Strona 1 z 1

Wino z MANGO (przepis)

: środa, 4 lis 2020, 18:04
autor: Furtillo
Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość gdyż jest to również mój pierwszy post.
W ubiegłym roku robiłem wino z mango i chciałbym się z wami podzielić relacja i przepisem na owe wino.
Wino powstało z samych mango gdyż nie mogłem nigdzie znaleźć na nie przepisu.

Wyszło bardzo mocne, słodkie a zarazem bardzo smaczne ok. 16-17%.

Niedawno spotkałem się z przepisem na mango. Po porównaniu dwóch proporcji niczym się w zasadzie nie różnił, jedyną rzeczą której brakowało w moim winie było podniesienie trochę kwasowości. On zastąpił kwasek cytrynowy sokiem z limonki. Tak więc dopisałem go do przepisu. A więc aby was już nie zanudzać poniższe składniki na zrobienie 10l, 13% wina z mango już po korekcie mojego wcześniejszego przepisu którym się posłużyłem.

- Mango 5kg (pulpy bez skórki i pestki)
- Cukier 1510g
- Woda 8l
- Limonki 2szt.
Drożdże których użyłem to [SpiritFerm Aromatic Wine CompleX]

W 100g MANGO jest ok. 14g cukru w zależności od dojrzałości owoca i jego odmiany.

Mango należy dokładnie umyć przed obraniem i pokrojeniem w kostkę, tak przygotowane mango wrzucamy do balona lub pojemnika fermentacyjnego.
Limonkę dobrze wyparzyć i wycisnąć do nastawu.

Cukier dodajemy w 2 porcjach z wodą, postępujemy dokładnie jak z każdym innym winem.
Pierwsze ściąganie wina robimy po upływie 2-3 tygodni (w tym czasie odciskamy sok z pulpy owocowej i zlewamy do czystego zdezynfekowanego balona)

No i czekamy...
...
...
Aż się wyklaruje :D

Możemy użyć klarowina lecz jest zbędny gdyż wino z mango dość dobrze się klaruje.
Pamiętajmy że niższa temperatura przyśpiesza klarowanie wina.
Moje wino zostało zakorkowane po upływie 6 miesięcy od daty jego nastawienia.
Niestety nie mogę wam pokazać jak ono wygląda gdyż została mi ostatnia butelka którą trzymam na bardziej specjalną okazję, a przede wszystkim by dojrzało.

Z pewnością w 2021 roku będę nastawiał ponownie wino z mango gdy owoc będzie tańszy i lepszej jakości niż jest aktualnie.

PS: z 45 mango wyszło mi ok. 9,6kg pulpy owocu (nie licząc pestki i skórki)

Mam nadzieję że przyda się ten krótki artykuł dla szukających przepisu na egzotyczne wina.
Jeżeli ma ktoś jakieś spostrzeżenia lub już ktoś robił wino z mango proszę o swoje relacje w komentarzach.

Serdecznie pozdrawiam.
I życzę smacznego. :piwo:

Re: Wino z MANGO (przepis)

: czwartek, 24 mar 2022, 22:26
autor: WinaCzaplinek
Bardzo fajny patent z limonka...ja nie uwzględniłem słabej kwasowości i wino wyszło bardzo słodkie-drożdże pracowały ale ledwo ledwo ...