Strona 1 z 2

Wino z soku z aroni

: sobota, 22 gru 2012, 11:04
autor: marxd22
Cześć.Dostalem 3 litry soku od mojej mamy chce teraz zrobić z tego wino.Dodam ,że sok jest słodzony na 1 l soku przypada 300-400 gram cukru, smak można porównać do kupnego soku do rozcięnczenia . Mam balon 15l ,chce wlać tam 3l tego soku , dodać 3 kg cukru i drożdże bordeaux.Jak myślicie jakie wyjdzie z tego wina , chętnie przyjmę wasze rady .
Z góry dziękuje .

Re: Wino z soku z aroni

: sobota, 22 gru 2012, 11:17
autor: Wald
Nic z tego nie będzie, za słodkie. Może PDM'y, albo coś do miodów, tylko po co? Nie lepiej to rozcieńczyć i nastawić jak normalne wino?

Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , zanim zadasz kolejne pytanie. Tam wszystko jest.

Aha, zacznij od zakupu cukromierza, bez niego to loteria, a nie robienie wina.

Re: Wino z soku z aroni

: sobota, 22 gru 2012, 11:46
autor: marxd22
Przepraszam, nie napisałem o dodaniu 10 l wody. Nie jestem aż takim amatorem, jakieś tam pojęcie mam, ale tak wina jeszcze nie robiłem .

Re: Wino z soku z aroni

: sobota, 22 gru 2012, 13:13
autor: manowar
Szkoda pracy na wino. Soku masz raptem 2,5l - reszta to cukier. Jeśli koniecznie chcesz robić z tego alkohol to ja bym proponował nastawić czwórniaka z dodatkiem tego soku - powinno starczyć na 10-15l nastaw.

Re: Wino z soku z aroni

: sobota, 22 gru 2012, 14:10
autor: Wald
manowar pisze:nastawić czwórniaka
Ot, mądrego przyjemnie poczytać :respect: Wina nie będzie więcej jak 5 litrów. Wlejesz 10 l wody, to wyjdzie "berbelucha", bez smaku. Albo czwórniak, albo wino wieloowocowe, czyli jakiś inny soczek dla zwiększenia nastawu. Woda to nie jest dobry pomysł.

Re: Wino z soku z aroni

: niedziela, 23 gru 2012, 16:10
autor: bystym
No przepraszam kolegów. Marxd22 chce nastawić wino z 3 litrów soku. To będzie miał i tyle wina. Dlaczego ma od razu szykować się na 10, 15 czy 50 litrów? Dodanie do 3 litrów soku 10 litrów wody to oczywiście przesada. I, tak jak napisał Wald, trzeba tu posłużyć się cukromierzem. Ale sama idea jest poprawna. Wtrącam się, bo sam wykonuję wina aroniowe (z owoców wprawdzie) i są to znakomite produkty.

Wino to najlepiej zaplanować na półsłodkie bądź półwytrawne. Ale nie radziłbym nastawu traktować drożdżami Bordeaux. To buldożer wśród drożdży, a tu chodzi o wydobycie subtelności owocu. Raczej jakieś łagodniejsze do win czerwonych. I przede wszystkim wino to powinno stać ok. roku po ostatnim zlaniu znad osadu.

Pozdrawiam
Bogdan

Re: Wino z soku z aroni

: niedziela, 23 gru 2012, 23:06
autor: manowar
Zbędne oburzenie. Kolega spytał się i dostał porady od serca - zrobi z nimi co uzna za stosowne. Do tego co ma musi dodać ze 3l wody żeby mieć te 23blg. Jeśli chce mieć więcej wina (a chyba chce bo chciał dodawać 3kg cukru) potrzeba więcej syropu cukrowego a to rozwodni smak i aromat. Chyba, że będzie dodawał coś jeszcze - rodzynki, sok jabłkowy.

Jak zrobi nieco oszukany nastaw na czwórniak (bo jednak ma ten sok słodzony) to uzyska ciekawy smak i na pewno się nie zawiedzie - miody owocowe są rewelacyjne tylko trzeba do nich cierpliwości. Miód wniesie zarówno smak aromat jak i cukier a sok aroniowy da kolor i posmaki owoców.

