Wino jabłkowe z miazgi
: poniedziałek, 22 cze 2020, 20:31
Witam. Jestem amatorem w kwestii winiarstwa, i skutek tego jest taki że potrzebuję pomocy. Zacząłem przygotowywać wino jabłkowe według przepisu, tyle że zamiast soku jak było oryginalnie wstawiłem miazgę jabłkową. Oto składniki:
2.85 l. miazgi jabłkowej (IDARED 105)
0.6 l. wody
0.85 kg cukru
15 g kwasku cytrynowego
drożdże Tokay i pożywka
Projektowana moc 17%
I teraz przechodzę do serii pytań:
1) Po zakończeniu fermentacji burzliwej, gdy to się uspokoi odfiltrować nastaw od miazgi i kiedy to zrobić?
2) Jakie blg i kwasowosc powinnien miec nastaw do fermentacji spokojnej (ile cukru i wody dodać)
3) Ile powinna trwac fermentacja dla tego wina?
4) Nie dodalem pirosiarczynu, a zanim go zamówie i go dostarczą miną 3 dni. Czy mimo wszystko go dodawać?
Będe wdzięczny za szybką pomoc, bo już zacząłem fermentować
2.85 l. miazgi jabłkowej (IDARED 105)
0.6 l. wody
0.85 kg cukru
15 g kwasku cytrynowego
drożdże Tokay i pożywka
Projektowana moc 17%
I teraz przechodzę do serii pytań:
1) Po zakończeniu fermentacji burzliwej, gdy to się uspokoi odfiltrować nastaw od miazgi i kiedy to zrobić?
2) Jakie blg i kwasowosc powinnien miec nastaw do fermentacji spokojnej (ile cukru i wody dodać)
3) Ile powinna trwac fermentacja dla tego wina?
4) Nie dodalem pirosiarczynu, a zanim go zamówie i go dostarczą miną 3 dni. Czy mimo wszystko go dodawać?
Będe wdzięczny za szybką pomoc, bo już zacząłem fermentować