Wiśnie jak długo trzymać?
: czwartek, 5 lip 2018, 12:59
Witam,
z góry przepraszam, jeśli już było to napisane, ale nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi.
Robię wino z wiśni wydrylowanych, z całych owoców.
Jak długo wino z wiśni może fermentować w miazdze? Czy jeżeli odcisnę je po zakończeniu fermentacji burzliwej to będzie ok?
W przepisach na wino z wiśni widzę, że zazwyczaj dodaje się do niego sporo wody. Czy są jakieś argumenty za dodawaniem wody poza zwiększaniem objętości i możliwością rozpuszczenia w niej cukru?
Jaki jest najlepszy sposób na odciśnięcie owoców? W zeszłym roku robiłem wino z winogron i wydaje mi się, że dużo wina zmarnowałem bo nie umiałem dobrze odcisnąć owoców.
Jaka jest zawartość niecukrów w wiśniach? 4 blg? Początkowo cukromierz wskazywał mi 12 blg.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
z góry przepraszam, jeśli już było to napisane, ale nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi.
Robię wino z wiśni wydrylowanych, z całych owoców.
Jak długo wino z wiśni może fermentować w miazdze? Czy jeżeli odcisnę je po zakończeniu fermentacji burzliwej to będzie ok?
W przepisach na wino z wiśni widzę, że zazwyczaj dodaje się do niego sporo wody. Czy są jakieś argumenty za dodawaniem wody poza zwiększaniem objętości i możliwością rozpuszczenia w niej cukru?
Jaki jest najlepszy sposób na odciśnięcie owoców? W zeszłym roku robiłem wino z winogron i wydaje mi się, że dużo wina zmarnowałem bo nie umiałem dobrze odcisnąć owoców.
Jaka jest zawartość niecukrów w wiśniach? 4 blg? Początkowo cukromierz wskazywał mi 12 blg.
Z góry dziękuję za podpowiedzi