Strona 1 z 1

Wino agrest-czarna porzeczka

: wtorek, 10 lip 2018, 17:26
autor: Gabrielll
Witam,

Właśnie zrobiłem nastaw:
3,5 kg agrestu
6 kg czarnej porzeczki
3,5 kg cukru
drożdże: coobra brendox na 25 litrów + pożywka

Suma nastawu 20 litrów.
Pomiar cukru winomierzem przed fermentacją (gotowego nastawu 20 litrów ze wszystkim składnikami powyżej) 21

Proszę o wskazów, oraz opinię, czy wszystko dobrze zrobiłem, oraz co dalej?
- ile w sumie powinienem dać cukru, jeżeli chcę otrzymać wino ok. 16%? obecnie jest dodane 3,5 kg cukru (zgodnie z tabelą, + owoce ok. 0,6 kg), to by dawało sumę ok. 4,1 kg/20 litrów.

Czy pomoże mi ktoś rozpisać, co dalej mam robić z tym winem? :) coś tam już wiem, żeby dodać pozostałą część cukru, ale nie wiem ile, nastaw zrobiłem z mniejszą ilością bo przeczytałem, że można dosypywać.
Obecnie temp. nastawu ma 25*

Dzięki

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: wtorek, 10 lip 2018, 19:50
autor: Wald
Narobiłeś i masz. W sumie, może i jest czym się chwalić.
Opinia? Jak na razie OK :ok:
Co dalej? :czytaj: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html :read:
Nie bardzo wiem co jeszcze mógłbym dodać. :bezradny:
Trzymaj się zasad i tyle.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: wtorek, 10 lip 2018, 20:30
autor: Gabrielll
Dzięki za info.
Jeżeli chodzi o cukier, wychodzi mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem już 3,5 kg + ok. 0,6 kg z owoców. Brakuje więc 1,34kg
Biorąc pod uwagę porady na forum, muszę dodać cukier jeszcze w dwóch dawkach np.
Kolejna dawka ok. 4 dnia 1kg.
kolejna dawka ok. 8 dnia 0,34 kg

Czy dobrze to rozpisałem?

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: wtorek, 10 lip 2018, 20:33
autor: Gabrielll
ok. doczytałem:

cyt. "Nastaw na początku nie powinien zawierać więcej niż cukru niż 220g/l. Jeśli wino ma być mocniejsze należy podzielić cukier na 2-3 partie i dodawać gdy poziom cukru w nastawie osiągnie mniej niż 5blg"

Czyli będę sprawdzał, jak będzie spadać blg - przy 5 blg dodam cukier.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: czwartek, 12 lip 2018, 19:57
autor: grzechum79
:shock: Witam, podepnę się pod temat, mam problem z winem pożeczkowo agrestowym. Nastaw zrobiłem na 50l, 23gk owoców, na początek dałem 8 kg cukru, drożdżowe bajanus czy jakoś tak i pożywkę. W balonie zostawiłem oczywiście trochę miejsca. Na początku wszystko ok, bardzo burzliwa fermentacja zaczęło brakować miejsca w balonie, więc ulalem trochę bo zaczęło się przelewać rurką. Za kilka dni sytuacja się powtórzyła. Więc przelałem wszystko do dużej beczki, ale już tam nie bardzo chciało pracować, tzn wogole przestało bić. Po spróbowaniu w winie nie było już czuć cukru było gorzkawe, tak jak by przerobiło cały cukier. Myślałem że zabiłem drożdże, bo beczkę do której przelałem wino wypłukałem wrzątkiem i była mocno ciepła. Dodałem więc ponownie drożdże, ale nic się nie zadziało, dopiero po dodaniu kolejnej partii cukru ruszyło dosłownie w momencie. Ale bilo tylko trzy dni i znowu przestało. Czy ktoś może mnie uświadomić co jest nie tak? Czy wino już nadaje się do sedesu? Kilkanaście razy robiłem już wina i nigdy nie miałem takiej sytuacji, zgłupiałem . Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: czwartek, 12 lip 2018, 20:30
autor: masterpaw2
Kolego posiadasz cóś takiego jak cukromierz?
Jeżeli nie, to czym prędzej sobie spraw. Jeśli natomiast pasiadasz, to czemu nie podajesz kluczowego (dla wszystkich nastawow/zacierów) parametru - stężenia cukru?
Mierzyłeś blg startu i końca?
DROŻDŻE zjadły cały cukier, od cała tajemnica.
Ps. Przy owocach zawsze trzeba zostawiać więcej miejsca w fermentatorze.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: czwartek, 12 lip 2018, 20:34
autor: Wald
grzechum79 pisze: dałem 8 kg cukru, drożdżowe bajanus i pożywkę.
Mocne i szybkie drożdże. Nic dziwnego, że szybko uporały się z cukrem.
grzechum79 pisze:Dodałem więc ponownie drożdże,
Ło matko, to już turbo dawka.
grzechum79 pisze:po dodaniu kolejnej partii cukru ruszyło dosłownie w momencie.
Nic dziwnego.
grzechum79 pisze: Ale bilo tylko trzy dni i znowu przestało.
A nie mówiłem że turbo.
grzechum79 pisze:Kilkanaście razy robiłem już wina i nigdy nie miałem takiej sytuacji
Bo nigdy nie nawaliłeś tyle drożdży.
Ściągnij z nad osadu jak najszybciej i bez miazgi. Potem daj temu przerobić. Dosłódź jeśli trzeba, a jak znów przerobi, dosłódź raz jeszcze. Tak do smaku, dobrego smaku. Tyle co mogę doradzić, powinno się udać.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: czwartek, 12 lip 2018, 21:23
autor: grzechum79
Tak zrobię, jutro ściągnę znad osadu i zmierzę ile jest cukru. Podejrzewam że nie wiele, pociesza mnie fakt że może jeszcze uda się to wino uratować. I z drożdżami bajanus to pierwsza i ostatnia przygoda. Naoglądałem się filmików malinowego nosa;-), polecał te drożdże. Nigdy wcześniej nie mierzyłem blg robiłem z przepisu i było zawsze ok.

