Strona 1 z 1

Pierwsze wino z wiśni

: niedziela, 22 lip 2018, 08:05
autor: Radomir908
Witam,
Wczoraj nastawiłem wino, czytając wcześniejsze tematy pewnie zostane zlinczowany, ale moim jedynym przygotowaniem było przeczytanie przepisu z internetu. Orazu pojawił się problem w postaci cofania się powietrza do środka zamiast wypuszczania go z butli. Napisze co zrobiłem może ktoś mądrzejszy odemnie mnie uratuje:)

12kg wiśni wydrylowalem po czym zostało mi 9 kg czystych wiśni. Według przepisu zasypałem je 1kg cukru i zostawiłem na 24h.
Po tym czasie przeniosłem wiśnie z sokiem do balona (dużego chyba 30l). Ropuściłem 2.5kg cukru w 2.5l wody, poczekałem aż wystygnie (możliwe ze nie wystarczająco długo bo jakieś 40 min) i wlałem do balona. W 100ml wody letniej rozpuściłem drożdże winiarskie chyba biowin było na paczce napisane ze porcja na 10-30l wina wiec rozpuściłem cała(na paczce pisało też że po 20 min gotowe) , wlałem do wiśni i tak samo zrobiłem z pożywka. Jak juz wszystko było w środku wymieszalem i zakryłem korkiem gumowym z rurka fermentacyjna. Zalałem woda i... zassalo.
Teraz mam dwa pytania:
Jeśli coś z tego wyjdzie to będzie to dobre wino?
Jeśli nie zacznie bulgotać to da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za błędy jeśli jakieś były i ze się tak rozpisałem.
Pozdrawiam.

Re: Pierwsze wino z wiśni

: niedziela, 22 lip 2018, 15:08
autor: Pretender
Ile czasu minęło od dodania drożdży? Blg jakie?

Re: Pierwsze wino z wiśni

: niedziela, 22 lip 2018, 19:34
autor: Radomir908
Dodałem od razu po syropie wiec około 18 wczoraj, blg sprawdzałem dopiero dziś o 13 pierwszy raz wyszło 28

Re: Pierwsze wino z wiśni

: niedziela, 22 lip 2018, 21:25
autor: Mafiej
Nie możesz sprawdzić jaki typ drożdży użyłeś? Wygogluj drożdże z biowinu i w obrazach powinieneś znaleźć te których użyłeś. 28 blg to trochę za dużo. Jeśli masz jeszcze wiśnie, to wrzuć je do balonu do tamtych. Możesz użyć innych owoców, a w ostateczności dolej wody aby obniżyć zawartość cukru do max 22 blg.

Re: Pierwsze wino z wiśni

: poniedziałek, 23 lip 2018, 09:22
autor: Radomir908
Drożdże dodałem "fermicru VR5 7g"(pomyliło mi się bo klarowin mam z browin). Wiśni już nie zdobędę, możliwe że czarna porzeczkę ogarnę tylko nie wiem ile potrzeba.
Sprawdzałem dziś rano i wino zaczęło bulgotać, ale nie nazwał bym tego burzliwym (raz na 1.5 min)

Re: Pierwsze wino z wiśni

: wtorek, 31 lip 2018, 17:01
autor: dawid3002
Hejka.
Mam takie zapytanie. Posiadam 20-25kg wiśni. Była ona zamrożona. Chce zrobić wino (nie wiem ile tego wina). Plan jest taki:
75% wiśni dam na sokownik i uzyskam sok.
Pozostałe 25% wydryluje i zrobię z nich miazgę, aby uzyskać większą ekstraktywność wina.
Czy może lepiej z samego soku? Czytałem, że winko może być puste.
Wątpliwości co do ilości wiążą się z tym, że nie wiem ile soku z nich uzyskam, a zakładam 20% zawartość wody w soku z sokownika.
Dajcie znać i jakieś rady :)

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka