Strona 1 z 1

Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 17:15
autor: Gammorin
Witam zrobiłem nastaw wina porzeczkowego. Pytanie takie ogólne mam do was czy byście coś w nim zmienili ?

31.07.2021 - około 30kg czarnej porzeczki obrane, umyte i zmiażdżone dane do beczki. 7kg cukru rozpuszczone w 8l wody i dane do nastawu.
1 opakowanie pożywka do drożdży z witaminami.
Drożdże winiarskie na 2x25l.
06.08.2021 - rozpuszczenie 7kg cukru w 7l wody i dodanie do nastawu.
1 opakowanie pożywki do drożdży z witaminami.
29.08.2021 - odcedzenie owoców i przelanie wina do balonu. Rozpuszczenie 2kg cukru w 2l wody i dodane do balona.

Dziś jak zmierzyłem, to nastaw ma 15blg i puka raz na około 5min.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 17:41
autor: kiwitom23
Trochę za mało informacji. Jaka jest objętość nastawu, ile litrów? Jakie było BLG początkowe i kwasowość nastawu? Jakie BLG przy dodawaniu drugiej porcji syropu cukrowego? Jakie BLG przy dodawaniu trzeciej porcji syropu cukrowego?

Ja robię przeważnie czarną porzeczkę pomieszaną z czerwoną (50 na 50%), wychodzi dużo lepsze. Czasami dodaję też agrest.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 17:45
autor: Góral bagienny
Za mało cukru :hahaha: Dodaj jeszcze z 10kg :hahaha:

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 18:17
autor: freek
No to żeś chłopie poleciał po bandzie teraz, skąd masz ten przepis? Jaki procent alkoholu chciałeś osiągnąć finalnie?? Nie wspominając oczywiście o kwasowości i odpowiednim rozcieńczeniu soku. Ogólnie za mało wody, za dużo cukru i za mało żeś poczytał wcześniej. Takie pytanie czy pierwszy raz robisz wino z czarnej porzeczki?

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:27
autor: MASaKrA_Domingo
16kg cukru na 30kg owoców?? Ło matko, przesadziłeś. Już 7kg wystarczyłoby, ewentualnie ostatnie 2kg jako zrobienie mocnego wina.

Na drugi raz pomiń punkt dwa i będzie OK.

Wino nie zejdzie Ci już wiele niżej. Zrobiłeś mocny ulepek. Totalnie przesłodzony niestety.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:40
autor: Gammorin
Wyszło około 45l wina teraz. Czuć bardzo mocno owocami. To moje pierwsze podejście do porzeczki.
Kierowałem się tym przepisem - https://browin.pl/przepisnik/przepis/wi ... -porzeczki , mój nastaw był w beczce 60l.
To teraz takie pytanie mam, może dodać trochę wody do nastawu?

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 20:18
autor: kiwitom23
Łopatologicznie: zakładasz najpierw moc wina jaką chcesz osiągnąć na podstawie wzoru: 17g cukru x ilość litrów nastawu x procent jaki chcesz osiągnąć. Od tego co Ci wyjdzie odliczasz ilość cukru zawartego w owocach. Np. chcesz zrobić wino o mocy 15% (sprawdzasz drożdże, czy wytrzymają taki %) w ilości 60 litrów, a same owoce dają wynik 5BLG, czyli jest w nich 50g cukru na 1kg. Przy 60 litrach będzie to około 3000g w samych owocach. Więc wzór w tym przypadku wygląda następująco: 17g x 60l x 15% = 15300g - 3000g (cukier w owocach) = 12300g, czyli musisz dodać 12,3kg cukru.
Jeżeli drożdże wytrzymują stężenie 15%, dajesz tylko te 12,3kg w kilku partiach tak jak robiłeś. Otrzymasz wino wytrawne, jeżeli chcesz słodkie zawsze możesz później dosłodzić, nawet po roku. Natomiast jak dałeś za dużo cukru, to już tego nie naprawisz. Dolewanie wody rozwodni wino i będzie ono dużo gorszej jakości. Dlatego z cukrem należy ostrożnie się obchodzić.

Poza tym z przepisu na 5kg owoców jest 1,5kg cukru, więc na 30kg powinno być 9kg.... czysta matematyka

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 20:28
autor: rastro
Ne ma co dramatyzować... czarna porzeczka ma tak charakterystyczny i silny aromat że najpewniej nawet tą ilością cukru nie da się go zabić. Jak to pierwsze podejście to trunek może nie dotrwa do butelkowania ;)

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 21:04
autor: freek
Śmiało możesz dolać 13,4 litra wody. A dlaczego? Bo czarna porzeczka ma mocne 30gramów kwasu na litr, a aromatu wystarczająco na rozcieńczenie nawet w stosunku 1:3 (sok:woda(wliczając cukier)). Tak wiec Ty powinieneś mieć około 20 litrów soku z owoców i jak dolejesz powyższą ilość wody to.będziesz miał stosunek dopiero 1:2 i ok 15g kwasów/litr. Ale myślę że juz tak bym to zostawił bo ten nieprzerobiony cukier przykryje tą kwasowość.
Ps. Ja robię czarną w stosunku 1:2,6 na 14% i półsłodko i smakuje. Ot taki złoty środek sobie znalazłem.
Nie łam się, następny raz będziesz wiedział co i jak ;) Pozdro

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 14 wrz 2021, 00:55
autor: Gammorin
Ja dałem drożdże bayanus 18%. Docelowo chciałem taką moc z nastawu wyciągnąć i osiągnąć smak słodki (nie ulepek). Nie wiem czy jak teraz doleję wody, to nie rozwodnie za bardzo.
Myślałem też o tym by kupić jeszcze jedną porcję drożdży, pożywki i dodać do tego.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 14 wrz 2021, 03:54
autor: freek
Gammorin pisze:Nie wiem czy jak teraz doleję wody, to nie rozwodnie za bardzo.
O tym już napisałem wyżej.
Gammorin pisze: Myślałem też o tym by kupić jeszcze jedną porcję drożdży, pożywki i dodać do tego.
Po co, w jakim celu?? Możesz uzasadnić?

Popatrz np tutaj
https://wino.org.pl/old/frames/porz_czarne.html

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 14 wrz 2021, 18:35
autor: Gammorin
Bo jak doleje wody, to rozwodnie trochę, zgubię część %, wtedy kolejna porcja drożdży będzie w stanie przepchnąć to i wznowi szybszą fermentację.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 14 wrz 2021, 19:31
autor: rastro
Do ew. restartu to trzeba specjalne drożdże albo bardzo silną matkę drożdżową i raczej dolewanie do niej tego ulepu. Ja bym spróbował najpierw spróbował jednak rozwodnić, jak nie ruszy to będziemy myśleć o restarcie.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 14 wrz 2021, 21:08
autor: freek
Dolej wody o tej samej temperaturze co ma nastaw, blg spadnie, grzybom sie zrobi luźniej i jak to bayanusy to pewnie dociągną do kresu swych sił. Wyobraź sobie że jedna paczka drożdży taka na 50 litrów nastawu obsłużyła by mauzera 1000 litrów oczywiście odpowiednio namnożona, dokarmiana itp itd. Więc nie dodawaj póki co nic więcej jak tylko wodę, fermentacja powinna sie ożywić, ale nie tak od razu.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 18 paź 2021, 18:34
autor: Gammorin
Witam ponownie, udało mi się rozwiązać problem z moim nastawek. Wszystko dzięki nieocenionej pomocy kolegi freeka, który dał mi spor rad i opisał co zrobić krok po kroku.
Na początek przeniosłem balon do domu z piwnicy, dolałem do nastawu 12l wody letniej i napowietrzyłem. Smak przed dolaniem był bardzo intensywny, także to też pomogło zgubić ten smak, co według mnie też wyszło a lepsze. Po tym zabiegu stężenie blg spadło do 12.
Następnie kupiłem pożywkę i drożdże do restartu. 2 opakowania drożdży do restartu Alcotec ReStart. Rozrobiłem je w 1l wody i dałem trochę cukru w 5l balonie. Potem stopniowo dolewałem wina na początku po 300ml, potem troszkę więcej. Po kilku dni takiej zabawy miałem już 5l nastawu które pracowało regularnie. Wtedy przelałem to do dużego balonu i ruszyło. Teraz na chwilę obecną pracuje sobie pełną parą i pyka co około 25 sekund.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 18 paź 2021, 22:11
autor: wingrul
Hey, a mierzyleś może blg w momencie przelania do calego nastawu.
Ps. Porzeczka lubie to :)
Angrest i angresto-porzeczka jest super, polecam jeszcze wiśnie...