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 19 lis 2021, 11:20
autor: majster1
Czy mógłbym wrócić do tematu? Mam 9L soku z aronii, wiadro 20L. Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem? Bo nigdy nie robiłem. Dam pół na pół z wodą czyli będzie 18L dodaje drożdże i co? Temperatura pokojowa czy może być niższa?

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 19 lis 2021, 12:13
autor: kiwitom23
majster1 pisze:Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem?
Kolego, a poczytałeś trochę o robieniu win? Masz jakąś wiedzę o tym, czy oczekujesz, że ktoś napisze Ci tutaj 30 stronicowy podręcznik?

Po pierwsze, zmierzyłeś BLG i kwasowość soku? Ile procent ma mieć to wino, ma być wytrawne, półsłodkie, czy słodkie? Bez podstawowych danych trudno cokolwiek doradzić.

To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 19 lis 2021, 12:22
autor: jakis1234
majster1, setki stron w internecie opisujące szczegółowo jak robić wino ( z aronii również). Wystarczy poszukać.
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... go_20.html
Zresztą i na AD jest trochę na ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... 14671.html
Drożdże dedykowane do win czerwonych, temperatura może być niższa, na ogół trzymam w temperaturze otoczenia 17-20 stopni.
Wino będzie miało temperaturę wyższą i będzie pracowało powoli i łagodnie.
Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek. Poprawia smak, chociaż moje wino z samej aronii też było fajne.

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 19 lis 2021, 14:36
autor: majster1
kiwitom23 pisze:
To Twoje pytanie jest w stylu: "Mam 2 kilo mąki, jak zrobić z niej ciasto?"
a to nie mozna zadawać takich pytań?

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 19 lis 2021, 15:52
autor: kiwitom23
Można, ale wtedy są małe szanse, że ktoś napisze Ci 10 stronicowy elaborat. Wystarczy godzinkę poświecić na zdobycie PODSTAWOWYCH informacja, a o resztę wtedy można dopytać.

Re: RE: Re: Wino z soku z aroni

: środa, 24 lis 2021, 13:08
autor: Carl
majster1, porządnie
jakis1234 pisze: Zastanów się nad dodaniem soku z jabłek
Robiłem aronię z wodą i z sokiem jabłkowym. Oba w proporcjach 40/60. Żadne szału nie robi, ale z jabłkiem zdecydowanie lepsze. Dobrze smakuje jako grzaniec z dodatkiem odpowiednich przypraw.



Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 14 gru 2021, 18:50
autor: Takeda
majster1 pisze:Czy mógłbym wrócić do tematu? Mam 9L soku z aronii, wiadro 20L. Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku jak się robi wino najprostszym sposobem? Bo nigdy nie robiłem. Dam pół na pół z wodą czyli będzie 18L dodaje drożdże i co? Temperatura pokojowa czy może być niższa?
mi tam zawsze żal aronii na wino, nie wiem jaki to sok, tzn ile aronii kg przypada na litr osobiście wolę pogotować owoce aronii z liśćmi wiśni (no teraz w tej opcji pogodowej to lipa) do tego kwasek cytrynowy, cukier i dodatek 'spirytusu', w preferencjach smakowych jakie kto woli (osobiście uderzam w 20-25%) co roku robię coraz więcej w tym chyba 45 litrów i pewnie znów zostanę okradziony, że zbraknie, bo przed każdym babskim wieczorem, mam procesję żebrzących ;P

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 14 gru 2021, 22:51
autor: jakis1234
Wino z dodatkiem aronii jest bardzo dobre, ale ten dodatek musi być odpowiedni. Nie ma sensu podawać proporcji, bo to zależy od własnych upodobań.
Ja robię 40% soku z aronii i 60% innego, najczęściej jabłka. Wino z aronii przydaje się też jako dodatek do innych win, na przykład z ryżu.
Zgadzam się z Takeda, że aronia najlepsza jest na nalewki. W liśćmi wiśni (mam je zamrożone i mogę wykorzystać w każdej chwili) jest świetna.
Tyle, że robię ją mocniejszą.

