Strona 2 z 4

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 17 sty 2013, 10:49
autor: Arturddz
Wald pisze:Na Bachusa, Dionizosa i jakich tam jeszcze :!: Podobnie jak cole, wystarczy dobrze potrząsnąć probówką i wypuścić uwolniony gaz. Czynność powtórz kilka razy.
Nie zapominaj o Horusie i Izydzie ;) spodziewałem się jakiejś skomplikowanej czynności. Colę nie za często pijam bo to sama chemia, a piwo nigdy nie zdąży mi się odgazować samo ;)

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 18 lut 2013, 15:11
autor: Arturddz
A dziś 18 lutego, miazga już dawno oddzielona od soku i fermentuje sam soczek w balonie. Odciskałem po ok. 2 tygodniach fermentacji z miazgą. W chwili obecnej od kilku dni fermentacja wyraźnie zwolniła i teraz balon puszcza bąbla co 45-60 sekund. Próbowałem wypatrzyć osad żeby ściągnąć znad osadu, ale osadu nima :( jak mam ściągnąć wino znad osadu jak go niema? A może zostawić balon w spokoju niech sobie pracuje?

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 18 lut 2013, 21:21
autor: tomhas
Osad powstanie po całkowitym ustaniu fermentacji, zostaw wino w spokoju jeszcze co najmniej na miesiąc.

Re: Wino z jabłek

: wtorek, 19 lut 2013, 16:50
autor: Emiel Regis
Arturddz pisze: Próbowałem wypatrzyć osad żeby ściągnąć znad osadu, ale osadu nima :( jak mam ściągnąć wino znad osadu jak go niema? A może zostawić balon w spokoju niech sobie pracuje?
Właśnie tak- zostaw na razie w spokoju. Zrzucanie osadu nie oznacza końca fermentacji, choć dzieje się to z reguły po zakończeniu fermentacji burzliwej.

Re: Wino z jabłek

: niedziela, 24 lut 2013, 23:48
autor: marcinlary
Do wszystkich zapominalskich - jakim ja jestem.
Ochłodzić syrop przed dosłodzeniem!
U mnie początek wyglądał świetnie, ale przy drugiej porcji cukru podałem nie chłodzony cieplejszy sok! Efekt był natychmiastowy taki, że zapieniło się i fermentacja ustała całkowicie.
Blg na 7, podałem taninę celem lepszego klarowania. Mam nadzieję, że nie zaoctuje. Jak na razie się klaruje.

Re: Wino z jabłek

: środa, 6 mar 2013, 11:00
autor: Arturddz
Ha ! jestem ślepy jak nietoperz!
Osad był! i to taki na 2-3 cm. Zobaczyłem go jak wlazłem prawie pod balon. Więc rura, pompka i hajda spuszczać wino. Syfy do kibla, balon do wanny i gorącą wodą, później wrzątkiem. Bardzo fajnie myje się balon w środku jak się odkręci słuchawkę od prysznica i wsadzi samą rurę. Winko wlałem z powrotem do balona, zakorkowałem i czekam aż zacznie bulgotać.... czekałem prawie tydzień i nic. Zapach ładny, smak też niezły, cukier zmierzony - jest. Wreszcie moja cierpliwość się skończyła :bardzo_zly: i postanowiłem zadać winku drożdży, takich samych jakich użyłem do fermentacji. Ruszyło po 2 dniach i pracuje powolutku, jedno bulgnięcie na 4-6 minut.

Re: Wino z jabłek

: piątek, 29 mar 2013, 15:56
autor: Arturddz
W tym tygodniu znów musiałem spuścić wino znad osadu. Tym razem osadu było znacznie więcej, ok 7-9 cm. Standardowo wino do garów, osad do kibla, balon do wanny, później wrzątkiem. Winko do balona i .... nic. Stoi jak zaklęte.... 4-ty dzień. Czy to tak ma być?

Re: Wino z jabłek

: piątek, 29 mar 2013, 21:05
autor: tomhas
Osad to naturalny proces, szczególnie przy winie z jabłek.
Podaj BLG

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 15:45
autor: akszar28
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i od kilku dni czytam posty na forum odnośnie wina z jabłek, informacji jest tak wiele, że nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe i tu proszę o pomoc.
Dzisiaj kupiłem balon 34l, zalałem matkę drożdżową i zostawiam na 2-3 dni.
Na stronie są przepisy, w których używa się wody, zaś na forum tylko moszczu, wiec jak jest poprawnie. Planuje zrobić wino 16-18%.
Moszczu będę miał ok. 20l. Posiadam cukromierz tylko nie dokładnie wiem jak sprawdzic zawartosć cukru w moszczu, w próbce 1 l czy w całosći?

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 16:02
autor: gr000by
Po pierwsze. Wino z jabłek planuj nie mocniejsze niż 14%, bo wyjdzie ci puste w smaku i będziesz czuł głównie alkohol.
Po drugie. Moszcz wymieszaj (jak pochodzi z różnych jabłek i jest w mniejszych porcjach), pobierz próbkę i zbadaj jej poziom cukrów. Znając poziom cukru i planowaną moc wina, jesteś w stanie policzyć dodatek cukru.
Po trzecie. Wino rób bez dodatku wody, na samym moszczu, to wyjdzie smaczniejsze.

Dobrze, że zapytałeś przed wykonaniem nastawu. Poczytaj jeszcze to http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html a poznasz odpowiedzi na pytania, które mogą się wkrótce pojawić.

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 16:33
autor: akszar28
Biorąc próbkę z jabłek które będę używał wyszło ok 10-11 BLG.
A więc mając 20l moszczu o wartości 10 BLG ile potrzebuję cukru aby uzyskać 14 %-we wino?

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 16:52
autor: gr000by
10 BLG to 104g/l cukru. Żeby uzyskać ok. 14% w winie, potrzeba ok. 250g/l cukru (BLG 22-23). Więc musisz dodać jakieś 2,5kg cukru.

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 17:00
autor: akszar28
Czyli 2,5 kg cukru podawana w 2 częściach?
Tak w skrócie, mając 20 l moszczu w balonie dodaje MD plus pożywkę oraz połowę cukru rozmieszaną z częścią moszczu, to zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i po sześciu dniach ponownie wykonuje to samo dodając resztę cukru i odstawiam na ok 6 tygodni. Po upływie tego czasu pierwszy raz spuszczam wino i znowu odstawiam na ok 3 tyg. czynność tą powtarzam aż wino zostanie oczyszczone.
Czy dobrze rozumiem?

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 17:24
autor: Pretender
Wg mnie na 14% potrzebujesz 3.2kg cukru. Bez poprawek. Po dodaniu cukru nastaw wyniesie ok 22l.
Cukier podzielna dwie raty. Druga rata nie po 6 dniach, ale jak spadnie blg. Cukier rozpuszczasz w nastawie lekko podgrzewając.

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 17:51
autor: akszar28
A o ile ma spaść wartość BLG ?
Jeszcze jedno pytanie skoro nastawu wyjdzie ok 22 l. to czy balon 34 l. nie jest za duży tzn czy nie będzie za dużo powietrza?

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 21:05
autor: Rusin
Na burzliwą będzie wszystko ok. Później sobie zlejesz do takiego 25l.

Re: Wino z jabłek

: środa, 9 paź 2013, 22:16
autor: Pretender
akszar28 pisze:A o ile ma spaść wartość BLG ?
Jeszcze jedno pytanie skoro nastawu wyjdzie ok 22 l. to czy balon 34 l. nie jest za duży tzn czy nie będzie za dużo powietrza?
Jak będzie w okolicach 5 śmiało dodawaj cukier. Nie ma reguły przy jakim ballingu dodajemy kolejną dawkę cukru.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 10 paź 2013, 08:23
autor: akszar28
Mam pytanie odnośnie matki drożdżowej gdyż wczoraj ją nastawiłem i zostawiłem na noc w pomieszczeniu gdzie bylo ok 35 Stopni. Czy to dla niej nie za dużo?

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 10 paź 2013, 08:52
autor: gr000by
Trochę wysoka ta temperatura. Musisz poczekać jeszcze trochę i zobaczyć co się stanie. Ale jak zaczną pojawiać się pęcherzyki gazu w matce drożdżowej i drożdże zaczną pracę to wszystko będzie dobrze i MD będziesz mógł wykorzystać do wina.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 10 paź 2013, 09:12
autor: akszar28
Na tą chwilę w butelce widać pęcherze i prace drożdży.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 10 paź 2013, 15:15
autor: Wald

Re: Wino z jabłek

: niedziela, 13 paź 2013, 13:34
autor: akszar28
U mnie wygląda to własnie tak.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 14 paź 2013, 01:38
autor: Wald
Czyli masz mocną, zdrową matkę drożdżową i możesz szczepić nią nastaw. Jeśli czekasz już z sokiem, dodawaj ją od razu. Jak masz jeszcze nie gotowy i trzeba MD przetrzymać dwa, trzy dni, dodaj 1/4 litra wody z cukrem i szczyptą pożywki jak na początku, albo szklankę soku. To ją jeszcze wzmocni.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 14 paź 2013, 15:43
autor: akszar28
Wczoraj zrobiłem nastaw, do 20 l czystego soku z jabłek dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru. Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego? I jeszcze jedno pytanie na forum przeczytałem żeby mieszać balonem jak pojawi sie pulpa na powierzchni robić tak ?

Re: Wino z jabłek

: piątek, 18 paź 2013, 17:47
autor: arch1
Witam, podpinam się pod pytania kolegi wyżej - jeśli można, to proszę o odpowiedź.

