Strona 1 z 1

Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 13 sie 2019, 12:19
autor: antymones
Dzień dobry,
Mama mały problem jako że dopiero zaczynam przygodę to nie wiem co teraz robić zrobiłem nastaw na winko z brzoskwiń .... :

16kg wypestkowałem zrobiłem miazgę i do fermentatora
8L wody
3kg cukru
Drożdże Alcotec Fruit 25 l

Wszytko pyrkało jak szalone. Dziennie mieszam owoce, które zbierają się na górze. Po 3 dniach fermentacja wyraźnie ustała więc dosłodziłem 1kg cukier plus 1l wody. Poszło i znowu ładnie zaczęło pracować. Dziś jest kolejne 3 dni - patrzę w rurce już prawie nie widać pracy. Mieszam kosztuję nastaw i czuć duża kwasowość aż za bardzo i teraz moje pytanie co robić dosładzać? Czekać? Jak dosypię kolejną partię cukru to drożdże się obudzą i będzie mocniejsze nie wiem co robić ?!

Dzięki i pozdrawiam Jacek

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 13 sie 2019, 13:19
autor: Bloku
A czy to nie są przypadkiem turbo drożdże gorzelnicze? Bo jeżeli tak, to niezbyt nadają się do win. Ich celem jest jak najszybsze przerobienie cukru, kosztem jakości. To że przerobiły nastaw w 3 dni jest całkiem normalne w ich przypadku, a dzieje się tak gdyż są wspomagane przez różne odżywki. Gdybyś zamierzał ten nastaw destylować, wszystkie te odżywki i inne wspomagacze ich szybkiej pracy nie przeszły by do destylatu. Natomiast nie polecam pić "surowego nastawu", tudzież wina, bo może brzuch rozboleć albo gorzej :D

Re: Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 13 sie 2019, 13:27
autor: eldier
Odcedzić - tydzień fermentacji w miazdze w zupełności wystarczy, zmierzyć ile jest nastawu, zmierzyć blg i napisać tutaj.
Tak w ciemno wg mnie trzeba dosłodzić, ale wstrzymaj się zanim nie dowiemy się jakie jest blg.

Tak swoją drogą nie są to drożdże, które służą do nastawów do destylacji?

Re: Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 13 sie 2019, 14:10
autor: antymones
Czyli nie do uratowania ? Widzę że błąd nowicjusza będzie mnie kosztował trochę pracy ... Nie przygotowałem się bo miałem drożdże "Wine high alkohol " Bulldog ale nie wystartowały nie chciałem nastawu zostawiać samego sobie a że mam zapasy :D drożdży do innych celów to wybrałem do owoców ... Szkoda by tego było bo całkiem ładnie się zapowiadało pomiar blog zrobię wieczorem przy zlaniu do balonu .

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z brzoskwiń

: środa, 14 sie 2019, 18:02
autor: antymones
Zlane blg chyba z - 2 dodałem 1 kg cukru teraz jest 4. Próba organoleptyczna na tą chwilę subiektywnie 6/10 może być. Zobaczymy czy drożdże nie ruszą.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z brzoskwiń

: środa, 14 sie 2019, 20:35
autor: eldier
A ile tego teraz tam masz?
Chodzi o to, że w tych turbo do owocówek masz bardzo dużo pożywek i innych substancji ułatwiających fermentacje, które zbyt pozytywnie na smak nie wpłyną, jednak nic straconego moim zdaniem.
Zrobisz słodkiego mocarza, który przykryje wszystkie niedoskonałości i przez zimę wypijesz :D

Re: Nastaw z brzoskwiń

: środa, 14 sie 2019, 20:44
autor: antymones
Dokładnie będę starał się to jakiś wyciągnąć żeby dało się wypić bo czuć ładnie brzoskwinkę ale wiadomo.... Jak będę ściągał z nad osadu to zobaczymy najwyżej jeszcze się dosłodzi :) Szkoda że taka wtopa na samym początku, no cóż będę wiedział na przyszłość. No jest z 16 l więc na rurki szkoda zachodu no chyba, że nie będzie wyjścia.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z brzoskwiń

: piątek, 20 wrz 2019, 17:07
autor: Gammorin
Witam, również zrobiłem nastaw z brzoskwiń w beczce 60l. Ogólnie natsawiałem na raty nastaw, bo od razu wszystkie owoce mi nie dojrzały. Tak więc wygląda u mnie to tak:
Nastaw wina z brzoskwiń 1 września 2019.
Składniki na 1 partię:
Brzoskwinie - 3,25 kg
Cukier - 3 kg
Woda - 2 l
2 partia:
Brzoskwinie- 3,5 kg
Woda - 1l
3 partia:
Brzoskwinie - 3 kg
Drożdże winne
Cukier 1 kg
Woda - 2l
4 partia:
Brzoskwinie - 4 kg
Cukier - 3 kg
Woda - 3 l
5 partia:
Brzoskwinie - 8kg
Woda - 5 l
6 partia:
Brzoskwinie - 5,5 kg
Cukier - 3 kg
Woda - 9 l

To jest kopia mojego notatnika, tak bym wiedział co mam. Praktycznie dodawanie kolejnej partii trwało w odstępach 2 dni, jak kolejne owoce dojrzewały na drzewie.