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 18 paź 2021, 22:38
autor: rastro
Co to jest angrest?

Re: Wino z czarnej porzeczki

: poniedziałek, 18 paź 2021, 23:18
autor: rozrywek
@Rastro
Angrest to jest genetyczna krzyżówka porzeczkowatych. Z rodziny wkurwiająco smacznych.
Ile się pokłujesz tyle posmakujesz.

Taka zemsta wszechmogącego na nasze chęci poznania.

@Gammorin ty ciołku nieskończony przestań się podniecać jak małpa dynamitem.
Spartoliłeś coś to teraz będziesz dolewał..docukrzał. dolewał. Dodrożdzał. Znowu rozcieńczał.
Restarował i potem znowu docukrzał.

Wyjdzie ci z tego wod-rzeczka.
Rozcieńczony ulepek o posmaku porzeczek z skorupą martwych bogu ducha winnych drożdzy na dnie.
Ot co wyjdzie. Maltretujesz ten nastaw jak kierowcę teściowa obok.

Zwolnij. Hamuj. Uważaj. Szybciej. Nie pędż tak. Idioto. Stój bo zaraz będzie pomarańczowe!!! Dalajlama by pierdolca dostał z taką pasażerką nie mówiąc o tym jak ty traktujesz te bidne winko z porzeczek.

Przepraszam koledzy..ktoś to powiedzieć musiał.

Dowal tam cukru z worek jeszcze i dosyp pożywki kopiastą łyżkę.
A wystarczyło odrobinę posłuchać @górala bagiennego który z odrobiną ironii ci dobrze doradzał.

Teraz doradzę ci ja:
Nastaw jakikolwiek by nie był najmniej potrzebuje naszej ingerencji. Gmerania. Kombinowania rozrzedzania i docukrzania.
Cukier do wina rozumiem ale woda?
Gość w dom to woda do zupy?

Nie rób z grzybków wariatów bo z tego stresu i nie dość że ci padną to jeszcze się zesrają na koniec.

Rób raz a porządnie. A jak ci tej minimalnej cierpliwości brak to może jednak...malowanie ścian. Tu efekt widać od razu. Chyba że z gotową farbą do malowania też będziesz kombinować.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: wtorek, 19 paź 2021, 03:56
autor: freek
@rozrywek
Widać, że nie masz pojęcia o wyrobie wina z czarnych porzeczek. Porzeczka to nie winogrono! Doczytaj,a potem sie wypowiadaj w temacie.

Sorry, to też ktoś musiał powiedzieć.

Autorowi tematu jednak chodziło o wyrób wina, a nie nastawu do odparowania. To że na początku zawalił nie skreśla od razu jego poczynań. A ugotować zawsze zdąży.

Re: Wino z czarnej porzeczki

: środa, 20 paź 2021, 19:06
autor: Gammorin
arek9025 pisze:Hey, a mierzyleś może blg w momencie przelania do calego nastawu.
Ps. Porzeczka lubie to :)
Angrest i angresto-porzeczka jest super, polecam jeszcze wiśnie...
No to napisałem, wtedy było 12blg.