@vrtyuf242 znaczy ten bimber musiał być jakiś kiepski.
Mój kolega jeszcze trzy lata temu twierdził, że bimbru nie tyka bo kiedyś pił i się pochorował... potem spróbował dobrego i... i teraz ma w garażu Abrateka.
Re: Kac i bimber
: piątek, 8 lut 2019, 14:49
autor: damian.bartosiewicz
Ja zrobiłem na mikro pot stillu miedzianym. Keg z grzałka. I przedzilem tylko raz.. tempo było dosyć spore jak na mój gust.. po spróbowaniu po miesiącu bolała strasznie głowa na drugi dzień. Destylacja była robiona z wina z winogron które stało Ok 6msc w balonie. Przepuściłem jeszcze raz zobaczymy teraz ... poniżej link jak leciało.. przedgon i pogon oczywiście oddzielałem.. odciąłem przy 40%.
Wypełnienie mam sprężynki.. nie mam regulacji grzałki - powiedzieli mi ze w tym przypadku nie ma potrzeby..
Re: Kac i bimber
: piątek, 8 lut 2019, 19:12
autor: Ryba64
Przy takim tempie odbioru nie ma opcji podziału na frakcje. Tak więc przedgon masz rozcieńczony w całym odebranym destylacie, a to co wylałeś na początku to nie jest przedgon.
Re: Kac i bimber
: piątek, 8 lut 2019, 23:48
autor: damian.bartosiewicz
Co należałoby zrobić ? Zamontować regulator tej grzałki ? Dodałem zalacznik mojego sprzętu jak wyglada. W środku sprężynki KO.
Czemu to tak szybko leci - z tego co czytam to raczej jest inny problem ze za wolno a tu jak szalony
Re: Kac i bimber
: sobota, 9 lut 2019, 13:43
autor: Ryba64
Dokupić płynny regulator mocy z portem na termometr i po rozgrzaniu do 65 st.C zmniejszyć moc tak, aby temperatura wzrastała jak najwolniej.
Spotkałem się kiedyś u wspólnych znajomych z byłym pracownikiem Polmosu z Krakowa. Twierdził, i przysięgał na życie matki, że produkowali 3 rodzaje spirytusu:
1. czysty, bez żadnych dodatków - to do produkcji leków
2. skażony - do chemii różnego rodzaju
3. spożywczy - z dodatkiem środka wymiotnego w ilości wymaganej państwowymi przepisami.
Stosuje się go do wódek krajowych, na eksport idzie czysty.