Strona 1 z 1

Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

: niedziela, 10 sie 2014, 12:46
autor: emek8585
Witam miłośników domowego chleba.

Mam do Was pytanie, ponieważ od jakiegoś czasu "choruję" na porządny domowy młyn, ale niestety ceny takiego cuda są niebagatelne, pomyślałem że warto zapytać Was czy chcielibyście regularnie kupować mąkę (w cenach nieprzekraczających ceny sklepowe).
Posiadam dostęp do zbóż ekologicznych (żyto i pszenica).

Mieszkam w centrum Polski (okolice Bełchatowa/Radomska).

Będę wdzięczny za Wasze opinie czy moja propozycja ma rację powodzenia.


Pozdrawiam!
Emek8585

Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

: poniedziałek, 11 sie 2014, 09:49
autor: olo 69
Raczej nie wróżę Ci sukcesu w sprzedaży mąki na tym forum.

Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

: poniedziałek, 11 sie 2014, 14:28
autor: gr000by
Śruta prędzej by się rozeszła niż mąka, łatwiej filtrować.

Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

: poniedziałek, 11 sie 2014, 20:26
autor: Trener
Gdybyś miał jeszcze dostęp do jęczmienia i kukurydzy, to być może miałbyś zbyt u miłośników whisky oraz burbona. Sam bym brał gdyby nie to, że mieszkam w innym regionie Polski.

Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

: poniedziałek, 11 sie 2014, 21:29
autor: emek8585
A no właśnie - tutaj wchodzi w grę kwestia odległości. Co z tego, że cena mąki byłaby na poziomie sklepowym, jeśli do tego dochodzi przesyłka.
Tymczasem robię rozeznanie po bliskich znajomych, ale z tego co widzę, to raczej mąka tortowa miałaby powodzenie...

No nic, trzeba sobie zrobić skarbonkę i po prostu zbierać na ten luksus i wyłączyć myślenie, że inwestycja może się zwrócić.

@Trener: dobra myśl z kukurydzą i jęczmieniem. Długo nawet zbierałem się do zrobienia whisky :)


Jeszcze raz dzięki za spostrzeżenia :) Życzę samych udanych wypieków!