Re: Wino z soku z aroni

: środa, 15 gru 2021, 09:39
autor: majster1
Spróbowałem wstępnie to wino z aroni po 2 tygodniach, w smaku mocne, cierpkie, dodałem około 20% soku jablkowego, wody 0,5L. Na końcu wcisnę całą cytryne i 1-2 kg cukru. Mam sok z aroni 100% gotowy wiec go chciałem wykorzystać. Normalnie pije się sok aronia jabłko 20% / 80%. Aronia jest bardzo wydajna w smaku, a z wyciskania wychodzi około 60% soku z owoców.

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 17 gru 2021, 19:28
autor: ollo
Ja robię to samo co kol.Takeda. Gotuję owoce aronii z liśćmi wiśni, potem kwasek, cukier, spirytus i też z roku na rok robię więcej...Dużo owoców zostaje po gotowaniu więc je mielę, dodaję wody i 6 kg cukru na wiadro 30l. Drożdże daję turbofruity ale pół paczki na wiadro 30l.więc fermentuje powoli. Wychodzi z tego pseudo wino wytrawne które sobie puszczam na rurki. Zostawiam sobie jednak zawsze z pięć literków tego ,,winka'' do okazyjnego podsączania. Wino ze dwa razy albo trzy ściągane znad osadu stoi w baloniku z minimalną ilością powietrza bez piro i co się okazuje...Jako świeże nadaje się do picia należycie no to sobie pomyślałem że niech stoi i się starzy...i im dłużej stoi tym jest gorsze w smaku...Potem sobie gdzieś u winiarzy poczytałem że wino aroniowe nie powinno stać i dojrzewać jak inne wina - .tylko po fermentacji, sklarowaniu-piro i do butelek bo aroniowe nie nadaje się do starzenia. Zgadza się to z mymi wcześniejszymi obserwacjami choć robię z tych wygotowanych trochę owoców aronii tylko takie pseudo-wino. No ale znowu kol. bystym pisze, że takie wino powinno stać min.rok po ostatnim zlaniu znad osadu....moje im dłużej w baloniku-tym gorsze w smaku.

Re: Wino z soku z aroni

: sobota, 22 sty 2022, 13:05
autor: majster1
Dzisiaj złałem wino aroniowe. Postało sobie ponad 1,5 miesiąca. Smak już lepszy ale mocno kwaśny i cierpki, ale da sie już pić. Pokazuje 2 BLG.

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 15:40
autor: majster1
Mam jeszcze pytanie o uzywanie klarowinu. W ktorym momencie go używać? Dostałem w sklepie dwa opakowania, w saszetce klarowin 2 i w butelkce ZOL KRZEMIONKOWY. Po co to jest?

klarowin.jpg

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 16:34
autor: jakis1234
Odpuść sobie klarowin. Klaruj grawitacyjnie.

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 16:50
autor: majster1
wlasnie sie zastanawiam czy go w ogole uzywac bo po 2 miesiach wino wyglada ladnie nie jest tak źle moze po prostu poczekam i samo sie wyklaruje. Drożdży nie czuć w smaku a po co dodawać chemie

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 17:07
autor: MASaKrA_Domingo
majster1 pisze:Mam jeszcze pytanie o uzywanie klarowinu. W ktorym momencie go używać? Dostałem w sklepie dwa opakowania, w saszetce klarowin 2 i w butelkce ZOL KRZEMIONKOWY. Po co to jest?


klarowin.jpg
Używaj do cukrówek. Jak Ci wszyscy radzą, klaruj grawitacyjnie. Teraz jest idealna pogoda na to - masz w okolicy 0st C, co przyśpiesza ten proces. Oczywiście uważaj, aby Ci nie zamarzło wino, jeśli będziesz tak robić.

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 17:17
autor: majster1
a nie zrobi mi sie ocet od zbyt niskiej temperatury?

