Strona 1 z 1

Zapach jabola pali w nos

: poniedziałek, 6 lip 2020, 21:37
autor: Xaravald
Witam. Od około roku zajmuje się produkcją domowych jaboli. Z wiśni i jagód, około 14%. Zrobiłem już kilka partii, wszyscy którzy pili przyjaciele i rodzina, bardzo sobie cenią i mówią że w smaku bardzo dobre.
Tylko mam mały problem z zapachem. W takim sensie, że "pali" w nos jak się wącha, nos aż prawie boli przez 2 sekundy.
Zastanawiam się, czy przyczyną tego jest po prostu za duża ilość dodawanej siarki? (Dodaję pirosiarczyn potasu, bo bez siary jabol to nie jabol)
Czy może przyczyną może być coś innego, coś nie tak z winem?
Pytam, bo dla porównania np. jak wącham Amarenę z Biedry to jest wszystko ok, a tam też siarka przecież jest.

Re: Zapach jabola pali w nos

: poniedziałek, 6 lip 2020, 22:20
autor: użytkownik usunięty
Ile kolega dodaje tego pirosiarczynu?

Re: Zapach jabola pali w nos

: poniedziałek, 6 lip 2020, 22:52
autor: Xaravald
5g na 5l.

Re: Zapach jabola pali w nos

: wtorek, 7 lip 2020, 07:52
autor: Marek.00
To jest dawka do dezynfekcji sprzetu

Re: Zapach jabola pali w nos

: wtorek, 7 lip 2020, 08:05
autor: użytkownik usunięty
O panie :shock:
Nie jestem winiarzem ale wydaje mi się, że Waść przecholowaleś, może nawet z 10 razy za dużo.
:czytaj:
https://czerwonygrzybek.pl/pl/Blog/Prod ... c1bc7.html

Re: Zapach jabola pali w nos

: wtorek, 7 lip 2020, 09:31
autor: rozrywek
5 gram na pięć Litrów. Znam lepszą proporcję:
Zero gram na 1000 Litrów.
Może zamiast jabola, siary, pryty, mózgotrzepa zrób wino.
To nie musi być super gronowe ze słonecznych Francuskich winnic, ale dobre winko owocowe.
Odkażanie to jest jedno, a siarkowanie to inna sprawa. W Prl wino w sklepie miało dwa tygodnie. Przerobić siarkować sprzedać.
Nie rozumiem do końca idei tego tematu. tyle chemii dowalasz i zapytujesz dlaczego capi.
To żart?
Jeszcze rozumiem drobne ilości, ok. Mimo że jestem zdecydowanym przeciwnikiem chemii. Do garnka bym te winko wlał i podgrzał. Też zabije fermentację.
Ale 5g na 5L???

Ps: Nie zapomnij sklarować, sproszkowanym azbestem.

Re: Zapach jabola pali w nos

: środa, 8 lip 2020, 20:13
autor: donald1209
Marek.00 pisze:To jest dawka do dezynfekcji sprzetu
No nie. Do dezynfekcji stosuje się proporcję 20 do 30 g / 1 l. Ale do konserwacji wina max. 18 g na 100 l.
Czyli kolega przekroczył max dawkę ponad 55 razy!!!!!