Jeszcze jedno pytanie, czy da się teraz zredukować te drożdże?

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: czwartek, 12 lip 2018, 22:40
autor: masterpaw2
Jeszcze jedno pytanie, czy da się teraz zredukować te drożdże
Niczego nie musisz redukować, drożdże same padną z nadmiaru alko w nastawie.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: piątek, 13 lip 2018, 07:56
autor: grzechum79
Dziś ściągnąłem wino znad osadu, blg na poziomie 13.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: piątek, 13 lip 2018, 09:34
autor: Gabrielll
Witam, dziś dzień 4, sprawdziłem BLG - wartość 15. Jedyne co mnie niepokoi do smak, nastaw jest mocno kwaśny. To normalny efekt przy porzeczce i agreście? czy kwaśność trzeba jakość zneutralizować?

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: sobota, 14 lip 2018, 15:18
autor: grzechum79
Chyba to normalne, bo moje wino też jest kwaskowe. Po przerobieniu pierwszej partii cukru było naprawdę mocno kwaśne, dla tego mnie to zaniepokoiło.

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: poniedziałek, 16 lip 2018, 23:16
autor: Gabrielll
Aktualizacja: dziś sprawdziłem BLG - wynik 5.
Dodałem więc 1 kg cukru - rozpuściłem go w bardzo lekko podgrzanym nastawie (1 litr), ponieważ nie zostawiłem miejsca na nowe dolanie wody :).
Po dodaniu tego cukru, dokładnie wymieszałem całość oraz sprawdziłem jeszcze raz BLG - wynik 12 -> wiadro zatkałem i nastawiłem rurkę fermentacyjną - czekam dale.

Proszę o pomoc w wyliczeniu cukru, wychodziło mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem na początku 3,5 kg (cukru krystalicznego) + wyliczone ok. 0,6 kg z owoców (cukier naturalny).
Dziś dodałem kolejny 1 kg
W sumie mielibyśmy 3,5+1+0,6 kg z owoców =5,1kg.

Z moich wyliczeń wynikało by, że za 4 dni dodać jeszcze 0,3kg cukru i to wszystko :)?
Bardzo proszę o potwierdzenie tego cukru.

Co dalej? -> czekam na koniec fermentacji, potem zlewam z nad osadu do gąsiora (mam 15l, więc zaleję go do pełna, a reszta do jakiegoś małego 5 litrowego lub pójdzie na destylat/winiak). Po zlaniu mam zamiar czekać ze 3 miesiące do wyklarowania i ponowne zlanie.

P.S.
czy lepiej zalać 15l do pełna, czy 18/19 litrów do gąsiara 20l ?

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: wtorek, 17 lip 2018, 16:54
autor: dawid3002
Moim zdaniem cukier wyliczyłeś prawidłowo. Osobiście wlałbym to w baniak 20l ponieważ:
1. Jeszcze długo będzie trwała cicha fermentacja więc CO2 wypełni przestrzeń między spodem korka a lustrem winka,
2. Przy kolejnym zlewaniu wino będzie bardziej "pijalne". Wiadomo, że zawsze jest jakaś strata, więc zostanie Ci około 1l mniej więc wtedy wlejesz w 15l, a resztę na pewno szybko spożytkujesz. Z powodu zadowolenia z produktu. :))

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Re: Wino agrest-czarna porzeczka

: piątek, 20 lip 2018, 19:45
autor: Gabrielll
Dzieki :)
Dziś zrobiłem pomiar blg - 2,5.
Dodałem ostatnią porcję cukru - wynik blg 5.
We wtorek minie 2 tygodnie od początku fermentacji. Kiedy zlać do gąsiora ?

Próbowałem Wino przed dodaniem cukru - jest mocne i zarazem kwaśne - czy z tą kwaśnością coś robimy ?