A teraz do meritum problemu. W beczce mam około 50l całej pulpy. Zostawiłem sobie trochę miejsca na ewentualne dosładzanie i by nie wykipiało. Dzisiaj odkręcam beczkę tak by spróbował jak to smakuje, bo praca wyraźnie zwolniła. Zapewne to też przez pogodę, dni i noce są wyraźnie chłodniejsze. Tak wiec próbuję a tu taki gorzkawy smak. Według was co powinienem zrobić? Rozpuścić parę kilo cukru w wodzie i dolać do tego ?
Dodam jeszcze, że brzoskwinie nie były do końca takie przejrzałe, tzn, nie taka ciapa, że się rozpada w rękach.

Re: Nastaw z brzoskwiń

: piątek, 20 wrz 2019, 17:54
autor: Góral bagienny
Za dużo cukru ;) Proporcje to 10kg owoców 1 kg cukru ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: Nastaw z brzoskwiń

: niedziela, 22 wrz 2019, 15:51
autor: Gammorin
Za dużo ? Napisałem, że gorzkie wyszło w smaku, także nie wiem. Wziąłem dosłodziłem jeszcze 3kg cukru i zobaczę co to wyjdzie.

Re: Nastaw z brzoskwiń

: niedziela, 22 wrz 2019, 23:17
autor: Góral bagienny
Gorzkie wytrawne bo drożdże przerobiły cukier :)
To co zrobiłeś to nie nastaw z brzoskwiń tylko z cukru :)
Podałem Ci proporcje jak powinien wyglądać nastaw owocowy porównaj do swojego ;)
No ale Ty pewnie wiesz lepiej i dlatego doładowałeś jeszcze cukier ;)
Po co pytasz skoro i tak nie słuchasz tylko robisz po swojemu :o
Pozdrawiam Góral

Re: Nastaw z brzoskwiń

: niedziela, 22 wrz 2019, 23:44
autor: Gammorin
Mój błąd polega na tym, że nie dałem kwasku cytrynowego w ogóle. Zalazłem jakiś dziwny przepis i jego się trzymałem zamiast porównać to z innymi przepisami. Jutro wezmę dodam kwasku cytrynowego. Też wydaje mi się, że niedługo powinienem pozbyć się pulpy owocowej i niech sobie samo wino dalej pracuje.
Dziękuję za radę kolego, to nie jest tak, że nie słucham, bardzo sobie cenię Twoje rady. Widać, że znasz się na rzeczy ;-).

Re: Nastaw z brzoskwiń

: poniedziałek, 23 wrz 2019, 19:47
autor: Kamal
Góral ta proporcja jest do nastawów na destylat. Na wino można podnieść, a nawet czasami trzeba, abyśmy nie mieli cienkusza :piwo:
K.

Re: Nastaw z brzoskwiń

: poniedziałek, 23 wrz 2019, 19:54
autor: Góral bagienny
:scratch: No jak to ma być wino to co innego. Kolega pisze że nastawił nastaw :scratch:
No i jak na wino to chyba za długo trzyma owoce?

Re: Nastaw z brzoskwiń

: poniedziałek, 23 wrz 2019, 20:10
autor: Kamal
Nastaw na wino :)
Tak za długo, najlepiej max do tygodnia. :)
K.

Re: Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 24 wrz 2019, 06:52
autor: Gammorin
Źle się wyraziłem, ech. Jednego wyrazu zabrakło i od razu inny przekaz wiadomości. Oczywiście chodziło mi o wino z brzoskwiń ;-). Wczoraj dodałem kwasku cytrynowego 10g na każde 10l. czyli łącznie 50g na te 50l nastawu co mam.
Piszecie, że za długo trzymam owoce :-/. To dzisiaj wezmę to zleje. Z tego przepisu co mam to było, że z owocami nastaw może być do miesiąca czasu, ale najlepiej tak około 3 tygodni. Jak to dzisiaj ogarnę to dam znać co z tego będzie :)

Re: Nastaw z brzoskwiń

: wtorek, 24 wrz 2019, 18:30
autor: Góral bagienny
Kolego Gammorin przepraszam za wprowadzenie w błąd nie doczytałem że to wino miało być :hammer:
Zasugerowałem się tym że tak długo trzymasz owoce ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: Nastaw z brzoskwiń

: czwartek, 26 wrz 2019, 17:38
autor: Gammorin
Góral bagienny, spokojnie, najważniejsze, że wszystko się wyjaśniło :).

Przedwczoraj odcedziłem nastwa i przeniosłem beczkę do domu, bo już chłodno się robi, a w domu lepiej pracuje.

Pytanie mam jeszcze takie czy do tego nastawu co mam ile około cukru powinienem dodać by wino miało około 18%?
Na razie wygląda to tak, że jest 13kg cukru łącznie po dosłodzeniu w moim nastawie.