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 22:02
autor: jakis1234
Nie, nie zrobi. Ocet robi się od dostępu powietrza i fermentacji octowej z udziałem bakterii.
Jeżeli będziesz pilnował higieny i dbał, żeby do wina nie dostawało się powietrze, to ocet się nie zrobi.
A niska temperatura przyspiesza klarowanie i nawet jak zostawisz na na małym (podkreślam małym) mrozie to nic się nie stanie. Temperatura zamarzania wina, ze względu na alkohol, jest niższa.

Re: Wino z soku z aroni

: wtorek, 1 lut 2022, 22:47
autor: Carl
Jak coś Ci się zrobi, to zmniejszy kwasowość wina.

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z soku z aroni

: środa, 2 lut 2022, 15:41
autor: majster1
To bo miałem wlasnie taki problem z cydrem. Jak go wystawiłem do garażu na cichą fermentacje, to sie zrobił lekko ocet. Fakt temperatura byla za niska ponizej 10 st C. Dlatego pytam o szczelnosc tych wiader fermentacyjnych 20L, bo cydr stał w wiadrze bez dostepu powietrza, a jednak zaczął się psuć.

Re: Wino z soku z aroni

: środa, 2 lut 2022, 15:59
autor: kiwitom23
Jak miałeś w wiadrze rurkę fermentacyjną i ona bulgotała, to znaczy że wiadro było szczelne. Cydr mogłeś zakazić wcześniej i wiadro, a tym bardziej temperatura nie miała na to żadnego wpływu.

Re: Wino z soku z aroni

: środa, 2 lut 2022, 19:53
autor: jakis1234
I cydr ma jednak mniej alkoholu.

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 4 lut 2022, 10:57
autor: majster1
Czy można do wina dodać goździka i skórkę pomarańczy?

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 4 lut 2022, 11:56
autor: Carl
Dodawałem do jabłkowego i efekty były pozytywne. Do aroniowego nie wiem, nie dodawałem nigdy.

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z soku z aroni

: piątek, 4 lut 2022, 16:01
autor: jakis1234
@majster1, dodać możesz co chcesz, rzecz tylko czy dany dodatek poprawi czy pogorszy smak.
Do wina z ryżu dodaję przyprawy, w tym pieprz i ostrą paprykę i wychodzi świetne, zwłaszcza do grzańca.

Re: Wino z soku z aroni

: czwartek, 10 lut 2022, 09:11
autor: majster1
dodałem 2 gożdziniki i skórkę pomarańczy, wyjąłem po 3 dniach. Średni smak, bardzo mocno teraz pachnie jak płyn do naczyń.

Re: Wino z soku z aroni

: niedziela, 20 lut 2022, 23:14
autor: majster1
Mam problem. Po 2 miesiącach wino zrobiło się kwaśne. Wcześniej smak był inny. Zepsuło się? nie ma żadnego nalotu.

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 00:02
autor: Doody
Może przerobiło cały cukier i jest wytrawne.

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 11:38
autor: majster1
Tak jest wytrawne, cukier już przerobiło dawno temu, tylko wcześniej bylo cierpkie, a teraz jest kwaśne, niesmaczne.

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 12:02
autor: jakis1234
A sok jabłkowy dodawałeś?

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 12:40
autor: majster1
dodałem około 1L jabłkowego na 15L aroniowego

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 12:49
autor: jakis1234
Mało, zrobiłem wino z aronii dodając około 30% soku jabłkowego, okazało się niezbyt ciekawe, dodałem kolejną porcję soku jabłkowego, pomogło.
Sama aronia jest zbyt cierpka i taniczna, trzeba sporo dodać jakiegoś innego soku.

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 13:14
autor: majster1
Dodałem jeszcze 1L soku winogronowego żeby smak zrobił sie łagodniejszy. Było mocne, wytrawne, takie miało być ale w ostatnim tygodniu smak się zmienił na zwyczajnie kwaśny. Zobacze czy w tym tygodniu pojawi się jakiś nalot. Jak nic się nie zmieni to po prostu dodam cukru żeby słodkim przykryć ten smak i już.

Re: Wino z soku z aroni

: poniedziałek, 21 lut 2022, 14:17
autor: jakis1234
Możesz też spróbować metod odkwaszających.