Wino jabłkowe z koncentratu Purena
: poniedziałek, 3 wrz 2018, 15:56
Witam ostatnio znajomy poinformował mnie o ciekawym koncentracie jabłkowym marki Purena z tego co wyczytałem na stronie są to atestowane soki naturalnie zagęszczone poprzez odparowanie wody bez dodatku jakiegokolwiek cukru oprócz tego znajdował się w tłoczonych owocach.Kto chce więcej informacji na temat produktu proszę sobie wyszukać w internecie.
Tak więc zakupiłem 2 paczki ( cena za sztukę 37 zł - w każdej 3kg koncentratu ) w którym to znajdowały się razem 6x1kg koncentratu jabłkowego, z opisu wynikało że 1kg koncentratu tj 800ml zawartości rozpuścić w 4,2 l wody otrzymuje się 5l soku o zawartości cukru 10g/100ml.
Nastaw na 30 L wina 16%
- 6 opakowań koncentratu
- 5kg cukru
- 24,5 l wody
- pożywka
- drożdże bayanus g995
- 50g kwasku cytrynowego
Co tu więcej pisać rozpuścić cukier w wodzie dodać koncentratu dobrze wymieszać , potem pożywka i drożdże.
Dodam jeszcze że taka ilość cukru wraz z cukrem zawartym w koncentracie wykaże poziom 27BLG , drożdże bayanus spokojnie przerobią tą ilość na raz ,dla innych drożdży proponowałbym najpierw dodać 2kg cukru , a po tygodniu kolejne 3kg.
Wino nastawiłem 26 sierpnia blg 27, wino bardzo ładnie pracuje po ok 3 tyg kolejnie mierzenie blg.
To moje pierwsze wino z koncentratu i traktuje je bardziej jako eksperyment także prosiłbym żeby w komentarzach nie pisać od razu że to nie wino , szkoda zachodu i ect.
Tak więc zakupiłem 2 paczki ( cena za sztukę 37 zł - w każdej 3kg koncentratu ) w którym to znajdowały się razem 6x1kg koncentratu jabłkowego, z opisu wynikało że 1kg koncentratu tj 800ml zawartości rozpuścić w 4,2 l wody otrzymuje się 5l soku o zawartości cukru 10g/100ml.
Nastaw na 30 L wina 16%
- 6 opakowań koncentratu
- 5kg cukru
- 24,5 l wody
- pożywka
- drożdże bayanus g995
- 50g kwasku cytrynowego
Co tu więcej pisać rozpuścić cukier w wodzie dodać koncentratu dobrze wymieszać , potem pożywka i drożdże.
Dodam jeszcze że taka ilość cukru wraz z cukrem zawartym w koncentracie wykaże poziom 27BLG , drożdże bayanus spokojnie przerobią tą ilość na raz ,dla innych drożdży proponowałbym najpierw dodać 2kg cukru , a po tygodniu kolejne 3kg.
Wino nastawiłem 26 sierpnia blg 27, wino bardzo ładnie pracuje po ok 3 tyg kolejnie mierzenie blg.
To moje pierwsze wino z koncentratu i traktuje je bardziej jako eksperyment także prosiłbym żeby w komentarzach nie pisać od razu że to nie wino , szkoda zachodu i ect.