Re: Wino z jabłek

: piątek, 18 paź 2013, 20:47
autor: gr000by
Mieszać balonem w trakcie fermentacji w celu rozbicia czapy owocowej można, a nawet jest wskazane to robić. Czapa owocowa nie oddaje swojej dobroci do nastawu i może zapchać rurkę fermentacyjną.

Re: Wino z jabłek

: sobota, 9 lis 2013, 22:27
autor: podrezan
akszar28 pisze: Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego?
Po pierwsze- musisz wrócić do teorii, trzeba zrozumieć proces. Ile procent alkoholu ma być w końcowym winie decydujesz Ty na początku. Pierwszy cukier dodajesz do moszczu w takiej ilości, aby Blg wynosiło 20-24. Następnie dajesz pracować drożdżom. Ile one będą pracować zależy od ich humoru. W każdym bądź razie, gdy fermentacja będzie zwalniać, mierzysz Blg. Jeśli jest w okolicach 5 dodajesz kolejną porcję cukru. Jeśli dodasz już cały cukier, czekasz, aż ustanie fermentacja. Wskaźnikiem tego jest Blg w okolicach od -4 do 0 Blg. Wniosek: drożdże skonsumowały cały cukier, wysrały alkohol ;) w ilości zaplanowanej przez Ciebie. W tym momencie wino masz wytrawne. Ale wróć do teorii, będzie o wiele łatwiej.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 15:52
autor: Rusin
Panowie można zrobić wino jabłkowe bez wyciskania soku?

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 16:43
autor: tomhas
Możesz zemleć jabłka i papkę wrzucić po butli, po burzliwej jak papka opadnie ściągnąć z nad osadu i dalej fermentować samą ciecz.
Jednak pozbycie się papki z butli nie jest takie proste, dlatego najczęściej fermentuje się sam sok z jabłek.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 16:45
autor: Kamal
Tak, idź do biedronki albo hurtowni i kup sok w kartonie. Nie będziesz musiał go wyciskać z jabłek. :)

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 18:24
autor: Rusin
Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 18:47
autor: Kamal
Jakąś dużą sokowirówką, albo elektryczną maszynką do mięsa.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 18:57
autor: Rusin
Myślałem o tym ale to i tak zabierze sporo czasu którego teraz będę miał coraz mniej.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 20:44
autor: gr000by
Maszynka do mięsa z przystawką do szatkowania w plastry. W 8 godzin powinieneś się zmieścić z przerwami na niejedno piwo i posiłek plus mycie na koniec, ja w 5h przerobiłem tak 8 wiaderek (jakieś 60kg, może więcej) gruszek nie najmiększej odmiany. Wrzucić do beczki, później tylko dodać MD, pełną dawkę pektoenzymu i zabełtać mieszadłem w wiertarce. Po najpóźniej 3 dniach w 18*C powinieneś mieć papkę do przeciśnięcia przez worek filtracyjny, co pozwoli uzyskać moszcz do dalszej obróbki.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 20:58
autor: mirek109
Rusin pisze:Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?
Ja bym nie mielił. Mniej pracy przy rozkrawaniu a i efekt moim zdaniem większy.
Kiedy zmielisz to za bardzo rozdrobnisz. Nie pozwoli ci to destylować z owocami jeżeli nie masz "płaszcza wodnego". Jabłka puszczą sok, będą fermentować na własnych drożdżach więc podkład pod sito będzie. Na sito owoce i produkt więcej niż pierwsza klasa na postillu/alembiku.
Takie jest moje zdanie.
Gdybym robił tylko płynu to owoce bym dodał do nastawu cukrowego.
Drugi raz owoce to nic złego bo smak zawsze przejdzie.

Smacznego i na zdrowie ;)

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 21:03
autor: Rusin
To chyba lepiej na rurki to przygotować dodać trochę wody bo będzie łatwiej co nie?

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 21:13
autor: gr000by
Dokładnie. Wino z jabłek można robić na małą skalę bez prasy, ale jak przychodzi 50kg i więcej to wypadałoby mieć prasę i rozdrabniarkę do owoców. Do destylacji nic się nie stanie jak dodasz 10-20% objętości wody do pulpy.

Re: Wino z jabłek

: poniedziałek, 6 sty 2014, 23:23
autor: Kamal
No chyba, że jest ktoś zawzięty na zrobienie wina jabłkowego w większej ilości. Jak już się uparłeś na większą ilość wina, to idź za radą gr000bego. Czyli posiekaj w plastry, wrzuć do beczki dodaj cukier i drożdże. A później odciśnij przez worek filtracyjny, i podaj dalszej fermentacji.

Re: Wino z jabłek

: wtorek, 7 sty 2014, 18:51
autor: Rusin
Tak zrobię bo innej rady nie ma. A w beczcce nie będzie problemu z rozdrobnieniem owoców i odlaniem ich.

Re: Wino z jabłek

: wtorek, 7 sty 2014, 19:24
autor: Kamal
Życzę powodzenia. Opisz wyniki. ;-)