacje, bo już uwierzyłem w te srające krasnoludki. :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 29 gru 2014, 07:58
autor: Matka Teresa
olo 69 pisze:A ja z chlebem żytnim mam ostatnio kłopoty. Chlebek pięknie rośnie i się pięknie wypieka na zewnątrz, a w środku jest totalny zakalec.
Chlebek taki z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego piekę od roku i w ostatnich trzech wypiekach taki zonk mi się zdarzył.Wcześniej wszystko było ok. Myślałem, że to może wina piekarnika ale skoro na zewnątrz chlebek ładnie wypieczony, to chyba nie? Czy to może być wina mąki? Bo z tej ostatniej partii mąki, którą kupiłem mam takiego zonka.
Chlebek piekę na termoobiegu i temp. 180C jedną godzinę i trzy minuty.
Ja nie zalecam termoobiegu. Spróbuj może podnieść temperaturę do 200-210 stopni (grzałki góra-dół) i skróć czas do 45-50 minut. Jeżeli używasz samej mąki żytniej (bez dodatku pszennej) to 50 minut powinno być dobrze.
ramzol pisze:Ja robię z mieszanki zbóż różnych i w różnych proporcjach. Szukam i się uczę. Też zdarzyło mi się ostatnio, że chlebek był "mokry". Wyrabiam ciasto rękoma i robię tylko na zakwasie. Piekę 25min 200-220 potem 40min 150-180 bez termoobiegu. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Chyba za krótko chlebek przebywa w piekarniku. Wydaje mi się, że trafiliśmy fachowca w tej dziedzinie. Bardzo się z tego powodu cieszę.
Myślę że w Piątek się zabiorę za chlebuś tak się nakręciłem.
Żytnie często wychodzą w środku lekko wilgotne, taka już ich specyfika. Ale 150-180 stopni to zdecydowanie za niska temperatura.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 18 sty 2015, 09:47
autor: Atrax
Jeśli chleb jest w środku surowy a na zewnątrz upieczony to pewnie zacząłeś piec chleb nie wyrośnięty, piekłeś w za wysokiej temperaturze za krótko. Nie wiem z jakiej był mąki, ale jeśli był z samej żytniej to on gorzej wyrasta, jest trudniejszy do zrobienia. Zrób chleb z maki pszennej i żytniej 50/50%, nie rób zbyt dużego, najlepiej taki w foremce, do 1 kg. wagi. Najpierw termoobieg, a potem dolne grzałki. Reguluj temperaturę tak aby nie przypalić góry. Pieczenie 35-45 minut. Fajnie jest posypać chleb słonecznikiem albo makiem. Powodzenia.

Przed pieczeniem wypróbuj drożdże czy mają moc.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 26 lis 2015, 10:21
autor: Pickaroon
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu! :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:03
autor: zielik93
Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:17
autor: radius
Chleb 100% żytni zawsze będzie "ciężki" i lekko klejący. I do tego, tak jak piszesz, przy wyrastaniu bez foremki będzie się "rozpływał".
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:19
autor: zielik93
Mój jest zbyt młody, może podzielił by się ktoś zakwasem jakimś starszym ? Zapłącił bym za przesyłkę, chleby piekę już długo, dłużej niż gotuję, pszenne zawsze mi wychodzą ale żytni ....

Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 02:41
autor: robert4you
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 08:18
autor: drgranatt
zielik93 pisze:Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 16:11
autor: zielik93
mój zakwas ma 1,5miesiąca

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 18 wrz 2016, 21:00
autor: robert4you
Domniemam że ma już kilkanaście " przebiegów" . Jeśli tak to nie jest za młody.