Strona 1 z 1

wino z czarnej porzeczki, mirabelkowe, aroniowe - boli głowa

: piątek, 24 lut 2023, 12:37
autor: wujko
Witam

Posiadam 10 litrów wina wytrawnego/półwytrawnego z czarnej porzeczki, rocznik 2014/15, odklarowane które zamierzam zabutelkować.
Oprócz tego mam inne wina np mirabelkowe (półwytrawne/półsłodkie) i aroniowe (wytrawne).
Odnoszę wrażenie że są dosyć cieżkim na żołądek, to ostatnie jest dosyć specyficzne, mocno wytrawne, a jako że aronia to można rzecz że "wytrawia przewód pokarmowy" :)

Problem jaki obserwuję to potrafi boleć głowa lub pogarsza się samopoczucie po degustacji w postaci lampki lub dwóch.
Stawiam na problem z winem a nie z degustatorem ponieważ bywały wina (również moje) które nie pozostawiały tego efektu.
Chociaż od kilku lat mniej spożywam alkoholu i zdarzały mi się sytuację ze po 1-2piwach kolejnego dnia miałem przysłowiowego kaca.
Zastanawiam się co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.
Wyczytałem że taniny w winie mogą mieć taki wpływ.

Czy są sposoby na eliminację tego problemu?
Jeśli tak, mogę prosić o informacje jakie są przyczyny, dlaczego tak się dzieje i w jaki sposób można wyeliminować problem z wina ??